18.09.2019,  22:17:30 | 0 comentarii | 882 vizualizari
Pentru copiii în risc de abandon școlar și cei ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate / „Salvaţi Copiii” anunţă redeschiderea programului de tip Școală după Școală 
de Ziarul Vaii Jiului

Salvați Copiii filiala Hunedoara anunță redeschiderea programului de tip Școală după Școală pentru copiii în risc de abandon școlar și cei ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Anual, între 24.000 şi 34.000 de copii din România abandonează școala înainte de a absolvi învățământul general.  

Peste 85 de copii
Astfel, în anul școlar 2019-2020, în orașele Lupeni și Petrila, județul Hunedoara, peste 85 de copii în risc de abandon școlar și 100 copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate vor beneficia de suport educațional, psihologic și social prin programele dezvoltate de Salvați Copiii, cu sprijinul financiar al PEPCO România. 
Totodată, părinții și  persoanele în grija cărora au rămas copiii vor fi sprijiniți prin servicii de consiliere psiho-socială și îndrumare juridică. 
„Copiii care nu merg la școală, deși educația e un drept universal garantat, sunt numărați în statistici, dar lipsesc din băncile școlii, fără să existe un  program național integrat care să îi recupereze și să îi sprijine. 
Acesta este rolul pe care ni l-am asumat, la Salvați Copiii, să identificăm copiii aflați în situație de abandon școlar și să îi sprijinim activ să beneficieze cu adevărat de dreptul la educație”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv „Salvați Copiii România”.

Abandonul școlar 
Copiii care provin din medii vulnerabile, afectați de sărăcie și marginalizaţi social prezintă un risc major de absenteism şi abandon şcolar, cu implicaţii negative asupra formării lor profesionale viitoare şi integrării sociale. 
Datele arată că în fiecare dintre ultimii ani, în România, între 24.000 si 34.000 de copii abandonează școala înainte de a absolvi învățământul general.  
Una dintre măsurile cele mai eficiente de menținere a copiilor vulnerabili în școală este programul „Școala după școală”, prin care li se asigură asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil și sigur.
Din experiența Organizației „Salvați Copiii”, integrarea în programul „Şcoala după Şcoală” are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor.

Fenomenul copiiilor rămași singuri acasă
Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflați în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obținute de Ministerul Educației Naționale de la Inspectoratele Școlare Județene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ - preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani - și neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar. Pentru județul Hunedoara, acestea indicau un număr de 2.342 de copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Informații de context
Organizația „Salvați Copiii” desfășoară programe de integrare/reintegrare școlară dina nul 1998.
De la deschiderea primului program educațional și până în prezent, au beneficiat de sprijin educațional și social 37.660  copii astfel: programe de tip Grădiniță estivală - 8.500 copii, programe de tip Școală după Școală – 24.992 copii, A Doua Șansă – 4.168 copii prin servicii integrate educaționale si sociale din 36 de județe. Peste 40.000 de părinți au beneficiat de servicii de consiliere socială și juridică.
De la inițierea programului dedicat copiilor rămași singuri acasă, peste 7.500 de copii și 5.200 de adulți au beneficiat de suportul echipei Salvați Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenți sociali, psihologi și cadre didactice, în 17 centre de zi din București și județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Dâmbovița (2 centre), Iași, Hunedoara (2 centre), Mureș (2 centre), Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș.
Ca rezultat al activităților de lobby și advocacy derulate de Salvați Copiii, cadrul legal care reglementează domeniul a fost îmbunătățit în 2013, prin introducerea în Legea 272/2004, de protecție și promovare a drepturilor copilului, a unei secțiuni separate pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. În urma analizelor calitative și consultărilor realizate în perioada 2015-2017 cu privire la aplicarea legii, a fost realizat, în parteneriat cu ANPDCA, și transmis către DGASPC-uri și SPAS-uri un set de recomandări metodologice și instrumente pentru realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești; totodată, Salvați Copiii a formulat o serie de propuneri de completare a secțiunii respective din lege. Cea mai mare parte a acestora au fost preluate în proiectul de modificare a Legii 272 din 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, proiect lansat spre consultare publică în luna decembrie 2018. 
Salvați Copiii a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstituțional dedicat acestor copii, înființat de Administrația Prezidențială. În cadrul Grupului, am inițiat elaborarea de recomandări pentru colectarea de date statistice, destinate SPAS-urilor și școlilor. 
Din octombrie 2015, în cadrul serviciului de consiliere telefonică și online, au fost primite și efectuate / trimise 6.280 de apeluri telefonice și mesaje / întrebări online (pe platforma www.copiisinguriacasa.ro); au fost înregistrați 68.650 de vizitatori ai platformei online. 113.000 persoane din 950 localități au fost informate prin caravane locale. 

Persoană de contact: Valeria Popescu, preşedinte filiala Hunedoara
Tel.: 0742103751, e-mail: hunedoara@salvaticopiii.roInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter