19.09.2019,  18:06:45 | 0 comentarii | 2085 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Prin târgul Petroșaniului / O preumblare reportericească și o reclamă mascată la magazinul unui negustor… student, fruntaș liberal 
de Marian BOBOC

În afara chestiunilor de ordin politic, rareori presa din centrul județului se apleca, în perioada interbelică, asupra altor aspecte din Valea Jiului. Una dintre puținele excepții o constituie un articol publicat în 1935 în săptămânalul devean „Gazeta Hunedoarei”. Abaterea de la „regulă” se numește „Zi de târg în Petroșani” și are ca subtilul – „mic reportagiu pentru Gazeta Hunedoarei”. Mic, mic, dar cu destule informații…
Autorul anonim al articolului, un anume „Coresp. Bar”, ne relatează câteva aspecte interesante din viața comercială a Petroșaniului. Toate bune și frumoase, însă, la sfârșit, apare un nume, un singur nume de comersant: Balomiri. Ca și cum un singur comersant ar fi însuflețit comerțul petroșenean. Să recunoaștem că și reclama mascată, căci ce altceva se dovedește a fi în cele din urmă articolul?!, are farmecul ei. 

Piața 
Plimbarea reporterului „Gazetei Hunedoarei” începe, imediat ce urcă pasarela de la gară, în piața orașului, care era situată cam prin zona una este arteziana din cartierul Petroșani Nord. Din cele scrise reiese că reporterul este om de-al locului (poate chiar… Balomiri?), din moment ce face comparații peste ani: „Piața Petroșenilor s-a schimbat mult de câțiva ani încoace. În locul șetrelor de lemn s-a ridicat un frumos edificiu cu minuscule și drăguțe prăvălioare de cărămidă și ciment. Și dacă pe marginea lor se mai văd mai văd vânzători cu marfa întinsă și dacă se mai văd anacronice șetre de lați, progresul realizat de micile prăvălii moderne se vădește și mai mult. Mărfurile de piață sunt mai ieftine decât în alte orașe. Vin gorjenii, mai ales primăvara, vara și toamna, când aduc fructele și zarzavaturile anotimpului, pe preț fără concurență”.

Prăvăliile de haine
Documentarea continuă și pe strada mare a Petroșaniului, str. Regele Ferdinand, locul unde se află prăvăliile negustorilor. Cele văzute sunt consemnate, e drept nu cu același entuziasm ca la piață, dar cu aceeași bună cunoaștere a moravurilor comerciale a zonei. Reporterul critică ce e de criticat (prețurile unor articole) și laudă ce e de lăudat (magazinele de haine): „Dacă mărfurile țăranilor rămân mereu ieftine, produsele fabricilor, ca fierăriile, bumbacul (…), în loc să se ieftinească se tot scumpesc. Totuși, găsești și la Petroșani și mărfuri ieftine. Acestea sunt hainele gata. Cu 550 lei cumperi un rând de haine gata. La croitor numai croitul și cusutul costă 400. La aceste mărfuri înghesuiala e mare, în preajma sărbătorilor. Dar aceste haine ieftine după o săptămână de zile, nu mai au nasturi, nici buzunare. Numai atunci le găsești că subțirimea pungii tale te-a silit să le iei”. 

Negustorul studios
De la piață, reporterul o ia agale prin centrul Petroșaiului și se oprește într-un depozit alimentar din centrul Petroșanilor. În spatele tejghelei, dincolo de calitatea servirii și prețul produselor, are surpriza să întâlnească un…  student comerciant, ceva mai rar întâlnit în acele vremuri. Această întâlnire este imortalizată cu entuziasm de reporter: „Am găsit în Petroșani o prăvălie interesantă. E depozitul de sare, făinuri, cereale și coloniale M.B. Balomiri. Stăpânul acestei prăvălii este un tânăr student: Balomiri. În prăvălia D-lui marfa e ieftină, clienții sunt serviți bine, ca în orice prăvălie care se respectă. Dar aici mai vezi ceva nou: pe tarabă, într-un colț, stau câteva caiete groase și un manual de (…) Economie Politică, pentru că în timpul liber comerciantul Balomiri studiază, ca să-și ia regulat sesiune de sesiune, examenele facultății de drept, la care este înscris și este acum anul trei”. Reclamă, reclamă, dar s-o știm și noi… O reclamă ingenioasă pentru acele vremuri: inserarea unui singur nume de negustor într-un articol comercial. Dacă a fost cumva acuzat de redacție că face reclamă mascată, reporterul s-a scos prin motivul inedit al subiectului: comerciantul e și student și, firește, trebuie să-i spui și numele pentru a credibiliza articolul.

Sfârșit brusc
Că scopul principal al articolului a fost reclama mascată la magazinul lui Balomiri o dovedește și finalul aplicat cu bruschețe, ca și cum reporterul ar fi trântit, nervos, ușa unei prăvălii: „Ar trebui poate să spunem dacă și în ce fel se simte criza în comerțul Petroșanilor, dar micul nostru reportagiu deocamdată se sfârșește”.  

Reclama BALOMIRI la ziar
Negustor citit, Balomiri știe că reclama e sufletul comerțului. De aceea se află printre comercianții Văii Jiului (nu prea mulți la număr) care își însuflețesc afacerea cu reclamă la ziar. Reclamă care constituie și o sursă credibilă de informații.
O reclamă (facsimil 1) dă de veste că în Petroșani, lângă podul Maleii, pe strada Regele Ferdinand, nr. 92, Ioan Balomiri și-a deschis „depozit mare de sare, de făinuri, cereale și coloniale”. Comerciantul solicită sprijinul cumpărătorilor. 
Magazinul „M. Balomiri” vine și cu o ofertă imbatabilă (facsimil 2). La cumpărarea unui sfert de kilogram cafea crudă, prăjitul e… moca, mai precis „în mod cu totul gratuit”. Cumpărătorii sunt informați că magazinul Balomiri este „cel mai eftin izvor de cumpărături de coloniale”.
După un timp, magazinul se mută mai în centrul Petroșaniului, unde vadul e mai bun, în casele băncii Casa de Păstrare. Magazinul „este asortat cu tot felul de mărfuri din branșa coloniale și mărunțișuri” (facsimil 3), bineînțeles la prețul cel mai lesne. 

Who is Balomiri?
Curioși de dezvăluirea reporterului „Gazetei Hunedoarei”, tragem cortina timpului și încercăm să aflăm câte ceva despre Balomiri. 
La 9 aprilie 1933, studentul la drept Ion Balomiri susține o conferință la Clubul Liberal din Petroșani. 
În 1936 sunt răsplătiţi cu „Meritul Industrial şi Comercial”, clasa II, mai mulți negustori și comercinați din Valea Jiului. Printre cei recompensați îl regăsim și pe tânărul Ion Balomiri.
În ianuarie 1937, Ioan Balomiri își finalizează studiile, luându-și licența în drept. În această calitate, susține o conferință tot la Clubul Liberal din Petroșani cu o temă interesantă: „Probleme economice actuale”.
În toamna anului 1937, un liberal „tânăr, energic şi talentat” îşi deschide în Calea Regele Ferdinand, din buricul târgului Petroșaniului, la nr. 57, în fosta prăvălie Pak un birou avocaţial. Junele avocat e chiar Ion Balomiri. Care se înscrie în Baroul Hunedoara, iar prezenţa sa în prima linie a liberalilor petroşeneni îi conferă suficientă notorietate şi distincţie pentru a atrage clientela. 
La alegerile locale din 12 octombrie 1937, Partidul Național Liberal participă în cartel cu Partidul Maghiar. Pe lista consilierilor se află la poziția 7 și Ioan Balomiri. La 4 noiembrie se constituie Consiliul Comunal Petroşani. Dr. Ionel Moga, care a condus Petroşaniul 4 ani, este (re)ales primar, iar tânărul avocat Ioan Balomiri este învestit viceprimar, ambii fiind votaţi de 16 consilieri.
La alegerile trucate din noiembrie 1946, pe avocatul Balomiri, fost preşedinte al Tineretului Liberal din Judeţul Hunedoara, îl găsim în fruntea Partidului Național Liberal – fracțiunea Brătianu. PNL Petroșani, ramura Brătianu, are sediu la două numere distanţă de PNŢ Maniu, pe str. Regele Ferdinand, nr. 57, chiar în casa avocatului Balomiri Ioan. El și Ioan Negru sunt fruntaşii petroşeneni ai liberalilor brătieni. Dacă ar fi să credităm Biroul de Siguranță Petroșani, doar 10 petroşeneni ar fi fost membri PNL Brătianu, iar partidul s-ar afla în „rele relaţii” cu celelalte partide.
O referire la activitatea lui Balomiri din această perioadă aflăm în cartea lui Petre Făgaș, „Amintirile unui vechi liberal”: „Aflând eu că, începând cu anul 1945, de organizarea PNL în Valea Jiului se ocupă avocatul B.1, am luat imediat legătura cu el pentru a reorganiza PNL la Uricani. Cu această ocazie am fost ales vicepreşedinte al organizaţiei PNL pe toată Valea Jiului, cu toate că nu aveam atunci decât 20 de ani. Avocatul a depus mult efort pentru revigorarea PNL în Valea Jiului, însă, o mare parte din eforturile sale aveau să fie în van. Acest lucru a avut în principal două cauze: prima a fost aceea că mulţi dintre vechii liberali decedaseră, iar a doua a fost reprezentată de faptul că liderii PNL rămaşi în viaţă se temeau de repercusiuni din partea masei mari de muncitori din Vale (care erau în mare parte pro-comunişti), fapt pentru care nu prea îndrăzneau să-şi manifeste opţiunile politice pe faţă. În acest context, eu am fost cel care a primit sarcina de a revigora PNL în Uricani şi Câmpul lui Neag. Eram ajutat îndeaproape de prietenul meu Ion Roman (zis Popa). Primul lucru pe care am încercat să îl facem a fost acela de a purcede la sensibilizarea vechilor lideri şi atragerea lor în lupta politică dură ce se prefigura la alegerile din 1946. Însă, spre surprinderea mea, tocmai cei care fuseseră militanţii cei mai activi în perioada interbelică, acum se arătau foarte rezervaţi. Spre exemplu, liderul PNŢ-ului, partidul condus pe atunci de Iuliu Maniu, Valer Timişan din Uricani, era de câteva luni fugit prin păduri şi căutat de Siguranţă, care în zona Lupeniului şi Uricaniului era condusă de vestitul comisar Alexandru Cozma. De fapt, această stare de lucruri se datora metodelor de intimidare şi descurajare impuse de ruşi ca instrumente în lupta politică”.
În vara anului 1947 Asociaţia Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietelor se reorganizează în judeţul Hunedoara. În comitetul de conducere ARLUS Petroşani, ales la 6 august, îi găsim pe mai vechii liberali avocatul Ioan Balomiri (fost ajutor de primar PNL Petroşani; fost membru al Delegaţiei permanente PNL Hunedoara, ultimul preşedinte al PNL Brătianu Petroşani), pe protopopul Ion Duma şi pe V.B. Taloescu - directorul Avântului, publicație care în acest an trăia agonia ultimelor prezenţe în peisajul media local. Triste vremuri…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter