23.09.2019,  17:46:37 | 1 comentariu | 1564 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Vrei, nu vrei, tot dai banul pentru reabilitarea termică
de Gheorghe OLTEANU

Un proiect de hotărâre foarte lăudat de către cei care au vorbit despre el a fost primul pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al municipiului Vulcan, desfășurată vinerea trecută. Asta deși, inițial, rămâneai un pic blocat după ce-i citeai titlul.

În el se vorbea
despre „aprobarea mecanismului de recuperare a sumelor avansate de Municipiul Vulcan pentru asigurarea contribuției proprii a proprietarilor beneficiari ai lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe finanțate din Programul Operațional regional 2014-2020, prin instituirea taxei de reabilitare termică”. Cea care a încercat să ridice ceața a fost consilierul local Angela Stoica. Dumneaei l-a rugat pe Ile să explice clar cam despre ce ar fi vorba în proiectul acesta. De abia după intervenția doamnei consilier primarul a catadicsit să spună ce și cum.

În Vulcan
sunt aprobate proiecte pentru reabilitarea termică la patru blocuri de locuințe. Numai că lucrările nu pot fi începute din cauză că unii locatari nu au depus suma de bani pe care trebuie s-o avanseze. Se știe deja că, la lucrările de reabilitare termică a blocurilor, 60 la sută din cheltuieli se vor rambursa de la bugetul de stat, 25 la sută le revin proprietarilor de apartamente, iar restul de 15 la sută este acoperit de primăria vulcăneană. Și, cum nu se poate aștepta până când și ultimul locatar va sări cu partea lui de bani, unitatea administrativ teritorială, primăria, adică, va pune ea banul jos și pentru locatarii care nu-și permit să dea, de la început, banii aceștia, urmând ca, apoi, să și-i recupereze de la respectivii.

Este vorba,
după cum a precizat Gheorghe Ile, de „o taxă pe apartament”. Mai precis, este „o taxă pentru reabilitare termică a blocurilor de locuințe și a locuințelor unifamiliale, pentru care s-au alocat sume aferente cotei de contribuție a proprietarilor, în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.18/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.158/2011, cu modificările și completările ulterioare. Întregul procent de 40 la sută va fi avansat până la finalizarea lucrărilor de către instituția noastră (primăria vulcăneană – n.a.), urmând ca cei 25 la sută reprezentând contribuția asociațiilor de proprietari să fie recuperată prin instituirea taxei de reabilitare termică”. Am citat din raportul de specialitate al serviciului de Impozite și Taxe.  

Acum,
că s-a lămurit problema, au apărut alte situații neclare. Cine plătește dacă apartamentul nu este cumpărat, iar locatarul stă acolo ca și chiriaș? Primăria, a răspuns Ile, suspect de bine dispus în acea zi de vineri. Explicația am aflat-o puțin mai târziu. Era bine dispus de la misteriosul sondaj de opinie despre care i-am întrebat pe Facebook pe concitadinii mei vulcăneni dacă au fost, cumva, solicitați să-și dea cu părerea și în care actualul primar deține cel mai mare procent la capitolul preferințe electorale locale. Dar să-i zic mai departe cu taxa. Cum se procedează în cazul celor plecați de multă vreme și ale căror apartamente sunt nelocuite în prezent? Aceștia vor fi înștiințați că trebuie să plătească și, dacă nu o fac, apartamentele li se vor pune sub sechestru. Asta nu-i de la mine, ci tot de la zâmbărețul Gheorghe Ile, care a mai pomenit de sechestru și cu altă ocazie.

Practic, 
suma de bani care-i va reveni fiecărui apartament se pune la suma de bani pentru impozitul pe apartament, iar ea va putea fi plătită în rate. În doi ani, a ținut să-i precizeze doamna ec. Luminița Leonte, directorul economic al Primăriei Vulcan, prezentă la ședință, consilierului local George Bălțatu, care a vrut să afle acest amănunt direct de la sursă. Nu prea am înțeles bine răspunsul lui Ile la întrebarea liberalului Dănuț Anghel: ce se întâmplă cu cei care și-au anvelopat deja apartamentele? Celor care și-au pus un strat izolator lat de cinci centimetri și nu au închise balcoanele s-a putea ca lucrările să le fie refăcute. În tot cazul „se va vedea după licitație”, a spus Gheorghe Ile cu scopul evident de a nu stârni discuții și, mai ales, mânia proprietarilor de apartamente care au cheltuit deja bani cu reabilitarea termică pe cont propriu.



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (1 )

#1 vulcanean24.09.2019,  08:53:44
d-le primar Ile ,va rugam sa extindeti acest program de reabilitare termica cu fonduri europene.va rugam sa chemati reprezentantii asociatilor de propriari din vulcan.sa-i luati la intrebari.oamenii astia sunt total dezinteresati.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *

* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter