23.09.2019,  18:31:52 | 0 comentarii | 1547 vizualizari GALERIE:     FOTO    
După 150 de ani, la Viena, / 20.000 de pași în căutarea lui Mihai Eminescu pe Porzellangasse nr. 9
de Marian BOBOC

În 1869, Mihai Eminescu ajunge la Viena. Are 19 ani. Peste un secol și jumătate, în 2019, la 52 de ani, ajung și eu, în pribegie turistică prin capitala Austriei. Între altele, iau și urma lui Mihai Eminescu… De fapt, plec în căutarea unei case unde o placă memorială mai amintește de aventura studențească vieneză a poetului național.

Student… „extraordinar”
Situația exactă a studentului-poet o aflăm din articolul „Eminescu, student la Viena (1869-1872)”, publicat de Petru Mareș în „Tribuna”: „În anul 1869, la data de 2 octombrie, Eminescu se înscrie la Universitatea din Viena - Facultatea de Filozofie, la îndemnul tatălui său, Gheorghe Eminovici, ca student extraordinar. Diferenţa dintre un student extraordinar şi unul ordinar este că studentul extraordinar nu avea fixate materiile ce trebuiau studiate şi nu dădea examene de sfârşit de semestru, pe când studentul ordinar avea fixate exact materiile ce urma să le studieze şi dădea examene din aceste materii la sfârşitul semestrului”. În mod evident, pentru un artist „haina” de student extraordinar era cea mai confortabilă, studiul fiind la latitudinea acestuia.  

Firme pe Porzellangasse 
Strada pe care studentul extraordinar Eminescu își plimba pașii poartă un nume frumos, care îndeamnă la preumblări gingașe, cu miros de ceaiuri aromate ridicându-se din cești chinezești: Porzellangasse. E o stradă lungă, frumoasă, cum sunt atâtea în Viena. O stradă pe care acum se află un local cu câteva mese șarmante amplasate afară, pe trotuar, și, bineînțeles, câteva fime. „60 DAYS OF SUMMER” scrie pe frontispiciul unei firme, situate în dreapta intrării în scară. Apoi - „HANS TAUS”. Chiar în colțul străzii: „WUSTENROT/ Die schnelle Stelle KFZ-Zullasunf”. 

O placă dintre sutele… de plăci
Blocul nu iese cu nimic în evidență. Poți trece pe lângă el, fără ca vreun detaliu să-ți atragă atenția în mod deosebit. Însă la nr. 9, o placă aplicată pe zid te atenționează. Bine, dacă nu ești atent, poți trece nepăsător și pe lângă aceasta. Nu de alta, dar în Viena sunt zeci, poate sute de plăcuțe, care amintesc trecătorilor, mai mult ori mai puțin grăbiți, de diverse personalități ale locului. Cum eu sunt în alertă maximă, nu am cum să trec pe lângă ea. Să nu fac, însă, pe călătorul bine orientat, căci dacă nu ar fi prietenul Dan Liviu, cred că și la ora asta aș gravita în căutarea blocului locuit cândva de Eminescu. Mă conving că prietenul la nevoie se cunoaște, când Dan Liviu mă plantează, după un adevărat slalom printre clădirile Vienei, chiar la nr. 9, pe strada Porzellangasse. Până aici făcusem, după ceas, pardon telefon, fix 20.000 de pași.

5 luni - chiriaș
Acestui episod din biografia poetului, Dan Toma Dulciu i-a dedicat o foarte documentată carte, „Eminescu – itinerar vienez”. El susține că la această adresă, Porzellangasse nr. 9, Mihai Eminescu ar fi locuit doar 5 luni, prezentând cu lux de amănunte și celelalte locuințe vieneze în care a locuit poetul. În plus, spune Dulciu, clădirea actuală nu ar fi chiar aceea din vremea lui Eminescu, fiind „de dată ulterioară secolului XIX”. Că e dintr-un secol sau altul, important e că, indubitabil, Mihai Eminescu a locuit în această zonă și a prizat aerul acesteia. Iar o placă imortalizează pentru eternitate acest moment.

Dintr-o efigie
de pe placa de pe clădire, Mihai Eminescu ne dă binețe. Pe placă scrie: 
IN DIESEM HAUS
WOHNTE DER GROSSE
RUMÄNISCHE DICHTER
MIHAI EMINESCU
Im Iahve 1869
GEWIDMWENT VON „UNIREA” – FREUNDE RUMÄNIENS IN ÖSTERICH.

O apariție (și dispariție) misterioasă
După ce fotografiez locul, apar parcă din seninul zilei de septembrie două domnișoare, care intră în scară. Una seamănă leit cu… Veronica Micle. Încins de căldura istoriei literare, dau să intru după ea… Însă, Veronica se topește între coloanele blocului, ca o bucată de zăpadă în soarele primăvăratic, trăgându-l după ea și pe „Eminul” ei iubit. După ei, între coloane, rămâne doar un loc alb, imaculat. Ca între două coloane de ziar, ca între doi sâni albi și otrăvitori pe care îi săruți pentru prima și ultima dată…

P.S. Încă ceva: placa nu arată deloc bine. Din efigia portretului se scurg câteva „pâraie” albe și nesănătoase.
În octombrie se împlinesc 150 de ani, de când Mihai Eminescu a adăstat aici. Poate că statul român (sau Uniunea Scriitorilor din România, ori Academia Română, ori vreun român adevărat cu nițică dare de mână) va tocmi vreun meseriaș la Viena, care să dea lustru acestei plăci. O investiție minimă, dar care ar arăta o grijă reală față de semnele trecerii românilor prin capitalele Europei. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter