24.09.2019,  20:42:42 | 1 comentariu | 2085 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Senatorul Cristian Resmeriță / Demersuri pentru angajaţii SNÎMVJ 
de Corneliu BRAN

Dând exemplul unei Convenții încheiate între Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale, parafată în anul 2012 de cei doi miniștri de-atunci, Daniel Chițoiu respectiv Mariana Cîmpeanu, precum și de directorii generali ai CEH și SNÎMVJ de la vremea respectivă, Costel Alic respectiv Petru Drăgoescu și de președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, senatorul Văii Jiului, social-democratul Cristian Resmeriță apreciază că la momentul actual Ministerul Energiei „are obligația de a acționa de urgență pentru rezolvarea situației în care riscă să ajungă peste 300 de salariați ai Societății Naționale pentru Închideri de Mine (SNÎMVJ) din Valea Jiului, deoarece în opinia mea dumnealor riscă să rămână fără loc de muncă și fără acces la protecția socială după 31 decembrie 2019”. Acest fapt ajuns actualmente fără precedent și destul de dăunător pentru circa 300 de familii din Vale a fost comunicat presei locale de parlamentarul lupenean la finele săptămânii trecute. 

Intervenția Ministerului Energiei 
„Din ceea ce știm la acest moment, la finalul acestui an activitatea din subteran de la SNÎMVJ urmează să înceteze. Acest lucru pune în situație delicată o bună parte din cei 371 de angajați ai acestei companii. Dacă în ceea ce privește situația pentru circa 50, până la 70 de salariați lucrurile sunt simple deoarece dumnealor îndeplinesc condițiile de vârstă și de vechime din legea pe care eu am reușit să o trec prin Parlament și se pot pensiona fără probleme, pentru alți circa 300 de oameni lucrurile sunt ceva mai complicate. Mulți dintre aceștia mi-au semnalat situația și au cerut sprijin, iar eu cred că Ministerul Energiei are obligația să ia măsurile care trebuie luate și care nici măcar nu sunt atât de complicate cum s-ar crede, astfel încât să putem rezolva situația acestor salariați. Cert este că nu putem lăsa acești oameni fără protecție socială sau fără soluții pentru viitor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

 „Soluție există, dar trebuie voință…”
Soluția în viziunea senatorului de Valea Jiului ar fi destul de simplă, dar pentru asta ar fi nevoie, în primul rând, voință din partea celor de la Ministerul Energiei. Ceea ce ne face să credem, dacă ne gândim puțin, că dacă nu va fi voință, atunci ar putea fi o rea intenție crasă și să sperăm că nu va fi cazul… Dar după cum spunea și senatorul, Valea Jiului și angajații SNÎMVJ „au un aliat cu putere de decizie în Ministerul Energiei, lupeneanul Doru Vișan, secretar de stat”. Deci, „voința” e musai dacă stăm să ne gândim că acest reprezentant al zonei noastre cunoaște toate problemele existente aici, multe de natură socială, deci n-ar fi cazul să mai apară una cu 300 de familii care să sufere din această cauză.
Senatorul Cristian Resmeriță susține că pentru a se asigura o protecție socială reală pentru cele 300 de persoane, angajați ai SNÎMVJ, care au vechimea necesară ieșirii la pensie dar nu au îndeplinit încă vârsta de pensionare ar fi necesar de urgență emiterea unui nou act normativ similar Ordonanței 36, prin care ar urma să se asigure un venit de completare și acumularea vechimii pentru cei care „în acest interval de timp vor îndeplini prevederile legale pentru a ieși la rândul lor la pensie”.
„Solicit Ministerului Energiei să acționeze rapid în această direcție, cu atât mai mult cu cât un astfel de demers este susținut de toți liderii politici și guvernamentali cu care am discutat chiar aici în Valea Jiului, pe acest subiect. Am discutat și cu cei de la SNÎMVJ. Dumnealor mi-au spus că ne aflăm, din perspectiva termenelor de aplicare ale unui astfel de act normativ, în ceasul al doisprezecelea și că acest act normativ trebuie adoptat undeva, cel târziu, până la mijlocul lunii octombrie, pentru a putea fi aplicat legal în situația acestor angajați ai SNÎMVJ.

Și transferul către unități miniere active este o soluție
Pe de altă parte, tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, parlamentarul lupenean a mai venit cu o idee normală, logică și binevenită: salariații de la SNÎMVJ care nu îndeplinesc condițiile de ieșire la pensie sau care doresc să-și continue activitatea pentru a îndeplini în cele din urmă aceste condiții, să o facă în continuare prin transferarea la cele 2 mine – Vulcan și Livezeni - care încă sunt active. Dar „CEH și SNÎMVJ, împreună cu Ministerul Energiei (care patronează ambele companii miniere din Valea Jiului), ar putea să încheie un Protocol similar celui din 2012 (nota red.: pe care-l prezentăm alăturat acestui material), astfel încât cei de la SNÎMVJ să poată fi preluați, transferați sau reangajați, în unitățile miniere din cadrul CEH”, a susținut senatorul. 

Comisia Europeană vs. inele Lupeni și Lonea! 
Senatorul care a mai atins un punct sensibil, senatorul considerând că tot datoria Ministerului Energiei ar fi să facă toate demersurile ce se impun pe lângă cei de la Comisia Europeană, stabilindu-se o dată clară până la care minele din Lupeni și din Lonea.
„E foarte important să știm cât mai pot funcționa aceste două mine, pentru că dacă vorbim de un termen mai mare de un an atunci se impune realizarea de noi angajări - și vorbim aici de câteva sute de angajări, necesare pentru activitatea din subteran, unde vor putea lucra și cei care își pierd locul de muncă prin închiderea SNÎMVJ, dar și ceilalți doritori care au deja depuse cereri în acest sens la CEH și deloc puțini, semn că cerere încă mai există, ceea ce nu e puțin lucru”, a menționat senatorul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Dan24.09.2019,  21:11:10
Domnule senator Cristian Resmerita va rugam ocupati-va si de asfaltarea drumului DN 7A (Cheile Jietului) ca ne rupem masinile spre Transalpina sau Voineasa dar si sarbatoarea la Manastirea de la Groapa Seaca , drumul DN 66A spre Herculane , Investitii in Domeniul Schiabil Parang , ... Noi din Valea Jiului am tot votat cu PSD de 29 ani si nu mai vrem amanari de la an la an sub diverse motive .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter