24.09.2019,  20:44:44 | 0 comentarii | 306 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Jurca la Forumul primarilor
de Ziarul Vaii Jiului

Peste 50 de delegații ale comunităților locale din zone carbonifere din Europa au participat în cursul săptămânii trecute la cea de-a doua ediție a „Forumului primarilor”, în localitatea Weisserwasser (Germania). Subiectul principal al dezbaterilor a fost schimbarea structurală în regiunile lor de origine având în vedere faptul că principalele instrumente actuale ale politicii energetice europene sunt reprezentate de promovarea surselor regenerabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Împreună cu reprezentanții sindicali, primari din Polonia, Cehia, Germania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Slovacia, Bulgaria și România au discutat despre problemele comunităților lor, unde cărbunele a jucat un rol esențial în dezvoltarea acestora, în contextul în care se impune tot mai mult reducerea producției de energie electrică pe bază de cărbune, precum și despre provocările și soluțiile rezultate în acest sens. Scopul acestor întâlniri este de a învăța unul de la celălalt, având în vedere faptul că unele dintre aceste comunități din zonele carbonifere ale Europei au reușit în această tranziție. Întâlnirea a fost organizată de Ministerul Federal al Mediului și organizația de mediu „World Wide Fund for Nature” (WWF). Petrila a fost reprezentată de primarul  Vasile Jurca.
„Săptămâna trecută am participat la o întâlnire în Germania, în localitatea Weisserwasser, la invitația primarului de acolo care, în asociere cu organizația internațională independentă care derulează proiecte pentru conservarea mediului World Wide Fund for Nature, a organizat o întâlnire cu o parte a primarilor din zonele carbonifere aflate în tranziție. Ideea este să încercăm să convingem Comisia Europeană că aceste zone carbonifere au nevoie de o mai mare atenție din partea comisiei, au nevoie de finanțare dedicată pentru astfel de zone pentru ca ele să se poată dezvolta”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Valea Jiului este una din cele două principale regiuni miniere carbonifere, alături de județul Gorj, unde principala preocupare economică a locuitorilor în ultimele decenii a fost reprezentată de minerit. Industria cărbunelui a înregistrat un declin accelerat, principalele motive fiind nevoia de a respecta angajamentele de mediu sau costurile ridicate pentru exploatare. Cu aceleași probleme cu care se confruntă Valea Jiului se confruntă și alte zone din Europa și chiar din Germania.
„Situațiile cu care se confruntă Valea Jiului sunt asemănătoare în toate zonele carbonifere din Europa. Chiar și primarul din Weisserwasser ne-a prezentat o situație a anilor 1970 în care localitatea număra undeva la 40.000 de locuitori, iar în prezent mai sunt vreo 16.000 de locuitori datorită faptului că s-au închis principalele activități economice pe care le aveau, o fabrică de sticlă și câteva exploatări miniere de suprafață. Astfel, locuitorii din Weisserwasser au început să plece din zonă, lucru care se întâmplă și la noi în Valea Jiului”, a spus Vasile Jurca.
Preocupările administrațiilor din Valea Jiului pentru a găsi soluții la diminuarea principalele activități economice s-au concretizat prin programe care au avut efecte benefice limitate deoarece administrațiile locale au atât resurse cât și puteri limitate.
„Ideea este că primarii din aceste regiuni trebuie să fie o voce unică, fermă, puternică, către Comisia Europeană astfel ca în sesiunea de finanțare 2021 – 2027 să fie alocate finanțări dedicate pentru aceste zone foste carbonifere, pentru a se putea dezvolta. În primul rând, pentru ca locuitorii din aceste zone să nu mai fie obligați să plece, să emigreze în afara țării sau în alte zone ale țării unde sunt locuri de muncă. Acest lucru vine în contextul în care Comisia Europeană și Uniunea Europeană și-au luat niște angajamente prin Tratatul de la Paris de a reduce emisiile de carbon mergându-se pe închiderea producerii energiei din cărbune. Și atunci, dacă ei merg pe această politică trebuie să găsească și soluții de finanțare pentru aceste zone aflate în tranziție”, a concluzionat primarul Vasile Jurca.
La finalul întâlnirii cei prezenți au semnat un memorandum în care sunt expuse principalele probleme cu care se confruntă comunitățile pe care le reprezintă, precum și importanța alocării finanțărilor dedicate în sesiunea următoare de finanțare, urmând ca acesta să fie înaintat Comisiei Europene.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter