24.09.2019,  20:46:01 | 0 comentarii | 281 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primăria și Consiliul Local Petroșani / 6.000 lei pentru o campanie de conștientizare a selectării gunoiului
de Corneliu BRAN

O întâlnire cu presa locală și cu directori de la școlile și liceele din Petroșani pe tema gunoiului selectiv și a unei inițiative luate în acest sens de Consiliul Local Petroșani și Primăria municipiului Petroșani prin finanțarea unui proiect, totul în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și o asociație din Vale, a avut loc marți, 24 septembrie 2019, în „Sala Galbenă” a primăriei.

Startul - azi
Miercuri, 25 septembrie, începând cu orele 13,00, la rotonda de pe centrul civic al Petroșaniului va avea loc un „flash mob” (o adunare publică pe o durată mai scurtă ca de obicei), la care vor participa elevii școlilor generale din localitate, acțiune la care vor fi prezente și oficialitățile locale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Va fi un prim moment, practic startul unei noi campanii de conștientizare intitulată sugestiv, „Petroșaniul selectează pentru viitor”, prima campanie de acest gen fiind organizată în urmă cu zece ani, fără prea mare efect.
La campania de conștientizare de miercuri, 24 septembrie, pe acest proiect de care vorbim, sunt așteptați de organizatori să se alăture toți cetățenii Petroșaniului care doresc să protejeze mediul și printr-o astfel de acțiune, aceea de a selecta deșeurile menajere și de a le arunca în mod civilizat la containerele galbene – deșeurile din plastic sau din metal, la containerele albastre – deșeurile de hârtie și la containerele verzi – deșeurile din sticlă.
După startul de azi (miercuri), în zilele următoare organizatorii vor împărți în municipiul Petroșani circa 20.000 de flaiere, încercând astfel ca prin informațiile din acestea și din discuțiile purtate cu cetățenii în momentul înmânării lor să educe și să conștientizeze populația de importanța acestui proces de selectare a deșeurilor în ceea ce privește un mediu mai curat și mai sănătos. 

20.000 de flaiere 
Dacă obiectivul acestui proiect cu o valoare totală importantă, 6.000 lei, înseamnă nimic altceva decât conștientizarea cetățenilor din Petroșani față de colectarea selectivă a deșeurilor, prin aceasta diminuându-se și gradul de poluare, faptul că se lucrează în cadrul proiectului cu tinerii de la școli și licee, implicându-i pe aceștia în acțiuni de voluntariat nu înseamnă nimic altceva decât educarea generațiilor tinere, viitorul orașului, în acest sens, ceea ce nu poate fi decât benefic și salutăm această inițiativă a celor care finanțează proiectul, în speță Consiliul Local Petroșani. În acest sens, organizatorii speră depășirea numărului de 200 de voluntari, propuși în proiect inițial, marea majoritate tineri de la școli și licee, care să ducă la bun sfârșit împărțirea celor 20.000 de flaiere cu informații și atenționări privind necesitatea colectării selective a deșeurilor.

Problema lui Vasile Pop
Am spus la început că la întâlnirea de la primărie au fost prezenți și câțiva directori de școli și licee sau reprezentanți ai acestora (dintre care doamnele director de la liceele „Hermes”, „Tehnologic” și două doamne profesoare de la „Mihai Eminescu”). Unul dintre aceștia, profesorul Vasile Pop, directorul Școala Gimnazială nr. 7 din Aeroport a ridicat primăriei Petroșani o problemă: „La nivelul fiecărei instituții de învățământ din Petroșani există pubelele pe culori, întrucât noi desfășurăm astfel de acțiuni de mai mult timp. Problema este că aceste deșeuri ce se vor colecta în cadrul acestei campanii nu vor putea rămâne mai mult de câteva ore în aceste pubele pentru că venim în contradicție cu legile Ministerului Sănătății, care nu ne permit ca în perimetrul școlar să stocăm asemenea materiale recuperabile, refolosibile mai mult de 24 de ore. Deci, rugămintea noastră, vorbesc și în numele colegilor, deoarece cred că sunt de acord toți, este că dacă noi la școală am strâns aceste deșeuri, în aceiași zi să se și ridice, întrucât dacă nu se întâmplă așa noi suntem pasibili de amenzi usturătoare din partea Direcției Sanitare Județene”.
Probabil că cei de la firma de salubrizare vor primi acest mesaj și vor fi mai atenți nu doar pe perioada acestei campanii, ci tot timpul. Aici, un cuvânt greu de spus îl va avea pe viitor cu siguranță contractantul acestui serviciu public, primăria din localitate, prin serviciile de specialitate. La fel, tot primăria poate să ceară, conform și contractului încheiat (unde ne gândim că au fost trecute ceva termene și clauze în acest sens, cum ar fi normal), o dată de finalizare a procesului de dotare cu pubele sau containere de trei culori, pentru ca cetățenii să poată duce selectiv gunoiul menajer, dar și să fie fermă în ceea ce privește colectarea deșeurilor de către firmă din aceste pubele, în sensul că trebuie transportate tot selectiv și nu la grămadă și hei-rup. Dar toate au un început… la fel și aici și suntem convinși că în câțiva ani va fi pus la punct și acest sistem, ce va fi înțeles și respectat de toți cetățenii. Chiar și prin constrângere dacă nu se va înțelege de vorbă bună, că există penalizări și amenzi în acest sens prevăzute de lege – pe care acum, din păcate, o cam încălcăm cu toții, a nu se uita faptul că deja e ceva vreme de când a intrat în vigoare legea care ne obligă să aruncăm deșeurile din casă selectiv, iar pe primării, prin firmele de salubritate, să-și rezolve rapid această problemă!.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter