26.09.2019,  12:08:56 | 0 comentarii | 1819 vizualizari
La Petroșani poate să ningă cât o vrea / Planul operativ de deszăpezire este pus la punct 
de Alina PIPAN

Petroșaniul s-a confruntat în 2018-2019 cu o iarnă grea. Edilii, însă, nu s-au lăsat înzăpeziți și au ieșit la luptă, corp la corp, cu zăpada, pe care, în cele în din urmă, au învins-o. De aceea și iminenta apropiere a iernii preocupă din timp administrația publică locală. Elaborarea planului operativ de acţiune s-a realizat de către S.C Eolian Energy S.R.L. Hațeg, operatorul activității de deszăpezire, în colaborare cu D.A.D.P.P. Petroșani, în conformitate cu prevederile „Normativului din 18 iunie 2013 privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice - indicativ AND nr.525-2013.

Planul va fi aprobat în consiliul local și va intra în vigoare pentru sezonul care va începe în aproximativ o lună, având în vedere că în Valea Jiului temperaturile scad rapid, și poleiul își poate face apariția și la finele lui octombrie. Am spicuit câteva aspecte.
Pentru combaterea lunecuşului (polei) se va acţiona astfel:
Pe timp de vreme uscată (temperaturi de 
+1 C0 cu tendinţe de scădere) şi prognoza în următoarele ore de precipitaţii se acţionează cu răspânditoarele mecanice pentru a împrăştia material antiderapant pe suprafeţele carosabile ale podurilor și pantelor din Petroşani, după care se continuă pe toate celelalte străzi. Timpul maxim admis pentru răspândirea materialelor antiderapante este de maximum 3 ore de la semnalarea fenomenului. Pentru combaterea poleiului pe străzile secundare se va acţiona cu materiale antiderapante în maximum 5 ore de la semnalarea fenomenului.
La apariţia poleiului şi a precipitaţiilor sub formă de ninsori slabe, de 5-6 cm, se acţionează cu utilajele cu lamă şi cu material antiderapant, hotărârea aparţinând coordonatorului de serviciu din cadrul S.C. Eolian Energy S.R.L. Timpul de acțiune este de 6 ore pentru străzile principale, 8 ore pentru cele secundare. Acţiunea de deszăpezire începe din Centrul Civic.
Acţiunea de deszăpezire când stratul de zăpadă este peste 10 cm impune ca arterele principale să fie circulabile în ambele sensuri în cel mult 12 ore acţionându-se continuu cu toate utilajele din dotare. După încetarea ninsorii și asigurarea unei stări bune de circulaţie pe arterele principale se va acţiona și pe străzile secundare.
Acţiunea de deszăpezire când zăpada este peste 30 cm prevede că, în cazul în care nu se poate interveni din cauza viscolului, se va interveni imediat ce s-a oprit vântul, cu toate utilajele cu lamă din dotare pentru strângerea şi îndepărtarea zăpezii începând cu Centrul Civic, continuând cu străzile principale, apoi cele secundare. Dacă se constată că este necesar se va administra şi material antiderapant pentru a îndepărta total zăpada de pe carosabil. Vor fi mobilizaţi în caz de nevoie în acţiunea de deszăpezire agenţii economici care au contract în derulare cu D.A.D.P.P cu toate utilajele si maşinile din dotare până la crearea condiţiilor de circulaţie pe străzi. Perioada maximă de punere în funcţiune optimă a suprafeţei stradale este de 24 ore. Toate Societăţile Comerciale vor interveni în acţiunea de îndepărtare a zăpezii din faţa unităţii şi din interior cu utilaje si personal.
În vederea curăţirii zăpezii de pe trotuare, case particulare în zona Societăţilor Comerciale şi a Instituţiilor Publice se vor mobiliza cetăţenii, factorii de răspundere în temeiul prevederilor regulamentului de Salubrizare a Municipiului Petroşani.
Mijloacele de deszăpezire vor fi echipate corespunzător şi vor fi garate în curtea punctului de Colectare-Deşeuri situat în strada Cărbunelui nr. 3. Operatorul trebuie să intervină în maxim o oră de la anunțul primit de la administrația locală. 
În total parcul de intervenție este format din 13 autospeciale, iar materialele antiderapante, sarea și nisipul sunt în curs de achiziționare. Vor fi achiziționate în primă fază 50 de tone de nisip și 80 de tone de sare. 
Pe timp de polei este prioritară intervenția pe străzile în pantă și poduri, 13 la număr (Carol Schreter, Timișoarei, Nicolae Bălcescu, Intersecție DN 66 - Ion Creangă, Intersecție 1 Decembrie - Aviatorilor, Dărănești - intrare în Petrila, Tronsoanele de pe DN 66 km 121- 120, 122-123, podurile Slătinioara, Sălătruc, Maleia, Dărănești, Anghel Saligny, Oituz, George Enescu, Saturn, podurile de la km 123, 122, 133, Aviatorilor, Jiul de Est) Pe timp de ninsoare sunt 31 de străzi care trebuie curățate cu prioritate: 1 Decembrie (Mihai Viteazu - Pod Sălătruc), Pod Sălătruc intersecție Livezeni, drum tranzit Triaj – Viaduct - intrare Petrila, străzile Horea, Carol Schreter, Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Ion Creangă Carpați, 9 Mai, Aleea Florilor, 13 Septembrie, Anghel Saligny, Universității, Gen. Dragalina, Șt. O. Iosif, Muncii, 22 Decembrie, Slătinioara, Nicolae Titulescu, Oituz, Unirii, Aviatorilor, Venus, Gociu Nicușor, Independenței, Cuza Vodă, Lunca, George Enescu, Transilvaniei, drum forestier Roșia – Sașa - Bosnia.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter