26.09.2019,  18:57:24 | 0 comentarii | 360 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Septembrie la Muzeul Mineritului / Acoperișul a fost montat cu succes. 80 de ani poate să ningă, poate să plouă
de Corneliu BRAN

Am ajuns cu povestea noastră, legată de cea mai mare investiție din Vale în ceea ce privește o instituție culturală, în luna septembrie. Final de lună, realizări cât cuprinde în ceea ce privește toate lucrările ample ce au loc la Muzeul Mineritului din Petroșani.

Finalizarea acoperișului – cea mai grea lucrare 
Miercuri, 25 septembrie, l-am surprins din nou pe restauratorul și meșterul maramureșean Ion Tupiță. Care ne aștepta undeva spre final de săptămână. De aceea când ne-a văzut intrând în muzeu a fost puțin surprins. „No, deja a trecut luna? Chiar ieri mă gândeam și mi-am zis că mai sunt vreo trei zile până vine la noi ZVJ-ul…”. „Da, a trecut luna și am venit să vedem ce s-a mai lucrat, așa cum v-am obișnuit. De afară se vede că ați terminat acoperișul, cea mai grea lucrare și de care vă era cu adevărat groază la început”, i-am răspuns noi.
„Da, am terminat cu acoperișul, vreo 80 de ani nu mai e treabă cu el, poate doar mici reparații. Dar nu cred, că e lucrare solidă și e făcută din cel mai bun material care se putea pune”, a venit imediat replica meșterului.
„Ultima parte a acoperișului, cea dinspre stradă, s-a finalizat și ea în această lună. Vorbesc de montatul tablei, de montatul veluxurilor și a veluxurilor pentru incendiu, dar și a luminatoarelor. Echipa de la acoperiș și-a terminat treaba, iar acum tragem tare la structura podului”, a mai menționat Ion Tupiță legat de acoperiș.

Reabilitarea podului - o a doua lucrare din punct de vedere a dificultății
Am plecat, apoi, împreună prin toată clădirea, să ne arate unde și cum s-a lucrat. Ce este cert acum, este faptul că în fiecare cotlon al clădirii, în momentul de față, n-a mai rămas cam nimic din ce a fost. Totul este schimbat, sau reparat, completat sau, după caz, construit nou, doar scheletul clădirii, am zice, fiind tot același, dar nici acesta peste tot.
O luăm cu Ion Tupiță cu podul muzeului, urcând treptele până sus, poate sigurele rămase încă de „izbeliște”, lucrarea aceasta fiind programată undeva spre iarnă, decembrie-ianuarie, din câte am înțeles. Ajunși deasupra parterului, meșterul ne arată concret la ce a lucrat până acum, alături de echipa sa, cam trei sferturi din lucrarea de lemn de-acolo fiind gata. Ne referim și la podea, dar și la acoperișul pe interior și la „plasa” de lemn ce-l susține.

„Luna trecută când ați venit nu ați prins decât praf și foarte puțin lucru la pod. Practic, atunci începusem aici. Veți vedea afară mormanul de lemn putred, mizerie și materiale scoase de-aici, plus că ce veți vedea e doar o mică parte, că vreo două mașini s-au mai cărat! A fost ceva într-un hal fără de hal… Ceea ce a dus la o muncă titanică, fără să exagerez cu ceva. Este minunat că Petroșaniul va avea așa cum trebuie această clădire, acest muzeu. Sunt convins că vizitatorii și localnicii vor fi mândri că vor putea vizita una dintre cele mai frumoase clădiri ce adăpostește un muzeu în țara noastră. Pe grinda perimetrală și pe grinda de pe pereții centrali am montat și montăm în continuare niște grinzi care sunt independente față de structura acoperișului, asta fiind și ideea proiectului, astfel încât să nu aibă contact locul cu acoperișul. Iar pe aceste grinzi se realizează un caroiaj, se izolează, iar apoi, peste ele, vine prins un pod de dușumea, realizat din dulapi sănătoși și trainici, peste care va veni dușumeaua finală. Tot ce realizăm facem după toate normele PSI și normele de construcție ale unei clădiri istorice, lemnul fiind partea de bază a podului, așa cum era, dar și senzația pe care o vor avea cei ce vor urca să viziteze muzeul aici. Va fi ceva de vis, cu toată această lemnărie vopsită, aranjată și dichisită. Veți vedea”.

Grupul sanitar
Am plecat apoi cu Ion Tupiță din nou la parter, arătându-ne cum se lucrează la partea de recompartimentare a toaletelor. „Aici, în stânga, va fi grupul sanitar pentru persoanele cu dizabilități, iar în dreapta grupurile sanitare normale, pentru bărbați și pentru femei. Printre alte lucrări am început și această lucrare. Sper să o terminăm cât de repede, că mai avem multe de făcut din ce ne-am propus pentru viitoarea perioadă”, a menționat meșterul.

Încep lucrările la fațadă
Ieșind afară pe laterala clădirii, Ion Tupiță ne-a îndreptat către zona din fața muzeului, unde ne-a spus ce urmează în perioada imediat următoare de lucrat, la exterior de data aceasta.
„Săptămâna viitoare, cu o altă echipă ce se alătură de la Sighet, de zece persoane, ne apucăm de fațadă. Va veni decopertarea de pe pereții întregii clădiri de la exterior, apoi se va realiza o tencuială clasică, după asta urmând să montăm tâmplăria din lemn stratificat pe care o avem finalizată și pregătită de montat. Cineva m-a întrebat dacă nu izolăm pereții. Doamne Sfinte, i-am spus, cum să izolăm pereți la o clădire de patrimoniu? Nu e admis așa ceva, nu e voie să umblăm la structura clădirii, încărcând-o cu materiale și schimbându-i forma. Nici în interior n-a fost voie să izolăm, am izolat doar zona acoperișului și porțiunea dintre tavan și dușumeaua ce vine pusă, dar la pereți nu e voie să intervii. Chiar și geamurile, sunt de termopan doar sticla, restul, ramele, sunt din lemn stratificat, cum de altfel cuprinde și proiectul. La astfel de clădiri istorice nu e voie să se pună termopanele acelea pe care le montezi la bloc sau la o casă obișnuită”, a mai adăugat meșterul maramureșean.

Tavane false, canalizare, instalații electrice, lift
Intrând din nou în clădire, prin față, Ion Tupiță ne-a arătat ce trebăluiau doi angajați.
„Asta e o altă lucrare pe care o facem în paralel. Se montează pe tot parterul tavanul fals. După cum vedeți în sala mare de-aici am evacuat materialele ce erau, pregătind sala pentru lucrările finale din iarnă. Totodată, acum se montează dozele, s-au terminat de montat și toate tablourile electrice și se fac verificările la toate instalațiile. După 25 octombrie apare și liftul, din câte am înțeles, ce va fi și el montat, iar, tot afară, vom finaliza ultima parte a canalizării, asta însemnând de fapt legarea canalizării de-aici la rețeaua de canalizare a orașului, lucru pe care îl vom efectua cu cei de la Apa Serv”, a concluzionat șeful de echipă pentru ceea ce înseamnă viitoarele lucrări la muzeu.

Viespiile - atac la persoană!
La final, am aflat de la meșter și un episod mai amuzant, deși destul de periculos, petrecut la momentul începerii lucrărilor din pod: „Pe latura vestică a acoperișului am dat de vreo șase viespare! Ieșeau și intrau în viesparele alea niște viespii mutante, mari, aproape cât trei sfert din degetul mic. Cum să facem treabă oare, m-am întrebat, că astea o să sară la noi când ne vom apropia de casa lor? Până la urmă le-am stricat, dar greu, în câteva zile. Cum? Cu tot felul de spray-uri am dat, fugeam de-acolo, iar am dat, iar fugeam… Până au plecat singure de-acolo. Dar tot n-am scăpat definitiv, că se tot întorceau. Ne-au și înțepat, nervoase, de vreo câteva ori… A fost un moment dificil și care ne-a îngreunat un pic munca, dar a trecut cu bine. Ne părea rău de ele, dar ce să facem, nu puteam să lăsăm viesparele alea acolo. Acum au plecat, deși, pe afară prin curte mai mișună câte una-două-trei ziua. Probabil își mai aduc aminte de trecut și se întorc. Nu știu unde și-au făcut acum viesparele, dar e clar că acolo au fost sute, mii de viespii.

Casă - dulce casă…
Ne-am despărțit de meșter și de echipa sa, nu înainte de a mai afla că după trei săptămâni de lucru intens, cu excepția zilelor de duminică, toți vor pleca sâmbătă seara până acasă în Maramureș pentru o zi, după care se vor întoarce pe metereze. Dorul de casă și de cei dragi bate orice, astfel că e normal ca măcar o dată pe lună, preț de o zi-două, lucrătorii să străbată sutele de kilometri cu mașina, după care să se întoarcă, deloc odihniți, dar mult mai liniștiți sufletește, la Muzeul Mineritului din Petroșani.



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *

* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter