26.09.2019,  19:05:30 | 0 comentarii | 751 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Liceul Tehnologic Petroșani / 7 (viitori mecanici auto) pentru Germania
de Corneliu BRAN

Liceul Tehnologic Petroșani derulează în aceste zile un proiect mai mult decât interesant, instructiv și dătător de speranțe pentru câțiva tineri ai liceului ce și-au ales din pasiune meseria de mecanic auto. Cum în ultimul timp, apele comunității învățământului liceal au fost tulburate la Petroșani de diverse personaje, foste slugi ale lui Funeriu (un ministru de tristă amintire pentru școala românească), credem că acest reportaj arată și o altă fațetă a învățământului petroșenean, constituindu-se, în același timp, și la un apel la normalitate pentru învățământul petroșenean.

Șapte aleși pentru deplasarea în Germania
Intitulat sugestiv „Junior Talents”, proiectul asigură un pachet extins de servicii complete și instruire în Germania, în localitatea Wuppertal, timp de șapte săptămâni la un service auto, a șapte elevi ai liceului, care au urmat cursurile sau care le urmează actualmente în specializarea „Mecanică auto”. Să spunem drept, mai rar un asemenea proiect pentru tineri întâlnit prin liceele noastre. De aceea ne-a și atras atenția. Directoarea liceului petroșenean, Camelia Paraschiv, ne-a oferit informațiile necesare și ne-a prezentat la cinci „ucenici”, din cei 7 care se vor deplasa în Germania în perioada imediat următoare.
„Fondurile pentru derularea acestui proiect sunt asigurate în întregime din Germania. În cadrul proiectului sunt cooptați tineri din mai multe țări. La nivelul României, sunt cuprinși în cadrul proiectului 40 de elevi, dintre care șapte de la liceul nostru, doi dintre ei fiind absolvenți de școală profesională și cinci elevi din clasele a X-a și a XI-a, toți la specializarea Mecanică auto. Ei vor efectua un stagiu de șapte săptămâni de pregătire practică, având posibilitatea ca pe această perioadă să câștige și bani. Dar ce e mai important este faptul că în acest interval de timp, ei își vor putea pune în practică cunoștințele dobândite la liceul nostru, precum și faptul că își vor putea completa aceste cunoștințe, perfecționându-se astfel în meseria pe care și-au ales-o, acea de mecanic auto. Va fi pentru ei, sunt convinsă, o plăcută și benefică experiență de viață, din care nu vor avea decât de câștigat pentru viitorul carierei lor. Firma din Wuppertal (Germania) va intermedia contracte cu service auto din zona respectivă și, cu siguranță, cei șapte elevi ai noștri vor putea lucra la unul dintre acestea în această perioadă. Ei vor face astfel și perioada de practică, unde vor obține și informații teoretice, dar vor putea și munci efectiv în acel service unde vor fi repartizați. Două zile vor avea posibilitatea să participe și la un curs de limba germană, iar pe toată perioada vor avea la dispoziție un translator. Un cadru didactic de la noi, în persoana domnului Ninu Dragoș, îi va duce până acolo și va sta două-trei zile cu ei, până se acomodează și până ce va vedea condițiile și locurile unde vor face practică. După care se va întoarce, deoarece pentru acest cadru didactic nu există bani prevăzuți în proiect, totul făcându-se pe cheltuiala liceului nostru. Dar elevii acolo vor avea tutore din Germania, tot cadru didactic, astfel că așa le va fi mai ușor. Sper ca ei să se descurce bine acolo, să ne aducă cinste școlii noastre și să putem continua proiectul și în viitorul apropiat. Dacă ei acolo se comportă cum trebuie, vom fi primiți și la anul acolo, pe acest proiect, cu altă serie de elevi”, a declarat pentru ZVJ directoarea Camelia Paraschiv.

„Visuri la cheie” - prin atelierele de reparat mașini nemțești
În timp ce discutam cu directorul liceului de acest proiect, în biroul său au apărut și cinci din cei șapte elevi ce vor participa la acest proiect. Pentru a vă face o impresie cum gândesc, ce speranțe își pun în această experiență de viață și care sunt trăirile lor, am discutat, pe rând, cu fiecare. Iată, pe scurt, o parte din ceea ce ne-au spus ei.
Marian Mândrăluță (18 ani, absolvent al clasei a XI-a A, specializarea „Mecanică auto”): „Acest proiect mi se pare a fi o inițiativă foarte bună a acestui liceu deoarece el insistă pe dezvoltarea profesională a tinerilor. Așteptările mele față de această deplasare în Germania sunt mari. Sper să învățăm acolo ceea ce interesează pe fiecare în domeniul acesta. Pe mine, de exemplu, m-ar interesa să-mi perfecționez cunoștințele în tot ceea ce ține de ingineria motoarelor, eu țintind acest domeniu pe viitor. Toate chestiunile tehnice legate de motoare mă atrag și de asta mi-am ales această meserie deși, pe viitor, probabil voi ținți mai sus, spre partea de inginerie”.
Cosmin Alexandru Blaga (18 ani, clasa a XII-a, absolvent totodată de școală profesională în meseria de mecanic auto): „Am fost plăcut surprins să aud că am șansa să plec în Germania să lucrez la un service auto și să văd exact cum se lucrează acolo. În aceste șapte săptămâni cred că pot să acumulez experiență în meseria de mecanic auto și să văd câte ceva din tainele acestei meserii alături de niște profesioniști în domeniu germani, după care să pot și eu pune în practică ce am învățat aici, la noi în țară. Aș fi interesat să învăț totodată și tinichigerie și poate și puțină vopsitorie. Sper să am șansa să pot învăța câte ceva din toate acestea”.
Adrian Marius Cristea (18 ani, clasa a X-a B, campion național și internațional la karting): „Sper să am ocazia acolo să învăț cât mai multe despre motorul în doi timpi, un subiect foarte interesant pentru mine, fiind pasionat de aceste motoare. Acolo sper totodată să fur meserie de la profesioniști adevărați în ale acestei meserii frumoase de mecanic auto, tot acest bagaj de cunoștințe pe care îl voi acumula fiindu-mi, sunt convins, foarte util în viitor. Un proiect binevenit și sunt bucuros că am avut această șansă de a merge în această deplasare în cadrul acestui proiect”.
Anamaria Ampoițan (campioană națională la karting): „Am fost foarte încântată când am aflat că o să mergem în Germania. Pentru mine este o șansă foarte mare, fiind pasionată de așa ceva de mică. Lucrez non-stop în așa ceva și aștept cu nerăbdare să văd cum lucrează și cei din străinătate. Sunt pasionată de motoare, iar eu la karting fac mecanică, iar în Germania sper să aflu informații mai noi și cu o treaptă mai sus. Pe viitor vreau să mă axez mai mult pe mașini, pe motoare de mașini, pentru că în viitorul apropiat las kartingul pentru mașini, pentru raliuri adevărate. Visul meu este să termin Academia de Raliuri înființată de un mare pilot român la București, domnul Titi Aur. Această pasiune de a pilota mi-a venit din familie, toți ai mei având acest hobby. Eu de mică mă jucam cu mașinuțele, și nu cu păpușile ca toate fetele. Când am mai crescut, am început cu kartingul la Clubul Copiilor Petroșani, în momentul de față tot ce înseamnă un kart, o mașină, un motor și așa mai departe fiind cunoscut de mine. Mă bucur că sunt în momentul de față între cele cinci fete campioane de karting în această țară. Și pe această cale mulțumesc clubului și antrenorului meu”.
Ionatan Acasandrei (17 ani, pasionat de tot ceea ce înseamnă meseria de mecanic auto): „De mic copil am vrut să fiu mecanic. Încet, dar sigur, visul va deveni realitate, iar acum acest vis se poate oarecum reîmplini prin această experiență de viață ce va urma timp de șapte săptămâni. Este o ocazie unică să pot ajunge într-o țară străină, Germania mai ales, și unde să văd cu ochii mei cum e acolo. Voi reține tot ceea ce voi vedea, iar lucrurile noi, bune, voi încerca pe viitor să le pun în aplicare în România. Eu mi-aș dori, pe viitor, să fiu mecanic la propriul meu service auto. Dar nu să stau și doar să administrez, ci să lucrez cot la cot cu angajații, deoarece mecanica auto este pasiunea mea de copil mic”.
În încheiere, putem concluziona că, „Junior Talents” este mai mult decât un proiect: un model de viață și de vii speranțe în meseria de mecanic auto. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter