30.09.2019,  07:41:04 | 1 comentariu | 357 vizualizari
Trei chestiuni aduse la urechile senatorului de Valea Jiului prin intermediul ZVJ într-un cadru oficial
de Corneliu BRAN

La ultima conferință de presă susținută de senatorul Văii Jiului, social-democratul Cristian Resmeriță, de la care ZVJ a relatat pe larg în ediția online, la finalul expunerii acestuia, legată pe problemele legate de ordonanțele 60 și 36, cei din presa locală i-au adresat câteva întrebări. 

Noi, ZVJ, am crezut de acord să atragem atenția asupra a două aspecte legate de subiectul minerit, atât senatorului cât și liderului sindicatului „Muntele”, prezent de asemenea, Darius Cîmpean, plus o întrebare adresată senatorului legată de profesori și de restrângerea activității la grădinițe, școli și licee, datorate scăderii numărului de elevi de la an la an, acest lucru având în comun și una dintre cauze, anume, restrângerea activității miniere din cele șase localități ale Văii Jiului și plecarea din zonă a multor familii, fie prin țară, fie în străinătate, în căutarea unui loc de muncă și a unui trai mai bun.

„Dezbatere” fără mass-media e ca nunta fără lăutari
Le-am spus celor doi, dar mai ales liderului de sindicat din minerit, că dacă a folosit cuvântul „dezbatere” la CEH, în ziua de vineri, atunci ar fi normal să fie invitată și presa. Că de fiecare dată la CEH jurnaliștii sunt ținuți prin curtea sediului când sunt „probleme importante de discutat” ce țin de activitatea și viitorul acestei entități, iar de bine ce s-a tot discutat și din cauza acestei „secretomanii”, inclusiv când la CEH au venit, în ultimii ani, premieri, miniștri și așa mai departe, iată unde a ajuns mineritul nostru!

„Huila de Valea Jiului”
A doua observație a fost legată de denumirea viitorului CEH, care va avea datoriile șterse și va funcționa fără Termocentrala Mintia, așa cum vă anunțam joi după-amiaza pe zvj.ro. Auzind ce a spus liderul Darius Cîmpean că noua denumire va fi CEH Valea Jiului, ne-am dat seama că probabil se face încă o dată o mică greșeală, dar importantă din punct de vedere al imaginii și înțelegerii al celor din țară sau din Capitală de exemplu. De ce? Pentru că din nou nu, ca și data trecută, nu se pune în evidență „aurul negru românesc”, huila. De ce nu s-ar putea spune de exemplu CEH „Huila-Valea Jiului”? Cum cei din Gorj pun în evidență lignitul, un cărbune net inferior huilei, practic un fel de pământ care arde – în rest nu ai la ce să folosești acest cărbune decât la încălzire, prin termocentrale sau prin sobele din case sau locuințe, noi de ce nu am pune în evidență numele de „huilă”, acest cărbune superior cu care ne-a dăruit Dumnezeu în această zonă de țară, cocsificabil, care se poate folosi pentru fabricarea oțelului (sau se putea până când au terminat „meseriașii” oțelăriile, în mod special cea de la Hunedoara, acesta fiind primul pas care a afectat din plin mineritul de huilă în anii 90).

Riscul de a ieși din sistem fără posibilitatea de a îndeplini condițiile de pensionare se poate întâmplă în Vale și la profesori!
În fine, întrebarea noastră pentru senator a fost aceea dacă nu s-ar putea face o lege de protecție și pentru profesorii care în următorii ani vor rămâne fără serviciu din cauza restrângerii activității, precum s-a făcut în cazul angajaților de la SNÎMVJ? În fond, chestiunea chiar are legătură și cu mineritul, din cauza restrângerii activităților miniere, depopularea Văii Jiului vine pe undeva ca un lucru firesc. De-aici și până la tot mai puțini copii în școli nu e decât un pas, lucru care s-a și întâmplat de fapt, în ultimii 10 ani părăsind Valea Jiului tot mai multe familii. L-am întrebat pe senator și știind faptul că meseria de bază a sa este chiar cea de profesor.
„Bineînțeles că m-am gândit și la treaba aceasta. Eu vă spun o chestiune personală… sunt profesor titular la Școala 4 din Vulcan. În momentul  în care mi-am suspendat contractul de muncă, în 2008, fiind ales deputat la vremea respectivă, erau peste 1.200 de copii la școala aceasta. Eu eram singurul profesor de fizică de-acolo, părea că postul meu nu are ce să pățească. În momentul de față la Școala 4 din Vulcan sunt undeva, atenție, sub 600 de copii, deci mai puțini decât jumătate față de ceea ce a fost acum 11 ani de zile și postul meu de profesor de fizică, singurul de-acolo, se restructurează fiind nevoit să iau ore și la o altă școală. Aici, care este chestiunea? Există o chestiune de protecție socială internă, a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, în sensul că dacă un profesor, oricare ar fi el, are restrânsă activitatea – în sensul că nu mai sunt copii, nu mai sunt nici clase, deci nici ore – inspectoratul trebuie să-l mențină titular dar i se restrânge numărul de ore la școala respectivă, urmând să le completeze la o altă școală unde este nevoie. De exemplu, să zicem că un astfel de profesor nu mai are 18 ore la Școala 4 Vulcan, ci doar 12 la școala respectivă și restul de șase ore la o altă școală sau liceu. Deci este obligația inspectoratului. Dar în timp vom vedea, oricum este și aceasta o problemă care mă preocupă”, a venit răspunsul senatorului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 popescu30.09.2019,  17:51:20
De ce a terminat cu termoficarea in Lupeni ,cand poate sa ia exemplul primarului de la Iasi...Rusine ,,,Este mult mai ieftin si nici poluare nu mai avem tinand cont de investitiile de la Termocentrala ,,Vrea iar voturi...De ce la Petrosani se poate?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter