30.09.2019,  19:19:34 | 1 comentariu | 2243 vizualizari
La inițiativa lui Cristian Resmeriță, Senatul a hotărât: Termocentrala Mintia trece oficial la consiliul judeţean. Noul CEH, cu datoriile șterse,  va cuprinde patru mine, Termocentrala Paroșeni și Sucursala “Prestserv”
de Corneliu BRAN

• Este nevoie şi de votul Camerei Deputaţilor

Modificări esențiale la Ordonanța 60
Senatorul și-a început alocuțiunea cu chestiuni legate de modificările importante pentru mineritul Văii Jiului și Termocentrala Paroșeni din această Ordonanță 60, cu lupta sa din Senat și din Comisia de Energie din care face parte, pentru a-i face pe colegi să înțeleagă de ce sunt atât de importante aceste modificări pentru oamenii ce fac parte din sistemul minier din Valea Jiului.
„(…) Azi discutăm despre o altă ordonanță, e vorba de Ordonanța 60. Această ordonanță este o portiță prin care noi putem să rezolvăm anumite chestiuni și o să vi le spun foarte direct. Prin această Ordonanță 60, pe care eu, personal, am modificat-o substanțial și o să vă prezint acest lucru, Complexul Energetic Hunedoara – dacă se votează și în Camera Deputaților, trebuind să treacă de Comisia de Industrie unde președinte este domnul Iulian Iancu și apoi de votul plenului – va avea toate datoriile șterse. Vă spun de la bun început, ca să fim înțeleși, să știți că nu toată lumea este de acord cu acest lucru, pentru că această țară nu este formată doar din Valea Jiului și din datoriile CEH! Este o chestiune complexă, am reușit să-mi conving colegii la Senat - și sunt sigur că se va reuși acest lucru și la Camera Deputaților – să accepte acest lucru. Fiecare veți primi pe mail forma inițială a Ordonanței și Raportul ei. Vreau să vă spun că a fost modificată aproape în întregime, prin opt amendamente pe care le-am făcut împreună cu alți colegi de-ai mei din Comisia de Energie. Este o treabă foarte isteață faptul că am ales să fac parte din Comisia de Energie, pentru că poziția de-acolo este foarte importantă să mă ajute să ajut Valea Jiului”, a menționat pentru început senatorul, explicând apoi, cu Ordonanța în mână, listată pe foi A4, toate modificările, colorate cu portocaliu, împreună cu autorii amendamentelor.

CEH-ului i se vor șterge datoriile
Apoi, senatorul a prezentat ce se rezolvă prin aceste modificări aduse:
„Această Ordonanță în această formă, cu amendamentele noastre, asigură: 1. Ștergerea datoriilor (nota red.: CEH); 2. Trecerea Termocentralei Mintia de la CEH către Consiliul Județean Hunedoara – să nu mă întrebați dacă e bine sau rău pentru că eu nu pot să vă răspund, nefiind specialist, dar toți factorii, administrație, administrație județeană, sindicate de-acolo au cerut acest lucru și atunci am considerat normal că este bine să mergem înspre dorința tuturor acestora; 3. Celelalte patru exploatări miniere din Valea Jiului, Sucursala Prestserv și Termocentrala Paroșeni vor forma o entitate.
Vă spun că de comun acord cu administrație, Consiliul de Administrație, parte sindicală, politic vom susține acest complex energetic nou creat, el urmând a fi format obligatoriu din toate cele patru exploatări miniere, plus Prestserv și Paroșeni. Deci, din toate patru minele, pentru că sunt și teme de lucru în care se dorește să facă parte doar două mine, care sunt considerate viabile, iar celelalte două să nu facă parte, ceea ce eu nu cred că este normal. De ce? În acel moment, celelalte două mine, care sunt pe un Program de Închidere, vor avea șanse mai mari să supraviețuiască decât celelalte două mine care sunt considerate viabile. Nu intrăm în amănunte pentru că noi cunoaștem toți acest lucru”.
În continuare, senatorul a vorbit despre întâlnirea avută la Mina Paroșeni cu ortacii de-acolo şi cu angajați ai SNÎMVJ, unde parlamentarul susține că s-a simțit, pe bună dreptate, o anumită tensiune: „De dimineață am fost împreună cu domnul președinte de sindicat, aici de față, la Mina Paroșeni, împreună și cu alți colegi, cu viceprimarul Merișanu de la Vulcan – care a intermediat într-un fel această întâlnire de-acolo. Am avut parte de o întâlnire tensionată. Nu tensionată neapărat la adresa mea. Am simțit o tensiune a oamenilor de-acolo, oamenii simt că e nevoie să recurgă la gesturi extreme pentru a obține ceea ce eu zic că este corect să obțină. Ce mă surprinde pe mine este că dumnealor au cerut numai lucruri de bun-simț: în primul rând, o altă ordonanță care să înlocuiască Ordonanța 36, de care vorbim de un an de zile”.

Atac la secretarul de stat Vișan
Referitor la această ordonanță de care se tot vorbește și care ar aduce liniște celor câtorva sute de ortaci, dar și celorlalți angajați de la SNÎMVJ, senatorul Cristian Resmeriță a continuat:
„Am vorbit și vinerea trecută într-o altă conferință de presă la Petroșani de această ordonanță. Ce vreau să vă spun este că s-a întârziat cu aceasta nepermis de mult! Ce m-a bucurat este faptul că de vinerea trecută, de când am ținut conferința de presă, până azi, se pare că s-au trezit unii și se fac niște pași. Ieri, venind încoace de la București, am fost sunat de mai mulți factori de decizie, care vă spun că se pare că s-au trezit. Eu mă rog la Dumnezeu să rămână treji și consecvenți, pentru că sunt oameni, inclusiv dintre cei care m-au sunat ieri, care într-o zi sunt mai hotărâți, în altă zi mai puțin hotărâți, și aici mă refer la secretarul de stat Vișan. Să nu îmi spuneți că am obsesie cu el, sau din astea, dar mi-a promis anul trecut prin septembrie, octombrie sau noiembrie, nu mai țin minte data exactă, dar era anul trecut, că Ordonanța 36 nu este o problemă, eu dorind la acel moment să fac o inițiativă legislativă. Mi-a spus: Domnule senator, e în regulă, nu vă faceți probleme…. Nu mi-am făcut și am ajuns în stadiul de astăzi. Însă, de-atunci, mi-a adus la cunoștință faptul că luni, marți, miercuri, cum a fost ieri, s-au făcut niște pași, că nu acceptăm Ordonanța 76, pe care dânșii vor să ne-o bage în mod forțat, iar oamenii își doresc o nouă ordonanță care să înlocuiască Ordonanța 36. 
Deci, ca să revin, oamenii ne-au cerut azi la Paroșeni lucruri clare, ne-au cerut de asemenea să aibă posibilitatea ca la sfârșitul anului, dacă nu îndeplinesc condițiile de pensionare – vârstă sau ani de subteran, să poată să lucreze în cadrul CEH. Am găsit înțelegere la sindicatele de la complex, dar și de la SNÎMVJ, de la conducerile executive și de la cei din Consiliul de Administrație, care urmează cu toții să se întâlnească. Mă bucură faptul că sunt operativi și că se întâlnesc într-un timp foarte rapid pentru a discuta această temă”. 

Chestiunea SNÎMVJ
Ultima parte a discursului senatorului a venit și cu o mustrare față de cei care trebuiau să rezolve problema și au tot tărăgănat-o. Parlamentarul lupenean a menționat că  le va aduce aminte, public, chiar și zilnic dacă trebuie, de acest fapt, iar dacă nici așa nu se va rezolva va cere demisia acestora!  
„Eu vă mai spun că astăzi au trecut șase zile de de când am ținut conferința de presă unde am cerut să se rezolve niște probleme legate de SNÎMVJ. Mâine o să ies public și o să spun că au trecut șapte zile, poimâine am să ies public și am să spun că au trecut opt zile, apoi, nouă zile, zece zile, unsprezece zile, doisprezece… până în momentul în care problema se rezolvă! Dacă problema nu se rezolvă într-un timp rezonabil, pentru ca oamenii să-și primească bănuții ăia de disponibilizări, de concediere colectivă – cei care se transferă la CEH am căzut de comun acord că nu vor primi bani de disponibilizări, să fie clar! – voi CERE DEMISIA CELOR CARE SE OCUPĂ DE ACEST LUCRU. Voi face asta în mod personal, fără sindicate sau știu eu cine alții. Spun asta, deoarece există un termen limită, până undeva la mijlocul lunii octombrie. Dacă până la jumătatea lunii viitoare nu se rezolvă pașii procedurali și intervalele de timp legale pentru ca oamenii să intre în prevederile ordonanței nu mai pot fi atinși. Eu sper ca ei să se tureze din ce în ce mai mult, se turează mai greu pentru că au motor diesel, ușor, ușor, dar la un moment dat trebuie să ajungă la turație maximă și să rezolve cerințele oamenilor. Să știți că sunt puțini care merg să stea de vorbă cu oamenii, pe-acolo pe la mină, iar dimineață erau 81 de oameni ce ne așteptau. I-am numărat, eram cu ei vreo 90 de persoane acolo. În total vorbim de 371 la SNÎMVJ”, s-a adresat Cristian Resmeriță jurnaliștilor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter