01.10.2019,  19:14:54 | 1 comentariu | 566 vizualizari
Petroșani / Totul de la ultima ședinţă ordinară a consiliului local 
de Corneliu BRAN

Ședința ordinară a Consiliului Local Petroșani a avut nu mai puțin de 40 de proiecte pe ordinea de zi, 9 dintre acestea fiind completare la ordinea de zi inițială. 5 proiecte au fost amânate, iar 35 au devenit proiecte de hotărâre. Vă prezentăm mai jos câteva dintre proiectele ce vizează o atenție mai mare din partea publicului larg petroșenean, precum și proiectele amânate și motivația acestui gest.

Alocări de sume de la bugetul local pentru diverse evenimente
Câteva proiecte devenite hotărâri de consiliu, fiind votate în unanimitate sau cu mici excepții de consilierii locali, au vizat alocări de bani de la bugetul local pentru diferite evenimente ce vor avea loc în perioada următoare. Tot aici putem marca și proiectul ce vizează folosirea gratuită a celor două telescaune de participanții la un eveniment care va avea loc tocmai în luna februarie a anului viitor. Dar să le luăm pe rând.
Prima sumă de acest gen alocată prin intermediul unui proiect a fost 13.000 lei. Este destinată organizării Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, eveniment ce s-a petrecut ieri, 1 octombrie în Sala de Marmură a Primăriei Petroșani.
Al doilea proiect a prevăzut alocarea sumei de 4.000 lei în vederea sărbătoririi Zilei Mondiale a Educatorului, mai exact în data de 5 octombrie. „O zi dedicată oamenilor formatori de caractere, oamenilor care și-au dedicat viața unui scop nobil, acela de a educa generații”, după cum spune inițiatorul de proiect, primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Această sumă va fi necesară premierii cu câte 500 lei a fiecărui cadru didactic care și-a încetat activitatea sau își va înceta în acest an, toți intrând într-o binemeritată pensie de vârstă.
Un al treilea proiect, așteptat deja an de an de localnici și devenit tradițional în această lună octombrie, una a recoltei legumelor de sezon, dar și a fabricării vinului de casă și a „jinarsului” din fructe (prune, mere, pere ș.a.), a fost cel prin care consilierii locali au alocat suma de 18.000 lei, în vederea organizării Târgului de Produse Tradiționale în perioada 18-20 octombrie. Va fi un nou festin în nordul Petroșaniului, timp de trei zile zeci de producători din Vale și din județ, dar și din județele apropiate venind înspre petroșeneni cu marfă „producție proprie”, începând de la mezeluri și carne diversificată, lactate și produse de panificație până la miere de albine și produse apicole, must, țuică și vin. Organizatorii, primăria și administrația pieţelor, speră ca și vremea să țină cu ei. Vom vedea.
Organizarea „Balului Bobocilor” la cele patru licee din localitate și participarea primăriei și a consiliului local în calitate de coorganizatori ai acestor evenimente ce vor avea loc, și foarte așteptate de liceeni, s-a aflat în atenția aleșilor locali, fiind aprobată în acest sens suma de 3.000 lei.
Nu în ultimul rând amintim aici și alocarea sumei de 4.000 lei pentru tipărirea unor broșuri ce vor marca sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Clubului de Handbal „Știința” Petroșani.

„Winterfest” - februarie 2020 – scutiri de plată la telescaun
Spuneam la început că aleșii au fost solicitați printr-un proiect să voteze „aprobarea scutirii de la plata transportului cu telescaunul în Parâng” al organizatorilor și formațiilor de muzică de la Festivalul „Winterfest”, ce va avea loc în stațiunea Petroșaniului în perioada 13-17 februarie 2020. Acest festival va aduce în Stațiunea Parâng nu mai puțin de 1.000 de participanți direcți și indirecți, după cum sunt previziunile celor ce vor organiza festivalul. Ce este mai important este faptul că evenimentul va fi promovat la nivel național prin intermediul unor televiziuni și radiouri naționale, cu impact mare în rândul românilor. Cum consilierii locali și-au pus întrebarea până la urmă ce telescaun ar fi mai util, cel vechi sau cel nou, pentru scutirea această de plată, s-a ajuns la concluzia că ambele sunt utile și așa ar fi normal să fie, ținând cont și de aglomerația ce va fi cu această ocazie, astfel că, până la urmă, la ambele telescaune vor avea acces liber, gratuit, organizatorii și cântăreții ce vor urca în munte pentru acest festival național. Vorbim aici, repetăm, de organizatori și de formațiile și soliștii care vor veni să cânte, nu de toată lumea.

Reabilitări și modernizări de străzi în 2020 – la concret
Foarte importante pentru comunitatea locală, dar mai ales pentru cei ce locuiesc pe aceste străzi, au fost și proiectele ce au vizat „aprobarea indicatorilor tehnico-economici” pentru mai multe  obiective, străzi mai exact, fiind vorba aici de strada Ștefan cel Mare, strada Coasta, strada General Vasile Milea, strada Maleia. Nu demult am cuprins în paginile ziarului nostru acest aspect, inclusiv o declarație a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi în acest sens. Primar care iată că s-a ținut de cuvânt (ca de obicei) și a inițiat aceste proiecte de hotărâre, devenite hotărâri în urma votului. De la anul se va trece la reabilitarea și modernizarea acestora.

Modernizare a unor parcări
În fine, „Extindere și modernizare parcări amplasate în municipiul Petroșani” a fost un alt proiect mult așteptat de cetățeni. Atenție mare, vorbim aici de zone concrete, nu de ce ar fi în plan, de „dacă” sau de „parcă”. Iată despre ce străzi și zone e vorba după ce s-a votat acest proiect: parcări între strada Avram Iancu bl. 3 și Aleea Poporului, blocul 2; parcări pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la blocurile 101 și 103; parcări pe strada Saturn, între blocul 7 și blocul 9; parcare pe strada Aviatorilor la blocul 30 și la blocul 19.

Proiectul cu parcările rezidențiale amânat pentru o lungă perioadă!
Cele cinci proiecte amânate sunt legate între ele, două având legătură directă între ele și alte trei de asemenea între ele.
Astfel, după cum stă situația petroșenenii cam trebuie să-și ia adio de la parcările rezidențiale cu plată. Numărul mare de cereri față de numărul de locuri de parcări rezidențiale existente în prezent, plus o sumedenie de chestiuni tehnice și de interpretare și percepție din partea populației au făcut ca atât consilierii locali, la propunerea consilierului Claudiu Cornea (cu care toți consilierii au fost de acord), cât și Executivul, prin vocea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, să dorească amânarea acestui proiect. Care va fi amânat nu pentru o lună, două sau trei, ci pentru o lungă perioadă. Timp în care s-a convenit că primăria va tot amenaja și reabilita noi parcări. Iată ce ne-a declarat după ședință, a doua zi mai exact, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în legătură cu acest proiect: „În momentul acesta se pare că au apărut foarte multe chestiuni, atât juridice, cât și tehnice, pe care nu le putem rezolva atât de rapid. Probabil va fi amânat acest proiect pe o perioadă destul de lungă. Recomandarea mea pe această cale este ca lumea să nu mai depună cereri la primărie în acest sens pentru că încă nu se poate face ceea ce noi am dorit. În plus, observ că părerea este împărțită pe acest subiect, unii sunt pro, alții nu. Ceea ce ne face să gândim mai bine acest proiect, iar între timp să mai amenajăm și să mai construim și alte și alte parcări, astfel încât să mai rezolvăm din această problemă generată de încă numărul mic de parcări din cartiere”.
Legat de acest proiect a mai fost un proiect, care, dacă primul s-a amânat, era firesc să fie amânat și el.

Legea nu mai permite darea în folosință gratuită a unor spații
În fine, alte trei proiecte, ce vizau darea în folosință gratuită către Asociația Cadrelor Militare Rezervă și Retragere a spațiului existent de pe strada 1 Decembrie 1918 de la nr. 90, și a spațiilor către o Asociație a Pensionarilor pentru Ajutor de Deces și Ajutor  Reciproc, de pe străzile Constructorul și Aviatorului, au fost amânate, motivul fiind unul simplu: legea nu mai permite darea în folosință gratuită a acestor spații. Va urma probabil refacerea acestor proiecte, cu o chirie modică, astfel încât să fie respectată legea, cele trei proiecte urmând a fi repuse pe ordinea de zi la ședința ordinară din luna octombrie.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 asew02.10.2019,  07:05:15
Reabilitari de strazi in COLONIE ,cand se vor face ???Primarul a uitat ce a promis acu 1 an ??Noi cei din colonie trebuie sa mai asteptam mult??


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter