02.10.2019,  12:31:49 | 0 comentarii | 355 vizualizari
Ministerul Energiei nu are nici acum un grafic concret pentru eliminarea producției pe cărbune și implementarea alternativelor de dezvoltare
de Alina PIPAN

Greenpeace România face presiuni Ministerului Energiei să programeze consultări reale pentru planul de energie și climă 2021-2030. Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 (PNIESC) este documentul care definește felul în care România va acționa în domeniul energiei în următorul deceniu, în contextul unei crize climatice globale. Aflat în stadiul de proiect, planul energie și climă 2021-2030 (PNIESC) trebuie trimis în forma sa finală Comisiei Europene până la finalul anului, după consultări interne, dar ministeruiul nu are un calendar stabilit pentru aceste consultări.

Consultările ar fi extrem de importante și necesare, dar discuțiile nu prea au fundament, pentru că proiectul actual nu prezintă un grafic concret pentru eliminarea producției pe cărbune și nu abordează situația complicată a comunităților monoindustriale, dependente de prelucrarea combustibili fosili. Lipsa unui asemenea proiect este în dezavantajul total al Văii Jiului. Întârzierea acestui demers reduce șansele comunităților din Valea Jiului, sau bazinul Olteniei de a găsi soluții alternative de dezvoltare folosind bani europeni. Vedem cum astăzi zonducerea Complexului Eenrgetic Hunedoara, a Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, politicienii, ministerul, guvernul, nu au soluții pentru minerii care părăsesc sistemul. Acest plan ar fi trebuit să existe, exact cum ar fi trebuit deja să existe proiectele de reintegrare profesională. Ori, în Valea Jiului abia în acest an, ultimul în care se oferă protecție minerilor de la SNÎMVJ, s-a pus problema reconversie profesionale a minerilor din sistem.


Green Peace solicită consultări pentru PNIESC, astfel încât planul să țină cont de toate nevoile și observațiile părților implicate

În calitate de parte interesată, am solicitat Ministerului Energiei calendarul consultărilor pentru PNIESC, dar și informații despre organizarea unor grupuri de lucru și modalitățile de diseminare a planului către publicul larg. Răspunsul primit confirmă faptul că nu există, cel puțin deocamdată, un calendar clar definit pentru consultarea publicului interesat” ,declară Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Ministerul Energiei menționează că ”Comisia Europeană a publicat Recomandările Comisiei privind proiectul de Plan Naţional Integrat privind Energia şi Clima al României pentru perioada 2021- 2030 (PNIESC), Ia data de 18.06.2019, după aproximativ şase luni de analiză a proiectului transmis de România (28.12.2018). Referitor la procesul de consultare publică pe tema proiectului PNIESC, acesta a fost supus consultării publice interne în perioada 29.11.2018 - 10.12.2018 şi 13.02.2019-15.03.2019, prin postarea documentului pe site-ul Ministerului Energiei, în limba română şi engleză, în scopul colectării de propuneri, sugestii şi opinii de la părţile interesate. În cadrul procesului de consultare publică internă au fost primite puncte de vedere de la Greenpeace România, Deloitte Consultanţă, World Wildlife Fund (WWF), Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Asociaţia Română a Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), ENGIE România, SNTGN Transgaz, Uzinsider General Contractor, Bankwatch NetWork, Organizaţia Naţională a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA)”, informează ministerul.

Însă când vorbim despre viitorul energiei în România, și a climei în general, PNIESC nu poate fi privit doar prin prisma stabilirii unor ţinte cât mai ambiţioase, ci ca un instrument strategic care să permită o tranziţie justă şi echitabilă către uniunea energetică a statelor membre, ţinându-se cont de particularităţile şi posibilităţile reale ale fiecărui stat.

Procesul de consultare trebuie să includă atât întâlniri dedicate, cât și posibilitatea de a trimite observații în scris. Până acum ministerul a primit doar observații în scris, nestabilind un program de consultări. Documentele prezentate, dar și cele rezultate în urma întâlnirilor trebuie să fie făcute publice. Ministerul Energiei trebuie să parcurgă observațiile primite, să le încorporeze sau să justifice corespunzător atunci când alege să nu ia în considerare observații.

 

Vrem să ne asigurăm că Ministerul Energiei tratează aceste consultări cu seriozitate, acordă suficient timp pentru ele și ia în calcul opiniile cetățenilor, ale societății civile și ale altor părți interesate. Viitorul energetic al țării și clima nu pot fi decise exclusiv de Ministerul Energiei.” spune Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.


Ministerul Energiei încă nu a stabilit capacitatea reală de dezvoltare a surselor regenerabile, nici cum va înlocui sau retehnologiza capacitatea de producție a energiei

Un alt lucru ce trebuie subliniat este că proiectul curent pentru energie și schimbpri climatice limitează ținta de energie regenerabilă în mixul energetic la 27.9% pentru 2030, deși Comisia Europeană recomandă o contribuție de minim 34%, lucru specificat în solicitarea Greenpeace către Ministerul Energiei.

Răspunsul ministerului la acest aspect este diplomat, și puțin elaborat. Practic recunoaște importanța și complexitatea acestui demers, subliniază faptul că până acum a acționat în direcția impusă de UE, însă nu specifică concret care este planul care va oferi României stanbilitate energetică conform normelor de protecție climatică, deci este  depășit de situație. În momentul de față responsabilii din minister poartă discuții cu responsabilii ministerelor din țările vecine pe această temă, pentru a stabili o direcție comună. De asemenea, a început procesele de retehnologizare a producției de energie pentru scăderea emisiei de carbon. 

Vă informăm că stabilirea unui nivel corect al acestui obiectiv(contribuție de 34 % mixt energetic) trebuie să fie rezultatul unui calcul complex de optimizare dinamică privind scoaterea/punerea în funcţiune de capacităţi de producţie energie electrică în contextul noilor cerinţe cauzate de emisii, posibilitatea reală de dezvoltare a surselor regenerabile de energie (ex. existenţa de zone protejate în regiunea Deltei şi a Mării Negre), necesitatea înlocuirii/retehnologizării în următorii 10 ani a actualelor capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile (acţiune care se suprapune cu noile ţinte), toate aceste elemente necesitând o corelare strânsă cu ţinta de eficienţă energetică, interconexiunile cu sistemele energetice vecine, dezvoltarea de noi capacităţi de transport etc., astfel încât rezultatul obţinut să asigure condiţiile de stabilitate statică şi dinamică a sistemului energetic naţional. Subiectul urmează a fi discutat cu experţii COM, pentru a stabili dacă aceste elemente, inclusiv problematica sărăciei energetice şi gradul de suportabilitate a costurilor aferente, care se regăsesc în cele din urmă în facturile consumatorilor finali de energie electrică, au fost avute în vedere la emiterea recomandării respective”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter