02.10.2019,  18:57:54 | 0 comentarii | 1657 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Viena, între atâtea palate care mai de care, / Am nimerit la o casă de casă: the home of the schnitzel
de Marian BOBOC

Dan Liviu, capel-maistrul călătoriilor mele de toamnă, a vrut să-mi facă o surpriză: să mă ducă pe mine, boemul care sunt, la Opera din Viena. Însă, la spectacolele din serile cât am adăstat la Viena, biletele erau epuizate. Așa că ne-am mulțumit cu spectacolul transmis „live” pe un ecran uriaș amplasat chiar în fața operei. Dan Liviu, dotat cu o memorie bună, a reținut de la mine (care și eu am reținut de la alții mai deștepți) că fiorul culturii trece prin stomac. Prin urmare, mi-a rezervat o altă surpriză (uriașă, aveam să constat)…

…un șnițel…
Sincer, eu am crezut că în capitala Austriei toate păsările care zboară se mănâncă (vezi, cazul dramatic al lebedelor…) și că toate șnițele sunt… vieneze. Referitor la șnițele aveam să aflu că răspunsul e de genul da și nu. Văzându-mă că mă opresc la toate meniurile restaurantelor unde era anunțat șnițelul vienez, Dan Liviu mă mută, încet-încet din obiectiv, ducând-mă cu zăhărelul ca pe un copil parcat în fața magazinului de jucării. După ce intru într-o librărie foarte faină, cu albume de artă destul de lesne de accesat pentru portofel, Dan Liviu mă bagă pe un gang. Aici văd câteva zeci de persoană la coadă. Cum de mult nu am mai văzut o asemenea coadă, am privit-o cu nostalgia epocii când, român fiind, îmi petreceam timpul la diferite cozi. Nici la butelii, nici la ouă, așteptat domnii și doamnele la rând, ci la… șnițele. La ditamai șnițele vieneze. Exact cele pe care le căutam și eu. Dan Liviu începe a parlamenta cu oberul de la ușă. „Gata, mâine, la orele 20:30, am confirmarea că avem rezervată o masă”, spune fericit D.L. Uraaa! 
A doua zi, după două muzee executate exponat cu exponat, obosiți și cu foamea-n gât, ne prezentăm…

…la „Figlmüller”
Ca și cu o zi în urmă, în fața „Figlmüllerului” - la coadă popor de șnițel doritor. Oberul îi spune lui Dan Liviu că am venit prea devreme. Ne uităm la ceas. Într-adevăr, rezervarea putea fi activată doar peste jumătate de ceas. Cum în Viena nici nu simți când trece timpul, așteptarea ne-o petrecem admirând galopul cailor înhămați la trăsuri. 
Înainte de a intra în local, precizez că este vorba de Restaurantul „Figlmüller” din strada Wollzeile, nu de cel din str.  Bäckerstraße 6. Practic, am intrat în „Figlmüllerul” istoric. Locul unde, hăăăt în 1905, Jonanes Figlmüller încingea tigaia și făcea pesmetul, în care tăvălea apoi celebrul șnițel. Cu siguranță, Figlmüller nu avea de unde să știe că flacăra sobei sale de gătit va arde, ca flacăra olimpică, atâta amar de vreme. Pășim cu pași repezi în local, parcă cu teama de a nu se întâmpla ceva neprevăzut care să atenteze la locurile noastre.
Aici au înfulecat celebrul șnițel oceane întregi de personalități, printre care și Împăratul Franz Joseph. Bazându-mă pe umorul lui Dan Liviu, îi spun că din seara asta localul mai adaugă una pe lista sa selectă una: poetul Marian Boboc de la Cenaclul „Boema” din Petroșani. Localul mi se pare foarte auster. Băncile și mesele simple, de lemn, îi conferă un nefiresc aer rustic chiar în centrul Vienei, plină de clădiri și biserici care mai de care. De la aerul condiționat, frigul îmi intră pe sub haine. Dar nu mă predau…
Dan Liviu îl întreabă pe chelner dacă are bere. „Nicht”, zice nițel iritat chelnerul. După care ne explică că la început, în 1905, când Figlmüller a inaugurat localul, acesta era o vinărie, nu o berărie și că de aceea ei nu au decât vin. Așa că, în absența halbelor, suntem nevoiți să ne consolăm cu paharele cu un vin alb, ales, cu un buchet venind parcă din istorie.
Răsfoim „Speisekarte” nu pentru mult timp. Căci aici, la „Figlmüller” timpul înseamnă, într-adevăr, bani. Chelnerul ne recomandă cu rapiditate: Figlmüller schnitzel! Ca și cum ar fi strigat: „Damen vals”! În jurul nostru, bucuroși că au prins un loc oameni de toate culorile din toate colțurile lumii: negri, mulatri, galbeni, albi. Un adevărat Turn Babel e „Figlmüller” la orele 20:30-21.
Foarte rapid ne sunt aduse şniţelele. Când îl parchează în fața mea, observ că e atâta de mare, că dă să iasă pe straße la promenadă. Cu un cuțit și o furculiță îi deturnez direcția. Pentru acest gest, stomacul îmi este recunoscător. Chelnerul ne asigură că șnițelul respectă întocmai rețeta din 1905. Mă gândesc că, între timp, ingredientele or fi rămas ele aceleași, doar că farfuriile or mai fi intrat la apă…
După o luptă deloc ușoară, dar foarte plăcută, sunt primul dintre comeseni care răpune… „balaurul” șnițelului și foarte gustoaselor salate de cartofi și de… salată verde însoțitoare. Un pahar (două? sau trei?...) cu vin alb, recomandat de ober, mă reconfigurează într-o seară de referință culinară.
De pe băncuța mea privesc, cu trufie recunosc, la flămânzii de afară, care stau în picioare la ușă, la rând, așteptând să fie poftiți. Este ora 22. De-abia acum înțeleg și eu o vorbă pe care am tot auzit-o de ceva vreme în diverse variante: sătulul nu înțelege flămândului. 
Pe la orele 22:30 ieșim, ghiftuiți și șprițuiți. Viena îmi pare un șnițel decorat de iluminația municipală. Mă bucur că din atâtea palate ale Vienei, am nimerit și la o casă minunată: casa șnițelului. În ochi de poet, „Figlmüller” are ziduri gustoase de carne și pesmet.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter