03.10.2019,  20:24:53 | 0 comentarii | 387 vizualizari GALERIE:     FOTO    
INSEMEX-ul la ceas aniversar / 70 de ani de existenţă coincid cu cel de-al IX-lea Simpozion Internaţional SESAM 2019
de Corneliu BRAN

„Magicienii” de la INCD-INSEMEX, cei mai buni cercetători din țară pe acest domeniu, au spus joi, 3 septembrie formula magică: „Sesam, deschide-te!”… Și SESAM s-a deschis! Da, așa cum spuneam în ediția de ieri, Simpozionul Internațional SESAM 2019 și-a deschis porțile joi dimineață, începând cu orele 9:00, în „Aula Magna” din cadrul Universității din Petroșani, instituția de învățământ superior de pe Dealul Institutului parteneră celor de la INSEMEX în organizarea acestui eveniment de elită în domeniul cercetării și academic, alături și de cei de la Inspecția Muncii, prezenți la eveniment și la nivel de conducere, nu doar prin anumiți reprezentanți. ZVJ a participat la deschiderea evenimentului și mai jos vă vom relata ce s-a spus de la microfon de către unii invitați și organizatori, cine au fost invitații în afară de cei prezentați pe larg în ediția trecută, care a fost în continuare programul zilei și alte amănunte.

Sosirea invitaților și participanților
Freamătul și emoțiile unui eveniment special găzduit de Universitatea din Petroșani s-au simțit în clădirea de bază a universității imediat ce s-a făcut ora 8:00. Directorul general al INCD-INSEMEX, precum și rectorul Universității Petroșani, prof.univ.dr. Sorin Radu, principalii organizatori și artizani ai evenimentului erau deja pe baricade, în așteptarea oaspeților din străinătate, cercetători și profesori din lumea academică, dar și pe cei veniți din toate colțurile țării, inclusiv din Capitală. Aula și coridorul de la etajul II erau destul de pline pe la orele 8:30, iar presa locală aștepta cuminte în căutarea subiectelor și interviurilor. Imediat ce s-a apropiat de ora 9:00, au început să apară, rând pe rând, și o serie de invitați de marcă din lumea administrației și politicului, pe care în ediția de ieri nu îi anunțasem: prefectul Fabius Kiszely, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, directorul CEH, Samuel Dioane. Toți au fost preluați direct de amfitrioni și conduși în biroul rectorului, unde, de asemenea, așteptau și alți invitați de marcă, cercetători și profesori de marcă din străinătate și din țară pe care i-am prezentat ieri, precum și cei din conducerea Inspecției Muncii din Capitală, în frunte cu inspectorul general de stat în Inspecția Muncii, Mihail Adrian Oprescu, dar și directorul Institutului Național de Cercetare pentru Protecția Muncii, Alexandru Darabonț și alții.

Au luat cuvântul…
Pe la 9 și un sfert, toți oficialii au urcat de la Rectorat în „Aula Magna”, ocupând scaunele rezervate pe primul rând. Directorul general al INCD-INSEMEX, George Artur Găman, a îmbrăcat hainele de gazdă, luând primul cuvântul. Un discurs extrem de scurt, prin care dumnealui a adresat un bun-venit tuturor participanților la simpozion și în care a ținut să scoată în evidență faptul, foarte important de altfel, că INSEMEX împlinește anul acesta o frumoasă vârstă: 70 de ani de existență neîntreruptă!
Apoi au mai luat cuvântul următorii: Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara, Flavius Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mihail Adrian Oprescu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii, Nicolae Dantes Bratu, secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani, Nicolae Iliaș, fost rector al Universității din Petroșani și actualmente președinte de secție al Academiei de Științe Tehnice din România (a nu se confunda cu înaltul for al Academiei Române…), Lucian Cioca, din partea Academiei Oamenilor de Știință din România și profesor în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Constantin Lupu, fost director al INCD-INSEMEX Petroșani, pensionar de circa două luni și consilier local.

Un director preocupat, în primul rând, de resursa umană
Vom reda câteva idei exprimate de unii vorbitori în discursurile lor. Vom începe cu directorul general George Artur Găman, care, la finalul părții de deschidere, a oferit o declarație de presă jurnaliștilor prezenți, răspunzând totodată și câtorva întrebări puse de aceștia. 
„De la an la an, și de la ediție la ediție, observăm cu toții o participare tot mai numeroasă, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Calitatea lucrărilor este în continuă creștere, iar dezbaterile sunt din ce în ce mai vii. Ne bucurăm de prezența a numeroși participanți, atât din țară, cât și de peste hotare, din Italia, din Georgia, din Polonia, Rusia sau Ucraina și din alte țări. Este un eveniment și o zi cu totul specială pentru noi, având în vedere că împlinim 70 de ani de activitate continuă. Adresăm pe această cale mulțumiri tuturor autorităților care ne sprijină, colaboratorilor din mediu economic și academic și ne dorim cât mai mulți ani încununați de succes.
În sănătate și securitate în muncă azi se pune în mod special accentul pe prevenție, un accent tot mai crescut. Ne dorim ca activitatea institutului nostru să constea în prevenție și nu în expertizele prin care ne-am făcut cunoscuți la nivel național. Deci ne dorim, dacă se poate, să nu mai avem parte de asemenea evenimente, și munca noastră să fie încununată de succes în ceea ce privește prevenția.
În ceea ce privește dezvoltarea institutului, esențială este resursa umană, căreia îi acordăm cea mai mare atenție și, evident, după aceea vine și interesul nostru pentru infrastructura de cercetare, instalațiile, echipamentele, software-urile. Dar repet, ne interesează, în primul și în primul rând, calitatea oamenilor și a specialiștilor.
Da, fără discuție, simțim și faptul că cei din comunitate ne sprijină. De exemplu, parteneriatul cu Universitatea din Petroșani este unul tradițional și care în ultima perioadă se dezvoltă tot mai mult.  
Pot să afirm că deja ne-am câștigat nișa noastră de piață, avem schimburi de experiență cu specialiști din afară, care ne-au recunoscut și ne recunosc calitatea de experți în domeniul pe care îl conducem. 
Legat de scăderea activității miniere în Valea Jiului și de posibilele probleme pentru institutul nostru legate de acest fapt, vă pot răspunde că problemele sunt destul de mici având în vedere că expertiza noastră este extinsă la nivelul întregii economii naționale, deci, avem de-a face cu toate industriile în care apar pericole potențiale de atmosferă explozivă sau toxică”. 

Discursuri la deschidere 
Rectorul Radu Sorin Mihai: „(…) Este o onoare pentru mine, în calitate de rector, să fiu nu numai partener la acest important simpozion, ci și gazdă în numele Universității din Petroșani. Așa cum a subliniat și domnul președinte al consiliului județean, nu întâmplător se desfășoară evenimentul științific de astăzi la Universitatea din Petroșani, pentru că dacă în 1948 a apărut Decretul de înființare a Institutului de Mine, respectiv al actualei Universități din Petroșani, anul următor a adus înființarea INSEMEX. Aceste două instituții de cercetare, de învățământ până la urmă, au mers mână în mână până azi, dar parcă în ultimii ani această colaborare, cum era și firesc, s-a amplificat. Și s-a amplificat pentru că suntem conștienți că fără cercetare aplicativă, fără ca studenții noștri să meargă și să lucreze în cele mai importante laboratoare de cercetare din institute din țară, dar mai ales de la INSEMEX, și fără ca specialiștii de la INSEMEX să înceapă să țină cursuri, arătând cercetările și implementându-le pe acestea în activitatea didactică, un învățământ modern nu există. Iată de ce insistăm pentru această colaborare, insistăm ca specialiști de la INSEMEX să fie permanent la Universitatea din Petroșani, iar noi, cadre didactice și studenți să ne aflăm permanent în INSEMEX (…). Dorim astăzi, la 70 de ani, să urăm INCD-INSEMEX: VIVAT CRESCAT FLOREAT!”.
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „(…) Mă bucur că astăzi la Petroșani are loc acest simpozion internațional, INSEMEX fiind o emblemă a municipiului nostru. Pentru acest lucru eu vreau să vă felicit pe dumneavoastră, pe cei care lucrați la INSEMEX, pe conducerea de-acolo, și cred că sunteți astăzi aici datorită profesionalismului dumneavoastră și a muncii pe care ați depus-o de-a lungul timpului. Anul acesta faceți 70 de ani de activitate, 71 de ani are anul acesta și Universitatea din Petroșani, ceea ce este un lucru extrem de important, deoarece nu știu câte localități din România se pot mândri cu astfel de performanțe. Dar, să revin, INSEMEX a ajuns aici prin munca dumneavoastră și vreau să vă felicit încă o dată pentru ceea ce faceți zi de zi. Sunteți institutul național unic în România pe acest domeniu și au fost perioade în care era să vă pierdem, între ghilimele, ca institut național… Au fost tot felul de încercări de a vă acapara, de a lua acest institut de-aici sau de a merge într-o altă direcție. Atunci au fost oameni care au pus umărul să rămâneți tot aici și de sine stătător, un institut independent de orice ingerință. Vreau să-l felicit și pe domnul Lupu, aflat printre noi, cel care a fost director atâția ani la INSEMEX, pentru profesionalismul și pentru lupta care a dus-o, alături de dumneavoastră, cei de la INSEMEX, pentru a aduce instituția acolo unde este ea azi. Vă felicit pentru lupta profesională și personală pe care ați dat-o în decursul carierei. Vă felicit, domnule director Găman, pentru modul în care gestionați acum lucrurile la INSEMEX și sper că și de-acum încolo să avem o relație cel puțin cordială, amicală în ceea ce privește colaborarea între administrația publică și acest institut național de cercetare și dumneavoastră”.
Nicolae Iliaș: „(…) Vă rog să îmi permiteți ca din partea președintelui Academiei de Științe Tehnice din România, Mihai Mihăiță și totodată și președinte al Asociației Generale ale Inginerilor din România și – așa cum spunea domnul director general Găman – din partea Secției Academiei de Științe Tehnice, cu denumirea de Inginerie a Petrolului, Minelor și Geologiei să vă transmit un călduros salut și cele mai frumoase felicitări. Și până în acest an, conferințele SESAM s-au caracterizat printr-o abordare de înalt nivel științific și cu un pronunțat caracter inovativ. Când fac această afirmație mă gândesc la nivelul înalt al lucrărilor prezentate, la publicarea lor în reviste și jurnale din țară și din străinătate, la mulțimea de medalii și premii acordate acestor lucrări de o  deosebită valoare științifică la saloane de invenție și cercetare naționale și internaționale. Domnul președinte Mihai Mihăiță și-a exprimat dorința de a dezvolta colaborarea cu cele două instituții organizatoare, respectiv INSEMEX și Universitatea din Petroșani. Eu vă rog să îmi permiteți să transmit urarea domnului președinte Mihai Mihăiță, adresate acestei manifestări științifice de înaltă ținută și totodată să urez tuturor participanților multă sănătate pentru ei și familiilor lor”.
Constantin Lupu: „(…) Chiar am avut emoții pentru ziua de astăzi, dar niciodată nu voi da la o parte tot ce a însemnat INSEMEX pentru mine. L-am întrebat pe domnul Găman câte minute pot să vorbesc. Într-adevăr, aș putea spune foarte multe despre INSEMEX, dar împreună cu colegii mei am reușit, iar de astăzi înainte George și colegii lui vor reuși să mențină standardul acestui institut la cel mai înalt nivel. Pentru cei care nu știu, de două luni de zile sunt tânăr pensionar, dar niciodată nu voi spune că INSEMEX pentru mine e istorie! Nu, INSEMEX pentru mine este un prezent, un prezent continuu deoarece nu cred că trec zile să nu mă gândesc ce se mai întâmplă acolo (…). Ar fi multe de spus, dar vreau să mai spun că este o zi deosebită, în primul rând, pentru aniversarea celor 70 de ani de activitate”.
După o binemeritată pauză de cafea, participanții au continuat cu lucrările și sesiunile de comunicații, conform programului stabilit, și care timp de trei zile vor avea loc în mai multe amfiteatre și laboratoare din cadrul universității, dar și la INSEMEX. Desigur, o concluzie a acestui important eveniment ne-o va prezenta la final, săptămâna viitoare, directorul general George  Artur Găman.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter