06.10.2019,  20:30:01 | 0 comentarii | 913 vizualizari
Apoi? Dumnezeu cu mila! / Foarte probabil, vom avea termoficare centralizată pentru încă o iarnă
de Corneliu BRAN

Eforturile de a se mai prelungi cu un an agonia termoficării centralizate, în condițiile în care rețeaua principală și rețelele secundare au serioase probleme de pierderi de agent termic și alte chestiuni tehnice datorate lipsei de investiții în reabilitare, sunt în toi. Cum spuneam, fiind an electoral, și preelectoral pentru alegerile locale și parlamentare, ordinul dat de sus este acela de a se da drumul termoficării și anul acesta la Petroșani și, atât cât a mai rămas, la Vulcan, arătându-se astfel electoratului „grija” față de acesta din partea partidului mult iubit. Dacă ar fi vrut într-adevăr să aibă grijă de cetățeni, cei de la guvernare ar fi trebuit, alături de cei din teritoriu, să găsească în primul rând soluția inițierii și punerii în aplicare a unui proiect integrat, finanțat de UE, prin care să fie reabilitate aceste rețele prin care se scurge agentul termic spre locuințele oamenilor, așa cum susținea chiar la Petroșani comisarul european Corina Crețu, care ne spunea că la UE sunt bani pentru un astfel de proiect dar pe masa de lucru, acolo, la Bruxelles, nu a ajuns încă nici un proiect de acest gen din Vale, „în condițiile în care aveți cea mai modernizată termocentrală din țară și sunteți și în cel mai important bazin carbonifer al țării”. 
Pe această temă am stat de vorbă la finele săptămânii trecute cu primarul Petroșaniului, municipiu care mai are vreo 1.700 de abonați, încă destui agenți economici printre aceștia, și care este practic principalul așa-zis beneficiar al agentului termic de la Paroșeni. L-am întrebat în timpul discuției pe primar care este stadiul negocierilor și demersurilor privind repunerea în funcțiune a instalației pentru sezonul rece 2019-2020.
„În aceste momente se discută de către echipa din primărie cu echipa de la Complexul Energetic Hunedoara, să se identifice soluția prin care CEH să poată furniza și în această iarnă agent termic. Aceste demersuri se fac în urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Discuțiile vor continua probabil și săptămâna viitoare și sper să se găsească o soluție în furnizarea agentului termic și în această iarnă, ținându-se cont de faptul că încă la Petroșani mai depind de asta câteva mii de suflete. Cred că va mai fi o iarnă în care acești abonați se vor putea încălzi cu agent termic de la Paroșeni, după care nu se știe, și treaba asta am tot spus-o de câțiva ani, dorind astfel să le transmit acestor abonați că ar fi bine să-și găsească din timp o altă formă de încălzire, ținând cont de situația existentă, destul de grea de la an la an și cam fără ieșire, dacă nu se iau anumite decizii importante. Situația este grea, firma de termoficare din Petroșani este în faliment, nu știm încă exact care va fi forma în care CEH-ul va funcționa pe viitor, au probleme și cu aprovizionarea cu cărbune, iar rețeaua principală de distribuire a agentului termic are destule probleme tehnice generate de faptul că n-a fost reabilitată. Nu știm ce va fi exact, dar știu că pentru o iarnă se caută soluții. De la anul va fi însă tot mai greu să se mai distribuie agent termic la Petroșani”, ne-a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
L-am întrebat pe primarul Petroșaniului dacă nu cumva se gândește, cum toți factorii de răspundere și decizie din CEH și din județ ar trebui să o facă, la acel proiect integrat. Care, odată demarat și implementat, ar readuce abonații înapoi. Nu numai la Petroșani, ci în aproape toate localitățile Văii Jiului. Un lucru care ar scădea valoarea facturilor și ar încălzi sănătos casele oamenilor și care are pune în valoare și termocentrala în care s-a băgat un camion de bani pentru desulfurare, dar și cele câteva mine de huilă care ne-au mai rămas.
„E o problemă legată strict de finanțare. Probabil că pe fonduri europene s-ar putea găsi o finanțare de acest gen. Mai e o problemă cu magistrala de la Paroșeni până la Petroșani, aceasta fiind proprietatea CEH. Ei nu sunt eligibili pentru fondurile europene. Doar autoritățile publice locale sunt eligibile, iar CEH nu, aceasta fiind o chestiune care trebuie cumva rezolvată, dacă se dorește un astfel de proiect integrat. Pe de altă parte, depinde și de celelalte comunități locale dacă își doresc sau nu sistem de încălzire centralizat. Este greu, dar nu imposibil, și cred că aceste chestiuni trebuie discutate și puse pe tapet cât mai repede, căutându-se soluții, dacă se dorește acest proiect de care vorbim, altfel lucrurile pe această temă complicându-se de la an la an tot mai mult”, a răspuns interlocutorul nostru.
Încheiem prin a spune că, după părerea noastră, ce comunitate nu și-ar dori un sistem de încălzire centralizată pus la punct, fără pierderi și cu facturi mai mici decât la încălzirea pe gaz sau energie electrică, unde, atenție, prețul va fi dublul celui de azi în doar cinci ani? Nu suntem, fraților, nici în Oradea, Cluj sau Sibiu, nici în Iași, Craiova sau Constanța, și nici în Capitală, suntem în Valea Jiului, avem cărbune și mine, avem termocentrală, doar niște țevi și conducte mai lipsesc… și un plan bine gândit, desigur. Atunci, ce se mai așteaptă? Nimeni nu mai știe ce să mai creadă în debandada asta în care ne aflăm cu toții de ani de zile, atât la nivel de administrație locală, cât și, mai ales, la nivel politic.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter