08.10.2019,  18:37:20 | 0 comentarii | 1630 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (III)
de Marian BOBOC

Repornirea apeductului
„Onor. Primăria comunei urbane Petroşani/ Subsemnata Olga Rosehnal, cumpărând la licitaţie publică casa fostă proprietatea lui soţia Sandor Socola Mihai, din str. Şerban Biruitorul No. 5, care fiind în stare de renovare şi reparare, având nevoie de apă, cu onoare Vă rugăm să binevoiţi a dispune deschiderea apeductului care este introdus în casă, însă a fost închis de către Dv. ca să putem face uz de apă, obligându-mă a achita taxele de apă cuvenite (Petroşani, la 10 august 1927)    

Locuitorii de pe A. Vlaicu vor regularizare
„Domnule Primar!/ Subsemnaţii locuitori din Str. Aurel Vlaicu, porţiunea de sub poalele aşazisă „Stiurţului”, cu cel mai profund respect venim a vă ruga să binevoiţi a ne lua în considerare următoare:
Cerere
Având în vedere cum subsemnaţii suntem expuşi atâtor neplăceri în urma deselor revărsări ale părăului din această regiune: cu cel mai profund respect venim a vă ruga, Domnule Primar, să binevoiţi a dispune regularea scurgerii acestui părău, eventual la nevoie binevoiţi a conveni cu Onor. Direcţiunea Minelor de Cărbuni Soc. Petroşani ca la rândul D-lor să dispună regularea scurgerii apelor din colonia nouă, şi anume: Vasile Alecsandri, Jiul etc., în aşa fel ca ele să se verse după aceasta direct în Jiu, şi nu mai mult în pârâul ce curge din grădina Văd. Erdödi. Sau în cazul când aceasta n-ar încăpea la învoială, să binevoiască Onor. Direcţiunea a contribui la regularea părăului în chestiune, care părău pe timp ploios se umflă atât de mult cu apele aduse din Colonii, încât se revarsă tot mereu, după orice ploaie măricică cauzându-ne în şir pagube însemnate. În consecinţă, Vă rugăm Domnule Primar a vă deplasa la suprafaţa locului spre a constata cele mai sus menţionate, urmând ca la timp să ni se facă cuvenita ameliorare a sorţii. Primiţi, vă rugăm, Domnule Primar, pe lângă mulţumirile anticipate, asigurarea deosebitei stime şi consideraţiuni ce vă păstrăm!” (Petroşeni, 10 august 1927). Cererea, semnată de 17 locuitori, este luată la cunoştinţă de primarul Romulus Miocu.

Canalizarea pe Str. Principesa Eliasabeta
La 23 august 1927, ing. Dtmitriu, şeful Serviciului Tehnic al Primăriei Petroşani întocmeşte un memoriu asupra necesităţii lucrărilor de canalizare pe Strada Principesa Elisabeta: „Scurgerea apelor din ploi pe strada Principesa Elisabeta, precum şi a cisternelor de closete ale Spitalului Principele Mircea şi ale locuinţelor de pe această stradă prezintă actualmente dificultăţi, neexistând canale de scurgere acoperite. În canal colector există actualmente în faţa Liceului de stat (actuala Şcoală sportivă - n.a.), prin care se conduc parte din apele de pe strada Regele Ferdinand în pârâul Maleia. Prin lucrarea proiectată se vor canaliza şi străzile laterale mai sus numite, precum şi porţiunea din Strada Regele Ferdinand ce trece  prin faţa Spitalului Principele Mircea până la canalul colector din faţa Liceului de stat. Lucrarea este necesară din toate punctele de vedere”. Conform analizei unitare asupra lucrărilor de canalizare pe strada Principesa Elisabeta, făcute la 23 august 1927, primăria trebuia să plătească circa 3.000 de lei, pentru lucrări cum ca aşezarea tuburilor cu diametrul 30 c/ m, betonare hazna de beton, grătar de fier.
La 20 septembrie 1927, are loc şedinţa extraordinară a Consiliului comunei urbane Petroşani, la care participă prefectul Sfetescu, primarul Romulus Miocu, consilierii aleşi Tiberiu Timoc, Alexandru Popescu, Emil Pop, Leopold Schaffer, Teodor Muntean, Petru Iacob, Iosif Receanu, Bela Vereş, Francisc Juger, Dănilă Mihuţi, Voileanu Petru Popa şi Ioan Sorca, şi consilierii de drept Petru Turcu, Ioan Zapa, Dr. Enea Giurchescu, protopopul ortodox Ioan Duma, Dr. Matei Sofonea şi Dumitru Dimitriu.
La punctul 8 al ordinii de zi se află proiectul de hotărâre referitor la canalizarea closetelor pe strada Principesa Elisabeta şi deschiderea de credit suplimentar.
Inginerul Dumitru Dimitriu îi informează pe consilieri că „odată cu executarea lucrărilor de regulare şi pavaj a străzii Princ. Elisabeta este necesară construcţia unui canal de scurgere a prea plinului cisternelor de adunare a closetelor clădirilor situate pe această stradă. Bazează această propunere pe faptul că până în prezent scurgerea acestor closete se făcea în şanţurile străzii, menţinându-se o stare continuă de insalubritate”.
Cum putoarea fetidă ameninţa această parte centrală a oraşului, consilierii locali „aprobă în unanimitate propunerea de mai sus şi având în vedere urgenţa, hotărăşte ce lucrări să se execute prin bună învoială de către antreprenorul care execută în prezent şi lucrările pentru facerea şi pavarea străzii Princ. Elisabeta, şi anume cu preţuri unitare stabilite pe cale de licitaţie publică la alte lucrări similare. Totodată decide deschiderea de credit suplimentar pentru acoperirea cheltuielilor necesitate de această lucrare.
La 3 noiembrie 1927, costul lucrărilor executate de antreprenorul Tassy Ludovic ajunge de la 3.000 lei, cât fusese evaluat în august de expertul primăriei, la 47.000 lei (săpătură de pământ pentru aşezarea tuburilor de beton, transportarea pământului cu căruţa pe o distanţă de peste 1.500 metri, astuparea ţevilor cu pământul bătându-l în straturi cu maiul, aşezarea tuburilor de beton, aşezarea haznalelor pentru conducerea apei deasupra la canalul, capac de fontă la haznale).       
La începutul anului 1928, are loc recepţia provizorie, iar la 27 iunie 1928 - recepţia definitivă, comisia de recepţie constatând că „materialele folosite şi lucrările executate sunt toate în stare bună şi nu se poate face nici o obiecţiune”.

Canal nou cu tuburi de cement
„Onor. Primăria oraşului Petroşani/ Subsemnatul cu onoare rog să binevoiţi a-mi da voie de a face o legătură cu căminul nostru care l-avem din mai înainte în cănalul orăşenesc care acum se face. Totodată, rog să binevoiţi  a da voie pentru începere de legătură de un canal nouă cu tuburi de cement tot în canalul orăşenesc”. (Samuel Weiss, Petroşeni, 26 august 1927)
La 30 august 1927, Samuel Weiss, unul dintre comercianţii vestiţi ai Petroşaniului, primeşte de la primar următoarea hotărâre: „Noi, primarul comunei urbane Petroşeni, prin prezenta îl autorizăm pe dl. Weisz Samuilă, domiciliat în această comună, să facă legătură cu canalul de scurgere la locuinţa sa din Str. V. Conta, cu condiţia ca legătura cu conducta principala să se facă prin mecanicul nostru de apeduct, conform regulamentului conductei de apă a oraşului. Spezele pentru refacerea străzii şi a trotuarului tăiate cu ocazia lucrărilor pentru acest scop cad în sarcina petiţionarului şi se achită la casieria oraşului înainte de începerea lucrărilor”. Tot în această zi este informat şi Sădean Nicolae, mecanicul conductei de apă, de autorizaţia primită de Weiss pentru canalul de scurgere, primarul atrăgându-i atenţia: „Legătura cu conducta principală nu se face până ce nu plăteşte taxa cuvenită pentru refacerea drumului”.

Canalizarea Pieţei „Unirea”
Fotografiile de epocă ne înfăţişează farmecul interbelic al Pieţii „Unirea”, care era situată în zona actualei pieţe Victoria din cartierul Petroşani Nord. Strada Regele Ferdinand despărţea Piaţa „Unirea” de Primăria Petroşani, pentru a ieşi în str. Principele Mihai (care şi ea da în str. Sf. Nicolae). Strada care ducea din Piaţa „Unirii” spre actuala staţie spre Petrila se numea Vasile Conta şi se intersecta cu str. Negru Vodă (care şi ea tăia strada principală, Regele Ferdinand) 
Am uzat de acest intro, pentru a înţelege mai bine poziţionarea lucrărilor scoase la licitaţie în primăvara anului 1927 de Primăria Petroşani, vizând canalizarea barăcilor şi closetului public din Piaţa Unirii până în strada Negru Vodă. 
Memoriul inginerului Dumitriu argumentează necesitatea acestei canalizări în această zonă: „Halele cu gherete pentru vânzare, precum şi closetul public ce se vor construi şi instala în piaţa Unirii au nevoie de a fi legate printr-un canal de scurgere a apei din ploi şi a murdăriei, cu canalul principal. Ramura aceasta nouă de canalizare a fost proiectată conform schiţelor alăturate, cu tuburi de ciment Φ 40 cm. Pentru curăţirea şi supravegherea canalului au fost prevăzute cisterne de supraveghere la punctele potrivite. Lucrările de canalizare ce se vor mai executa în anii viitori în piaţă vor fi legate toate la acest canal. Începerea lucrărilor şi executarea lor se vor face concomitent cu barăcile şi closetul public”.
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiului”Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter