08.10.2019,  18:45:53 | 0 comentarii | 1014 vizualizari
Pornind de la o petiție adresată ziarului nostru, / Am aflat cât de nocivă poate fi o informaţie falsă pentru o instituţie care-și face treaba!
de Corneliu BRAN

Dezinformarea și lipsa de verificare a unor informații aflate la îndemână, printr-o simplă navigare pe internet la pagina instituției de care ar fi nevoie pentru aflarea unor simple indicii într-o chestiune sau alta, duc de cele mai multe ori la situații de enervare a unor cetățeni, de altfel oameni onești și poate cu bune intenții, dar care propagă, fără să vrea, neadevăruri spuse ca fiind „informații sigure”. Așa s-a întâmplat și în cazul de față, în care este implicat în discuție operatorul regional de apă și canalizare, SC Apa Serv Valea Jiului SA. Fără să vrem să sărim în apărarea celor din cadrul acestei societăți, ne vedem obligați să o facem acum doar din simplul motiv că petiționarul care s-a plâns ZVJ de o incorectitudine a celor de la Apa Serv nu cunoaște realitatea și pe deasupra dezinformează, fără să vrea, o sumedenie de cetățeni de vârsta a treia, care-l cred și care se arată de-a dreptul indignați de situație. Vorbim aici de vicepreședintele Ligii Sindicatelor Pensionarilor Minieri „Valea Jiului”, fost director de mină, actualmente pensionar, și care răspunde, conform prerogativelor asociației, de toată partea de est a Văii Jiului, domnul inginer pensionar Ion Dăbuleanu.
Joia trecută am efectuat o vizită de rutină să mai aflăm câte ceva de la această asociație, așa cum o facem de ani de zile la câteva luni o dată. Nu de altceva, dar vorbim de o asociație destul de activă, unde există înscriși foarte mulți pensionari minieri, atât din vestul Văii Jiului, cât și din centrul sau estul ei, pe lângă aceștia participând activ, la ședințe și alte activități și destui alți pensionari ce au lucrat și în alte activități decât cea minieră. Iar de multe ori aflăm destule probleme ale unora sau altora, iar asta ne face să fim consecvenți în a vizita din când în când sediul de la parterul casei de cultură din Petroșani al acestei asociații.
În cadrul acestei vizite, domnul Ion Dăbuleanu ne-a înmânat o coală de hârtie A4, pe care scria: „De ce: agenții economici NU plătesc apa meteorică, pierderi (reglări) și apa evacuată (reziduală)? Plătesc numai apa potabilă, fără adaosuri! Iar persoanele fizice (consumatori casnici) plătesc: apa potabilă, apa reziduală, apa meteorică, pierderi (reglări); reglări, reglări apă evacuată”. I-am spus domnului Dăbuleanu, după ce am citit de pe hârtie cele scrise, că din câte știm aceasta nu este o informație exactă, că lucrurile nu stau chiar așa, ba chiar deloc am zice. „Nu, domnule, știu eu asta sigur și vă rog dacă se poate să-i întrebați pe cei de-acolo și să puneți problema asta în ziar. Că așa ceva este inadmisibil”, mi-a răspuns petiționarul. Mă rog, nu am mai insistat, am luat hârtia cu cele scrise și câteva zile mai târziu l-am chestionat pe directorul general al Apa Serv, inginerul Cristian Ionică. La aflarea a ceea ce ne interesa directorul a zâmbit și ne-a zis: „Cum să fie așa? Nici vorbă! Și o să vă demonstrez imediat că nu este deloc așa. Dar, mă întreb, oare de ce nu vin să se intereseze la noi, dacă nu intră pe pagina Apa Serv de pe internet și unde scrie exact ce plătesc persoanele casnice, dar și cele juridice. Era simplu. Și, culmea, chiar m-am întâlnit cu președintele lor acum câteva zile dar nu mi-a spus nimic… Dar haideți să vă arăt că nu e deloc cum zice domnul Dăbuleanu”.
Și a scos în primul rând un extras din Contractul-cadru al instituției, stabilit și aprobat prin Statut de către AGA, care menționează negru pe alb următoarele, la capitolul instituții publice: 
„Apa potabilă – Cantitatea de apă potabilă furnizată AGENȚILOR ECONOMICI/PERSOANE JURIDICE/INSTITUȚII PUBLICE se stabilește pe baza înregistrărilor contorului de apă aferent proprietății individuale.
Canal – Cantitatea de apă preluată în rețeaua de canalizare se stabilește ca fiind egală cu cantitatea de apă potabilă înregistrată de contorul de apă.
Meteo – Stabilirea cantității de ape meteorice preluate în rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator și cu coeficienții de scurgere recomandați de SR 1846-1:2006. Coeficienții de scurgere sunt: 0,9 pentru suprafețele incintelor construite; 0,4 pentru suprafețele incintelor neconstruite pavate; 0,1 pentru suprafețele incintelor neconstruite nepavate”.
Pe lângă aceste informații scrise, Cristian Ionică a mai menționat pentru ZVJ în legătură cu această așa-zisă problemă: „Se poate întâmpla la o scară de bloc, la parter, agentul economic care are sediul acolo să fie branșat separat. El nu plătește reglări deoarece el nu intră pe rețeaua comună. La fel orice alt apartament branșat separat, deținut de persoane fizice. Dar apă uzată plătește 100%. Persoanele fizice plătesc 80% din apa potabilă. La persoanele fizice, apa meteo este 0,9 mc/lună/apartament sau casă.
Apoi a rugat o angajată să ne arate și o factură de apă a unei firme, anulată. 
„Se vede foarte clar, și pe factura asta anulată, cantitatea de apă potabilă consumată este de 103 mc. Apa uzată evacuată este tot de 103 mc, deci este 100%, cum spuneam. Apa meteorică este transformată și uitați valoarea aici. În fiecare lună se scrie pe factura agentului economic coeficientul de la ANM. Deci, cum să nu plătească firmele? Rog pe această cale pe oricine are nelămuriri să vină să mă întrebe, dar să nu arunce în neant zvonuri false. Că e păcat, că muncim și ne facem treaba tocmai pentru ca oamenii să fie mulțumiți de serviciile noastre. Și cred că cei mai mulți cetățeni apreciază munca celor de la Apa Serv. Avem transparență, totul e la vedere, avem o adresă pe internet, zic eu, cu foarte multe informații, actualizate, mereu le spunem oamenilor ce lucrăm, unde,  dar și unde avem restricții de apă din cauza lucrărilor sau defecțiunilor ce apar inevitabil, și multe altele transmise prin intermediul presei locale. Cred că e păcat să se dea drumul la astfel de dezinformații…”, a încheiat directorul de la Ape discuția pe această temă.
Alte comentarii sunt probabil de prisos și concluziile le lăsăm să le trageți dumneavoastră. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter