13.10.2019,  19:20:30 | 0 comentarii | 2000 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Uricani / Banii europeni vor genera un turism sănătos
de Corneliu BRAN

Dănuț Buhăescu, primarul Uricaniului, este foarte încrezător în ceea ce înseamnă Platforma Regiunilor Carbonifere Europene aflate în Tranziție pusă în practică de Comisia Europeană și care vizează și regiunea Valea Jiului.

Un vis care poate deveni realitate
Dintre proiectele propuse de Primăria Uricani, turismul local ocupă un loc principal. Visul primarului Buhăescu, ca Uricaniul să aibă o adevărată poartă de intrare turistică în tărâmul de basm numit Munții Retezat, poate deveni realitate. Asta, după ce vreme îndelungată pașii făcuți au fost foarte mărunți, în primul rând din cauza banilor, mereu insuficienți într-o primărie de oraș mic, rămas și fără cele trei mine care asigurau din plin o mare parte din bugetul local în perioada când acestea funcționau.

Turismul – alternativă la minerit
La finalul săptămânii trecute l-am întrebat pe Dănuț Buhăescu de ce crede că dezvoltarea turismului poate fi o mare alternativă pentru orașul Uricani la ceea ce a însemnat mineritul?
„Pentru că suntem localitatea cu cea mai mare întindere din țară, iar această întindere înseamnă munți frumoși, lacuri, ape repezi de munte și cristaline, faună diversificată și floră unică în Europa. Pentru că Dumnezeu ne-a dat poate cea mai frumoasă zonă din țară, cu aer curat, cu o varietate de relief încântătoare, care începe cu pajiști minunate și se termină cu vârfuri semețe și spectaculoase, cu munții cei mai spectaculoși din România ce cuprind salba de lacuri și de peșteri unice în Europa. De asta văd turismul ca o bună alternativă la ce a însemnat mineritul. Bine, totul combinat și cu alte chestiuni, că mai trebuie să vorbim și de industrie mică și mijlocie în sector privat. Deci, atragerea de investiții pe această linie, pentru deschiderea de noi locuri de muncă pentru tineri, în mod special, dar nu numai, dar și pentru servicii de calitate și de îmbunătățirea în permanență a infrastructurii locale, precum și de deschiderea drumului spre Herculane și a căii rutiere către Gorj, peste deal, și de multe altele. Viziunea e mult mai largă pentru toate sectoarele de activitate. Toate acestea la un loc vor aduce dezvoltarea zonei și orașului”, ne-a răspuns primarul.

Poarta de intrare în Parcul Național Retezat
Pentru că încă mai există suspiciuni legate de proiectele turistice de la Uricani prin intermediul Platformei Regiunilor Carbonifere Europene, l-am rugat pe primar să răspundă cu subiect și predicat ce va fi cu toate aceste proiecte și care este viziunea primăriei în acest sens, pentru ca toată lumea să înțeleagă, dar mai cu seamă cei care încă au suspiciuni și argumentează că prin toate acestea se va distruge Parcul Național Retezat.
„Practic, noi, prin realizarea infrastructurii legate de turism, vom atrage și pe cei din mediul privat. E clar că realizând infrastructura turistică, atât cât putem desigur, vom da aripi mediului privat, și acesta va dori să investească la Uricani. Nici nu va mai trebui să căutăm noi investitori, că singuri vor veni ei să ne caute! Ca să nu fie niciun dubiu: noi ne dorim o infrastructură de turism sănătoasă, ceea ce presupune și un turism dezvoltat, creat pe baze sănătoase. Că vreau să se știe și de către acei gică-contra, Uricaniul, Primăria orașului Uricani, primarul, consiliul local nu doresc altceva decât crearea bazelor unui turism sănătos. Nimeni nu dorește afectarea în vreun fel sau altul a Parcului Național Retezat, a ecosistemului și așa mai departe. Tot ce se va face, va fi în afara ariei parcului național, la baza Munților Retezat. Inclusiv drumul spre Herculane nu afectează parcul național, lucrările trecând de acest parc și spun asta ca să se știe, deși am tot repetat-o. Avem zona Câmpu lui Neag, zona Valea de Pești, zona Valea de Brazi sau zona Câmpu Mielului, zone unde putem să dezvoltăm infrastructura de turism, repet, toate aflate la baza Munților Retezat și Vâlcan. Exemplu de infrastructură de turism sănătoasă este acel Aqua Parc de care tot vorbim, zonele de agrement de la Câmp și de pe lateralele Jiului de Vest, preconizate de ani de zile de către noi, acel complex de cazare și de practicare a unor sporturi, traseele de ciclism montan și așa mai departe. Toate așezate sub egida complexului turistic gândit de noi, pe care l-am denumit sugestiv: Poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Chiar și după denumire se observă ușor, dacă ești bine intenționat, că noi nu vrem să afectăm în vreun fel sau altul Parcul Național Retezat. Tot ceea ce vrem să facem este în afara acestuia și fără niciun fel de consecințe nefaste asupra mediului, asupra acestui parc național. Partea de turism o vom dezvolta în mod special în zona Câmpu lui Neag. Vom pune în valoare, în timp, inclusiv lacul de-acolo, iar ca industrie, vom folosi partea fostei exploatări miniere și a fostei preparații din Uricani. 
Revenind la turism, așa cum am spus-o și la întâlnirea cu primarii, noi, toți primarii, vedem un turism integrat, care să dezvolte în același timp turismul din toată Valea Jiului. Că degeaba se dezvoltă turismul la Uricani, în vest, dacă în est, la Petrila, totul va rămâne la fel. Cum și cu stațiunile de munte e la fel: dezvolți Straja, dar dezvolți și Parângul și Pasul Vâlcan. Numai așa vom reuși ca Valea Jiului să iasă din nou la lumină, după partea întunecată datorată restrângerii sectorului industrial. Vorbim aici, în primul rând, de minerit, dar mai sunt ramuri dispărute, precum sectorul chimic, la Lupeni (Vâscoza și Tesma-țesătorie aveau mii de angajați împreună), sectorul industrie alimentară și multe altele ce au dispărut după 1990 încoace”, a menționat primarul Dănuț Buhăescu.

La anul – primul pas important
După asemenea explicații date de primar așteptăm cu toții, dar mai ales cei din Uricani, și rezultate. După 2022, când vor începe probabil finanțările pe exercițiul bugetar european 2021-2027, vom avea ocazia să vedem, concret, ce și cât va fi pus în aplicare. Dar până atunci, să vedem la anul dacă aceste 25 de proiecte vor fi aprobate spre finanțare, că, dacă nu vor fi finanțate, atunci nu vom prea avea despre ce vorbi. Însă, în condițiile în care Comisia Europeană acordă consultanță gratuită, așa cum s-a aprobat recent prin START, nu vedem de ce acele proiecte nu ar fi bine documentate și concepute, astfel încât să nu primească aprobarea. Dacă nici așa nu reușim ce ne propunem pentru Valea Jiului, atunci când, se pune întrebarea?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter