14.10.2019,  19:44:11 | 1 comentariu | 489 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Și Petrila intră în focul săpăturilor Apa Serv: A fost semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea reţelelor de apă și canalizare 
de Corneliu BRAN

• Zona D mai are nevoie de 200 de angajați. Care vă băgați?

Luni, 14 octombrie, la sediul Apa Serv Valea Jiului s-a semnat al nouălea contract de lucrări din cadrul proiectului integrat finanțat cu bani europeni și intitulat: „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) - 2014-2020”. Vom începe cu câteva date tehnice legate de acest subproiect din cadrul proiectului integrat, după care vă vom arăta ce s-a întâmplat în cadrul evenimentului, discuțiile ce au premers această semnare de contract.

Un contract de lucrări de peste 27,5 milioane lei!
Contractul de lucrări vizează reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare la nivelul unității teritorial-administrative Petrila, în vederea îmbunătățirii calităţii serviciilor de apă și canalizare furnizate populaţiei, în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene și pentru asigurarea continuităţii serviciului de alimentare cu apă 24 ore din 24. 
Scopurile lucrărilor sunt: o reabilitare a rețelelor de apă pe o lungime de aproximativ 10 km; o reabilitare a rețelelor de canalizare pe o lungime de aproximativ 6,4 km; o reabilitare aducțiune Petrila pe o lungime de aproximativ 4,1 km. 
Termenul de execuție a lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. 
Valoarea contractului este de: 27.889.999,00 lei fără TVA. Obiectivul general al proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020” este conformarea infrastructurii de apă și canalizare în Valea Jiului, județul Hunedoara, conform cerinţelor care derivă din directivele europene privind epurarea apelor uzate (91/271/EEC) și calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE), până în anul 2020.
Contractul de finanţare a fost semnat în luna mai 2017 şi are o valoare totală de 384.329.650,38 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 275.186.442,38 de lei.

Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv
Înainte de semnarea contractului de lucrări care înseamnă și unda verde de începere a acestora la Petrila, cei prezenți din partea Apa Serv și a constructorului Zona D au rostit câteva cuvinte. Tonul discuțiilor l-a dat directorul general Cristian Ionică: „E un alt moment important din activitatea Apa Serv Valea Jiului și în mod special în derularea proiectului Modernizare infrastructură apă-apă uzată în județul Hunedoara, prin semnarea contractului de lucrări ce vor fi efectuate pe raza orașului Petrila. Lucrările vor conține în principal reabilitarea rețelelor de apă și canalizare. În câteva cuvinte vă pot spune că vom avea de reabilitat la Petrila aproximativ 10 km la rețelele de apă potabilă și undeva la 6 km la rețelele de canalizare, plus patru km la rețelele de aducțiune. Mai vreau să vă informez că aceste lucrări sunt foarte importante pentru îndeplinirea principalului obiectiv al proiectului, anume, asigurarea continuității cu apă potabilă și o apă de calitate la furnizor. Știm că este o continuare a tot ce s-a făcut pe partea de Est a Văii Jiului, acum 4-5 ani, dacă nu greșesc, am terminat de reabilitat integral Stația de Tratare a Apei Jieț. Având sursa de apă, trebuia să reabilităm rețele, iată că acum e momentul să facem treaba asta pe partea de Petrila. Aceste lucrări vor îmbunătăți tot ce înseamnă serviciul nostru de alimentare cu apă și canalizare. Singura problemă care este și este generală în Vale la acest tip de lucrări este că lumea trebuie să înțeleagă că în momentul în care realizăm reparații la rețelele de apă și canalizare, acest fapt nu este ca o simplă extindere, adică punem o rețea nouă și nu deranjăm așa mult… Nu, odată cu aceste reparații de care vorbim - și vedem pe zona de Petroșani, de exemplu, unde totul a devenit un întreg șantier – nu știm peste ce dăm în momentul când săpăm. Lucrările se desfășoară cu rețelele vechi în funcțiune, cu toate probele necesare din punct de vedere tehnic, toate astea la un loc aducând, normal, disconfort cetățenilor. Dar, în scurt timp, nu mai mult de un an, cum e cazul la Petroșani, din exemplul dat, aceiași cetățeni care au reclamat probabil vor veni cu mulțumiri, dacă vor veni, pentru că, pe lângă orașul de la suprafață, va fi și un adevărat oraș subteran plin de conducte de apă și canalizare. Deci, ce se întâmplă la Petroșani acum, sper să se întâmple în scurt timp și la Petrila. Ne asumăm împreună cu constructorul tot deranjul ce va fi creat, dar obiectivul este clar, acela de a asigura o siguranță a sistemului și o siguranță a serviciului nostru”.

Antreprenorul general Doru Tamaș
Antreprenorul general al lucrărilor, Doru Tamaș, din cadrul firmei Zona D, a fost mai scurt în exprimare decât directorul Ionică. În câteva fraze dumnealui a subliniat: „Eu vreau să vă zic că suntem mulțumiți că am câștigat și acest proiect, pentru că lucrările sunt aici, acasă la noi. Deci, nu trebuie să mergem în altă parte. Ce ar fi de punctat, dacă tot stăm aici la o poveste, este lipsa forței de muncă. Cea mai mare problemă pentru noi asta este. Avem date anunțuri, încercăm să facem tot ce putem în acest sens, dar vă spun că este foarte greu din acest punct de vedere. Ne-ar trebui încă foarte mulți oameni pentru aceste lucrări. Așa ca idee, suntem în program cu Petroșaniul, deci, o să terminăm lucrările cu siguranță la termenul contractual, iar la Petrila nici nu ne facem probleme deoarece termenul e un pic mai lung și totul va fi ok. Așa cum zicem, Doamne ajută și să intrăm la lucru!”.

Monica Tarcea - coordonatorul de proiect
Coordonatorul de proiect, directoarea Monica Tarcea a subliniat următoarele: „Ne bucurăm pentru semnarea a încă unui contract, ne bucurăm că avem alături de noi un constructor cu care am avut niște experiențe foarte bune și pe lucrările pe POS Mediu și pe contractul de Petroșani. Cred că este suficient să ne uităm, ați văzut și dumneavoastră și cetățenii din Petroșani, ce forță are această firmă de construcții, uitându-ne doar la organizarea dumnealor de șantier, care este aici în oraș. Se vede ce înseamnă să susții financiar și fizic un asemenea contract de lucrări. Sunt niște condiții foarte grele și ne bucurăm că avem un constructor puternic, care a dovedit asta și la alte lucrări. Sunt niște contracte foarte grele, cu reguli foarte stricte, și numai constructorii care au mai lucrat la asemenea contracte de lucrări știu ce înseamnă să duci la bun sfârșit - și cu ce sacrificii și din partea noastră, a dumnealor și a primăriei ca să se poată finaliza cu succes aceste contracte. Bineînțeles că și acasă când zugrăvești, sau îți faci ceva reparații deranjezi. Și nu poate să fie frumos și funcțional nici la domiciliul tău decât când sunt gata lucrările. Noi ne cerem scuze cetățenilor pentru tot deranjul creat la aceste lucrări, dar nu poți să ajungi la o performanță și la un serviciu public de alimentare cu apă și canalizare performant decât dacă faci niște reparații și un asemenea deranj. La noi e vorba acum nu de extindere, ci de reparație. Reparație în acest caz înseamnă că sapi și nu știi ce găsești și cum găsești acolo… Trebuie să te adaptezi din mers, să rezolvi problemele cât de bine și de repede. Avem alături de noi și primăria, îl avem pe domnul șef de serviciu Vișan, care permanent ține legătura cu noi. (…) Termenul de execuție de la Petrila este de 24 de luni. Comparativ, termenul de execuție de la Petroșani este de 21 luni”.

Florin Donisă - directorul de producție
În fine, ultimul care a mai transmis ceva important legat de aceste lucrări, pentru știința populației, a fost Florin Donisă, directorul de producție Apa Serv: „Rețelele de alimentare cu apă din Petroșani și din celelalte localități datează din perioada când s-au construit blocurile. În aceste localități nu s-a făcut de-atunci, niciodată, reabilitarea rețelelor în aceste zone unde lucrăm acum. S-au mai făcut, dacă ne aducem aminte, în anii 2000, lucrări de infrastructură mare, dar n-au vizat aceleași zone pe care le-am vizat acum. Deci, unde vedeți că sunt lucrări și blocuri foarte vechi, acolo și rețelele datează de când s-au construit blocurile. Așadar, vorbim de anii 50, 60… Cum să mai reziste, oare, acele rețele dacă nu intervenim?”.

Un paradox de toată jena al Văii Jiului 
La final l-am întrebat pe reprezentantul Zonei D cam de câți oameni ar mai avea nevoie firma pe care o conduce pentru aceste lucrări. Răspunsul dat a fost unul de-a dreptul șocant, numărul fiind foarte mare. Dar cel mai șocant a fost faptul legat de salarizare, în sensul că salariile nu sunt deloc mici și cu toate acestea firma nu prea găsește forță de muncă de prin Vale. Asta explică multe legat de gândirea și de mentalitatea multor concetățeni din comunitatea Văii Jiului, ce provine din anii 90, când sute, mii de oameni stăteau în fața primăriilor să primească ajutoare sociale și să li se șteargă de către Statul Român, prin guvern sau de către primării, datoriile la utilități. Vechea meteahnă încă mai există și ar fi bine să scăpăm de ea prin Vale, urgent!
„Mai am avea nevoie de 200 de oameni la acest moment. Am reușit anul acesta să angajăm 50, ceea ce e mai bine față de anul trecut. Salariile sunt bune, sunt pe Ordonanța 114, salariul minim fiind 500 de euro, deci cei buni și calificați se duc la 700-800 de euro, poate mai mult”, a venit răspunsul antreprenorului petroșenean. La un asemenea răspuns și la o asemenea realitate firește să concluzionăm, fiecare, că acesta este un paradox local, în condițiile în care vorbim de mii de oameni în Vale, cu vârste sub 40 de ani, care se plâng că n-au de lucru!


Comentarii articol (1 )

#1 Miha18.10.2019,  15:03:11
Mda .....Foarte bine lucrat , pe naiba ..... Pe unde au trecut , au rama gropi , movile de pamant , resturi .... Au avut grija sa arate cat de cat ok unde se vede din strazile principale , dar in dos , intre blocuri , a ramas in multe locuri dezolant.....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter