15.10.2019,  19:40:58 | 0 comentarii | 354 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petrila / „Trei mari probleme” ale lui Pavel Jura 
de Corneliu BRAN

După ce am fost de-a dreptul „asaltați” telefonic și la redacție de petrileanul Pavel Jura de pe strada Lunca din Cartierul 8 Martie, care susținea că are niște probleme foarte mari cu autoritățile locale, anume că de ani de zile nu este băgat în seamă și nu i se rezolvă probleme ce țin de administrația locală, la finele săptămânii trecute am ajuns la adresa de domiciliu a acestuia de la numărul 29 B de pe strada amintită.

„Problema mare” nr. 1 și „gogoneața” spusă de viceprimar
Omul nostru ne aștepta. Nici nu am ajuns bine în josul casei, lângă un bloc, că ne-a și arătat „una dintre probleme”.
„Uitați, aici, de ani de zile îi rog să ne asfalteze acest loc. Mi-ați spus că viceprimarul orașului v-a spus că nu pot asfalta aici că nu sunt mutate nu știu ce garduri, astfel că nu pot intra cu mașinile și utilajele. Dar, priviți unde sunt gardurile, la ce distanță mare și cât loc este aici să te desfășori! Intră și mama utilajului, intră trei-patru la un loc. Ce baliverne sunt astea?!”, a început aproape să țipe omul.
„No, încetișor, că n-am venit să ne certăm, nu zbierați la noi, că nu noi suntem de vină ce zice sau nu zice viceprimarul, că nu noi l-am votat. E adevărat, la telefon ne-a cam dus cu preșul. Într-adevăr nu spune adevărul. Este loc aici suficient să se intre cu orice utilaj se dorește, iar asta o vom spune în scris. Altele sunt motivele, nu acest banal motiv!”.

„Problema mare” nr. 2 la fel de „gogoneață” ca a… viceprimarului
Văzând că discutăm aceiași limbă, pe simplul motiv că are dreptate, petrileanul nostru s-a mai liniștit. „Acum, uitați-vă la stâlpul de iluminat. Eu am cerut să mi-l pună mai lângă casă, ei l-au pus în colțul blocului. Luminează, nu zic nu, dar e prea departe de intrarea în curte. Ca atare, mi-am montat și eu un stâlp în curte, cum v-am zis și când am venit la Petroșani, dar și la telefon. Haideți să-l vedeți!”. Împreună ne-am dus să vedem și stâlpul de iluminat montat de cetățean în curtea sa, pe latura de jos a curții. „Uitați, am dat din banii mei sute de lei să-l montez, că n-au vrut să mă ajute”. „Dar funcționează?”. „Da, desigur”… Imediat s-a aprins becul de pe stâlpul nostru: „Bine, nea Pavel, dar nu îmi spuneai dumneata la Petroșani că nu funcționează, că nu ți-au dat banii și alte din astea? Și să știi, numărul unu, nu aveau cum să îți dea banii de la primărie pentru o lucrarea în curtea proprie. Apoi, numărul doi: ai făcut atâta tam-tam că nu vin ăia să ți-l conecteze la rețea, iar stâlpul aflu acum că funcționează. Și numărul trei: asta e o problemă așa de mare, cum zici dumneata, de moare struțul cu capul în nisip de-a dreptul… Haideți să nu mai pierdem vremea și să vedem și problema mare cu numărul trei”.

„Problema mare” numărul trei…
Zis și făcut, am urcat curtea înclinată, pe care străjuiesc nici mai mult, nici mai puțin decât trei case, una veche, dar reparată și reabilitată, cu fundație de piatră și corp de lemn, cealaltă una nouă, cochetă, mai micuță, și o a treia, în josul curții, mare, nouă, cu etaj, a fiului său.
„Uitați-vă aici! E un puț săpat de mine, unde ajunge apa prin cădere liberă. Dar eu nu am apă potabilă. Și am fost la primărie de vreo zece ani și mai bine și nu vrea să îmi tragă apa. Pe proiectul integrat de extindere casa mea nu a fost trecută. Au fost trecuți alții din zonă, dar casa mea nu. Am rămas așa. Acum eu solicit ca primăria să vină să îmi tragă apa și mie cum a făcut la ceilalți!”, a solicitat cu vehemență Pavel Jura. 
„Stați puțin, domnul viceprimar Curtean mi-a spus că sunteți trecut cu casa pentru lucrările din cadrul proiectului integrat din etapa a II-a, lucrări ample ce vor fi prin toată Petrila. Probabil că la anul se rezolvă. Iar spre știința dumneavoastră, primăria nu trage apa în curți la oameni. Cu asta se ocupă Apa Serv Valea Jiului S.A., care are sediul central la Petroșani, pe strada Cuza Vodă din Colonie, undeva în apropiere de spatele gării. Vă întreb și eu: de ce nu mergeți la Apa Serv? Faceți o cerere de branșare la rețeaua de apă, că blocul din josul curții e la nici 30 de metri, plătiți lucrarea și aveți apă în curte, iar de-acolo putând fi introdusă ușor în toate casele?”.
„Ah, păi nu-mi convine, de ce la unii s-a putut gratis, iar la mine nu? Că așa a fost”. „Bun, dar dacă au zis etapa a II-a, probabil așa va fi. Dar mai e de așteptat. Dacă doriți mai repede, plătiți, și gata”. „Nu, că vă spun eu, că nici în etapa a II-a nu voi fi băgat. Vreau să scrieți acolo că am fost părăsit de autorități, că nu sunt luat în seamă de câte ori merg la primărie cu vreo problemă, ba chiar râd și fac glume în loc să rezolve. Asta să scrieți și mulțumesc mult că ați venit”, a răspuns revoltat petrileanul.

Neadevăruri și dintr-o parte și din alta. Pentru „ZVJ” - pierdere de vreme…
Am plecat de la Petrila, cu un gust amar. Pe de-o parte, gândindu-ne cum am putut fi aiuriți de viceprimar cu treaba cu gardul, semn clar atunci că petrilenii au de ce să se îndoiască de cele spuse de unii ce conduc administrația, din moment ce aceștia își permit să dea informații false presei fără să clipească, iar pe de altă parte de cele semnalate de cetățean, chestiuni la fel de neadevărate, cum a fost cazul cu stâlpul de iluminat. Din trei „mari probleme” niciuna de acest fel, că, scuzați-ne, o bucată de asfalt pe o suprafață de câțiva zeci de metri pătrați nu înseamnă o „mare problemă”, nu e ceva de viață și de moarte în niciun caz, iar celelalte două nu prea țin de primărie. O pierdere de vreme și de energie în orice caz. Pentru „ZVJ”. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter