17.10.2019,  00:54:34 | 0 comentarii | 1584 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Praga / Pisici cerșetoare și conduri de argint pe Kamenny most
de Marian BOBOC

Este aproape miezul nopții când ajung pe Podul de piatră (Kamenny most) din Praga (denumit și Carol după numele ctitorului său). Vltava încă mai leagănă în brațele sale vaporașele cu turiști noctambuli. Văzuți de sus, de pe pod, par îngeri electrici. Pe pod - agitație mare. Turiști peste turiști. Unii transformați în spectatori la serate nocturne improvizate de câte un artist, cei mai mulți - în fotografi de ocazie. 

Din loc în loc, cerșetori. Dar nu agresivi ca la noi, cu „dă-mi și mie, mâncați-aș…”, ci îngenunchiați cu smerenie, cu capul pe pietrele podului, cerșesc într-o muțenie suspectă pentru cineva obișnuit cu gălăgioșii noștri cerșetori. Dacă vrei dai, dacă nu, nu. Nu trage nimeni de tine. Nu te înjură nimeni dacă nu îi miluiești cu ceva. O formă locală de cerșeală e cu… pisica. Cerșetorul atrage atenția asupra situației sale jalnice prin gingășia pisicii cerșetoare (unde sunt pisicile aristocrate de altădată?...), pe care o ține legată, lângă o geantă, lângă care, firește, se insinuează și o cutie a milei. A milei pisicești sau omenești, ce mai contează. Căci din banii din cutiuță trăiesc și cerșetorul și pisica cerșetoare…
Podul de piatră e un pod venerabil, cu vreo câteva sute de ani în buletin. Construcția a început pe la mijlocul secolului XIV, fiind terminată în zorii secolului XV. Ca orice pod, și acesta s-a născut din rațiuni practice. A unit, de fapt mai unește, târgul vechi cu mândra cetate a Pragăi. La o asemenea etate, Podul de piatră a trecut prin viață bune și rele: inundații, bombardamente, canonade. Una dintre întâmplările hard întâmplate aici se leagă de preotul Ioan Nepomuk (devenit sfânt pe la începutul secolului XVII), care, după câteva reprize de schingiuire, a fost aruncat în vâltoarea Vltavei. Legenda spune că motivul canonelii lui Nepomuk e unul cât se poate de lumesc: a păstrat secretul meseriei, nevrând să-i spună unui rege cele mărturisite lui chiar de regină. Dată fiind secretomania (justificată) lui Nepomuk, nu știm dacă regina Sofia a avut niscai mondenități de ascuns au ba.
Și eu am trecut pe lângă Nepomuk. Este una dintre cele mai accesate statui care împodobesc podul. Bine, asta și datorită efectelor sale miraculoase. Căci, îmi șoptește cineva la ureche, dacă atingi cu simțire soclul statuii ori crucea situată, zice-se, chiar în locul unde Nepomuk a fost ejectat în apa Vltavei, ți se va îndeplini o dorință (nu știu dacă chiar Dorința...). Deși ortodox, pun și eu mâna întru spirit ecumenic al minunilor… și pe soclu și pe cruce… De atunci a trecut ceva timp, dar eu încă mai aștept… Deși nu le-am atins (nu am auzit că ar fi făcătoare de minuni…), și celelalte 29 de statui și grupuri statuare amplasate pe balustrada podului, reprezentând în principal sfinți, mă impresionează. Bine, să ne înțelegem, statuile pe lângă care m-am promenat sunt doar niște replici, cele originale datând din secolele XVI-XVII pot fi admirate la Muzeul Național cehesc. Eu unul m-am mulțumit cu aceste copii… legalizate. Care copii, am observat, sunt și ele restaurate cu grijă.
Când luna și stelele se duc la culcare (probabil în apa Vltavei), podul este ocupat de artiștii de zi: portretiștii și restauratorii de statui. Acum, la lumina soarelui, turiștii se transformă în modele ad-hoc. Nemișcarea lor (datorată pozatului) este în opoziție cu vânzoleala turiștilor și îi transformă și pe ei, preț de câteva minute, în statui… Statui vivante care se adaugă celor 30 mai înainte amintite. 
Văzute de pe malul Cetății, cele 16 arce ale podului par coapse voluptoase de femei, străpunse când lin, când năvalnic de marinarii și turiștii vaporașelor de croazieră. 
De-a lungul a sute de ani, podul de piatră a fost străbătut de căruțe, calești, tramvaie cu cai și electrice, mașini. Acum cei 500 m ai podului sunt „promenați” de turiști. Și, cu siguranță, de îndrăgostiți. Căci un pod adevărat e acela care leagă, în primul rând, două inimi. Pe bune, eu chiar am văzut îndrăgostiți care, în întunericul nopții, luminau feeric cu dragostea lor podul de piatră. Ba, la un moment dat, am auzit, pe caldarâmul de piatră, condurii de argint ai unei femei care, indiferentă la interpretările istoriei, plecase din Cetatea Pragăi hăăăt din alt secol cu tot cu frumusețea asupra ei… Bătuse atât timp, trecuse prin atâtea capcane, doar ca să mă întâlnească… Deși boem… în Boemia nu am întârziat la întâlnire. Când e vorba de o așa întâlnire pe un asemenea pod, cred că tot poetul român e punctual… Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter