23.10.2019,  16:18:37 | 0 comentarii | 474 vizualizari
Valea Jiului / De la Valea Plângerii la Valea Deșeurilor 
de Alina PIPAN

Valea Jiului are nevoie de puncte de depozitare a materialelor de construcții și de recuperare a molozului. Altfel, aceste deșeuri vor umple zonele limitrofe și vor distruge mediu.

Răul pleacă de la colectare
Când vine vorba despre depozitarea și colectarea deșeurilor în Valea Jiului se acționează haotic. Nici măcar ca pe vremea comuniștilor nu suntem, când se reciclau hârtia, cartonul, sticla, metalul. Acum, cu chiu cu vai, administrațiile locale au amenajat țarcuri pentru containere, le-au îngrădit, au achiziționat, în unele puncte, containere destinate diferitelor fracții de deșeuri, în care se aruncă, din păcate, fără noimă.
Nu mai vorbim despre colectarea corectă a materialelor rezultate din construcții, care în Valea Jiului se consideră moloz, sau a deșeurilor periculoase, cum ar fi recipientele de vopseluri, tuburi de adezivi, spumă poliuretanică, polistiren. Toate aceste deșeuri sunt incluse tot la moloz, deși pentru ele există reglementări speciale, colectându-se diferit.
Molozul ar trebui să includă exclusiv pământ recuperat din construcții și cărămidă deteriorată ori piatră. Nimic altceva. Acesta poate fi folosit ulterior tot în construcții, la nivelări de drumuri, terenuri, curți etc. Însă, dacă la categoria moloz se depun polistiren, BCA, gresie, faianță, vopseluri, rigips etc., atunci acest tip de deșeu nu poate fi refolosit în construcții și amenajări.
Pe întreg teritoriul Văii Jiului, în toate localitățile, există puncte prestabilite pentru depunerea molozului, materialelor de construcții și a vegetației uscate. Dar, de cele mai multe ori, toate aceste categorii de deșeuri se amestecă, se depun laolaltă și se ridică împreună. Ca să fie treaba și mai prost făcută, cetățenii, comozi, dezinformați și câteodată rău intenționați, aruncă la categoria moloz și deșeurile menajere, nesortate.

Str. Victoria din Lupeni, un exemplu negativ 
Un exemplu elocvent al lipsei de management în reciclarea deșeurilor de toate tipurile este strada Victoria din Lupeni. Este un exemplu, dar în niciun caz nu este un caz izolat. Este mai degrabă o mostră a felului în care sunt manipulate pe întreg teritoriul Văii Jiului deșeurile mari.
Strada Victoria din Lupeni se află în zona fostei cariere Victoria, departe de zona urbană. Vorbim de o stradă de pământ, izolată, cu puțini locatari. Problema multora dintre ei este că în zonă sunt depuse gunoaie, spun ei, și certifică acest lucruri cu un set de fotografii.  În imagini se vede că, în mare parte, deșeurile depuse sunt din categoria moloz, dar în sensul larg al cuvântului, adică acest moloz conține în mare materiale de construcții, deșeuri mari. 
Ca orice altă stradă limitrofă din Valea Jiului, aflată în preajma carierelor de mină, și această stradă își modifică des structura, aspectul, pentru că în zonă au loc alunecări de teren. Din cauza faptului că s-a deplasat o parte din deal, unul dintre proprietarii acestui teren a solicitat primăriei să aducă în zonă moloz și să îl ajute să stabilizeze terenul care o luase la vale.
„Pe strada Victoria nu depunem gunoi, nu este vorba de un fel de groapă de gunoi clandestină. Acolo este un teren privat și proprietarul ne-a rugat să îl ajutăm cu moloz ca să stabilizăm terenul. Nu am verificat ce s-a cărat acolo, dar ar fi trebuit să ajungă molozul ridicat de pe domeniul public. Este adevărat, nu pot să neg, că oamenii mai aruncă la moloz și alte deșeuri, dar când merg muncitorii cu cupa să ridice molozul de pe străzi ei nu stau să sorteze, nici nu au cum să facă acest lucru. Și uite așa, se ridică și alt tip de deșeuri”, menționează vizavi de această problemă primarul Lucian Resmeriță. 
În timpul transportului de-a lungul străzii Victoria mai cade câte un PET, câte o pungă și alte gunoaie. Oamenii sunt supărați, nu vor gunoi la porțile lor. Primarul spune că va trimite pe cineva să vadă ce se poate strânge, dacă se poate remedia cumva situația.
„O să vedem, ne ocupăm și de această chestiune. O să trimit pe cineva să vedem cum putem recupera din deșeurile care nu au ce căuta acolo”, promite primarul.
Problema Primăriei Lupeni, de fapt a tuturor administrațiilor publice locale, este lipsa unor stații de depunere și sortare a acestor tipuri de deșeuri. Implicit, dacă aceste stații nu există,  aceste deșeuri din categoria moloz sunt reutilizate incorect și produc daune mediului.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter