23.10.2019,  18:29:26 | 0 comentarii | 1601 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (IV)
de Marian BOBOC

Devizul estimativ care însoţeşte memoriul se ridică la 99.460 lei, pentru următoarele operaţiuni: săpătura de pământ în pământ pietros până la adâncimea de 200 cm, cu menţinerea malurilor, inclusiv astupatul cu bătutul după aşezarea tuburilor şi căratul pământului rămas; repararea pavajului stricat, inclusiv nisipul; tuburi de ciment aşezate şi legate în ciment; haznale mari de supraveghere din tuburi de beton aşezate pe beton cu rama de beton; haznale mici de scurgere 40 cm Φ cu sifoane; capace de fontă la haznalele de supraveghere montate; grătare de fier forjat la haznalele de scurgere montate.
Prefectul Judeţului Hunedoara aprobă hotărârea luată de consilierii petroşeneni privind demararea lucrărilor la canalizare: „Noi, Prefectul Judeţului Hunedoara,/ Văzând hotărârea Consiliului comunal urban Petroşani din şedinţa ţinută la 20 Martie 1927. Văzând avizul Serviciului Tehnic al judeţului Hunedoara şi Văzând avizul Delegaţiei Permanente a judeţului Hunedoara (…). În baza legii pentru unificarea administrativă (…)/ Decidem:
1. Aprobăm Hotărârea Consiliului comunei urbane Petroşani (…)
2. Lucrările se vor executa conform proiectelor înaintate împreună cu hotărârea sus arătată cu vedere la verificările făcute de Serviciul Technic Hunedoara.
3. Valoarea lucrărilor se stabileşte în suma de lei 99.460 lei, care sumă se va plăti din bugetul comunei urbane Petroşani 1927.
4. Executarea lucrărilor se va face în antrepriză în baza licitaţiei publice, care va fi publicată conform dispoziţiunilor legii de contabilitate publică şi procesul verbal de licitaţie se va înainta împreună cu ofertele şi dosarul întreg spre aprobarea Prefecturii”.
După hotărârea prefecturii, Primăria comunei urbane Petroşani publică în Gazeta Jiului, săptămânalul local, „publicaţiune de licitaţie”:
„Se aduce la cunoştinţă generală, că în ziua de 28 iunie a.c., ora 10 a.m. se va ţine la Primăria comunei urbane Petroşani licitaţia publică cu oferte închise pentru lucrările de canalizarea closetelor şi closetului public până în str. Negru Vodă.
Valoarea de pe deviz este de lei 99.460, adică nouăzecişinouămiipatrusuteşaizeci.
Cei ce doresc să fie admişi la licitaţie vor depune o garanţie de 10 la sută din preţul ofertei.
Condiţiunile de licitaţie se pot vedea la Primărie, uşa Nr. 3.
Licitaţia se va face în conformitate cu art. 72-83 din Legea contabilităţii publice”.  
La licitaţia care are loc la 28 iunie 1927 sunt lansate două oferte. Prima aparţine antreprenorilor Todea şi Borsi, şi este de 95.580 lei. A doua ofertă, în sumă de 108.918 lei, este lansată de antreprenorii Pitini Peccol şi Venturinni.
Acţiunea nedesfăşurându-se în zilele noastre, lucrarea a fost atribuită antreprenorilor Todea şi Borsi, care au ofertat suma cea mai mică…

Cererea măcelarului
„Subsemnatul, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că voiesc a introduce apa în atelierul de măcelărie şi în măcelărie şi totodată a face şi legătură cu canalul de scurgere. Vă rog, binevoiţi, a-mi da autorizaţia necesară. Voesc a observa că, pe cum afirmă şi maestrul conductei, asfaltul probabil nu va fi tăiat fiind conducta şi canalizarea făcute până la marginea trotuarului. (…) Cu respect, Sajtas Carol”. (15 iulie 1927)
Răspunsul primarului Miocu: „Noi, primarul comunei urbane Petroşani, prin prezenta autorizăm pe Dl. Sajtas Carol, domiciliat în această comună, să introducă apa în locuinţa sa din str. Regele Ferdinand şi să facă legătura cu canalul de scurgere, cu condiţia ca legătura cu conducta principală să se facă prin mecanicul nostru de apeduct, conform regulamentului conductei de apă a oraşului (…)” (15 iulie, 1927) 
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiului”Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter