24.10.2019,  15:33:30 | 0 comentarii | 1624 vizualizari
COMUNICAT DE PRESĂ
de Ziarul Vaii Jiului

Ce se va întâmpla cu rezidenţiatul medicilor?

Prin blocarea organizării examenului de rezidențiat, aproape 5700 de absolvenți nu pot să-și continue pregătirea. Procedura trebuia adoptată printr-un Ordin comun al ministrului Sănătății și al Muncii şi demarată de ministrul Educaţiei. Dar preşedintele Klaus Iohannis nu a avut timp să numească miniştri interimari pentru că este foarte ocupat cu altele. El se laudă cu 25 de deplasări externe în 5 ani, stă cu capul plecat când își primește ordinele de la Bruxelles şi ne îndeamnă să citim, dar care nu a citit Constituția României.

Înţelegând anormalitatea situaţiei create, Parlamentul României s-a implicat în a găsi o soluţie şi a urgenta modificarea corespunzătoare a cadrului legal necesar.

Marţi, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Senatorii PSD au votat şi în favoarea unui amendament-cheie pentru deblocarea situației rezidențiatului - o derogare de la legea de organizare a examenului, pentru ca acesta să poată fi organizat fără semnătura ministrului Educației. În acest fel, examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, dar a fost deja amânat pentru data de 8 decembrie, va fi organizat.

Amendamentul merge, cel mai probabil săptămâna viitoare, la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul adoptat la Senat mai conţine şi alte prevederi care clarifică şi simplifică procedura de organizare a examenului de rezidenţiat, cum ar fi:

- cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului şi această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă;

- Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale, cu excepția anului 2019;

- medicii rezidenți care ocupă prin concurs posturi de asistent de cercetare științifică, efectuează pregătirea în afara normei de bază, cu păstrarea tuturor drepturilor de rezident;

- începând cu seria de rezidenți noiembrie 2020, examenul poate fi susținut în termen de maximum 3 ani de la data încheierii programului de pregătire;

- pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, inclusiv în cabinete medicale individuale, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor sau administrațiior locale cu reţea sanitară proprie;

- medicii rezidenţi care au finalizat pregătirea în rezidenţiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi încadraţi cu contract individual de muncă în unităţi sanitare publice.

Parlamentarii PSD au înțeles ceea ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să priceapă refuzând luni de zile numirea unui ministru interimar pentru Educație. 5700 de absolvenți nu ar fi putut să își continue pregătirea și vorbim de unul dintre domeniile prioritare - sănătatea românilor.

Comandat de Partidul Social Democrat

CUI mandatar 31190008Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter