27.10.2019,  20:11:28 | 1 comentariu | 1199 vizualizari
O chestiune de interes local: Arhiva SNÎMVJ
de Corneliu BRAN

Un subiect important pentru foști și actuali angajați ai Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului este dezbătut prin culise deocamdată. Este vorba de arhiva SNÎMVJ, societate care după 2020 nu va mai avea angajați. Cei din fruntea SNÎMVJ au fost foarte bine plătiți de statul român și pentru a găsi rezolvarea mai multor probleme instituționale și ale angajaților ei, din timp, nu pe ultima sută de metri. Nu știm ce au făcut până acum. Cu siguranță, au băgat cu destul folos, lună de lună, plasticul în perete… În aceste condiții, nu este normal ca o altă societate, Complexul Energetic Hunedoara, să rezolve problemele pe care chiar depozitara acestor probleme, SNÎMVJ, le are. Deși CEH manifestă solicitudine față de implicarea în rezolvarea problemelor SNÎMVJ. Cu siguranță, va fi găsită o soluție, și arhiva nu va rămâne pe drumuri…

Conducerea SNÎMVJ ar dori ca din 2021 să transfere arhiva cu toate datele angajaților ce au trecut prin societate către Complexul Energetic Hunedoara. Care, cu siguranță, va mai funcționa, cu cele două mine viabile, Livezeni și Vulcan și termocentrala Paroșeni, și după 2021. 
Referitor la această problemă, ing. Samuel Dioane, directorul general al CEH, și-a arătat întreaga disponibilitate de rezolvare (deși nu e problema sa…): „Eu nu pot să nu fiu de acord cu preluarea acestor arhive și nu văd care ar fi problema. Până în 2021 mai este, dar cred că atunci nu vor fi probleme în acest sens. Este, într-un fel, foarte normal ca ambele arhive să fie în același loc, astfel încât foștii angajați să poată căuta informații sau acte când vor avea nevoie și să nu umble pe drumuri cine știe pe unde”.
Să sperăm că arhiva SNÎMVJ nu o va lua pe urmele arhivei Vîscoza, fosta fabrică de producere a vâscozei artificiale, arhivă care în prezent nu mai există. Mulți angajați din Valea Jiului nu pot găsi anumite documente care atestă perioade, date și informații privind faptul că au lucrat acolo. Fapt pentru care, la recalculările de pensii, unii nu pot justifica faptul că au lucrat un număr de ani în grupele de muncă I („Filatură” și „Baia de Filare”) și II („Bobinaj”, „Dedurizare” și alte două secții intrate tot la grupa aceasta de muncă). Cel puțin 10 cazuri cunoaștem noi, dar cine știe câte alte zeci sau poate sute nu sunt în această situație, oamenii pierzând bani serioși din această cauză. Această arhivă a fost arsă parțial pe marginea Jiului de Vest (ce străbate Lupeniul chiar pe lângă această fostă fabrică ce la începutul anilor 1990 avea peste 2.700 de angajați!) și rătăcită ulterior (ce a mai rămas din ea după mistuire!), fapte pentru care nimeni n-a mai răspuns niciodată.
O chestiune, deci, serioasă, care, din fericire, este tratată cu înțelepciune de tânărul director general al CEH.

Ca la Radio Erevan…
Senatorul Resmeriță a declarat, în urmă cu ceva timp, că 15 angajați ai SNÎMVJ s-au transferat la CEH. Pentru a evita interpretările, „Ziarul Văii Jiului” a făcut apel la transparență către numita societate, solicitând numele celor transferați. După câteva apeluri, redacția a fost informată de cineva din conducerea SNÎMVJ că, de fapt, numărul celor la care făcea referire dl. senator ar fi 7, 6 dintre acești fiind mineri și unul – inginer CFL. Întâmplarea ne aduce aminte de defunctul (?) Radio Erevan…


Comentarii articol (1 )

#1 Vica28.10.2019,  15:34:41
Am lucrat in Arhivele CEH.Documentele de la Uricani,Campu lui Neag,Petrila,Paroseni,sunt deja transferate la minele Lupeni,Vulcan,Livezeni,cea mai mare parte.Au mai rămas doar cele,cu care se lucreaza in momentul actual.Uricani,Campu lui Neag, e la Lupeni,Paroseni la Vulcan,Dalja la Livezeni,Petrila la Lonea.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter