28.10.2019,  20:28:08 | 0 comentarii | 1641 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (VI)
de Marian BOBOC

Apă pentru construcţie
Ioan Zepa a fost revizor contabil şi unul dintre petroşenenii cei mai respectaţi, din moment ce înmormântarea sa a fost relatată pe larg în ziarul local. Însă în august 1927, Zepa era bine, nu ştim cât de sănătos, dar începuse să-şi construiască o casă, pentru edificarea căreia avea nevoie de apă. La 28 august, primarul aprobă cererea revizorului Zepa: „Avem onoare a Vă anunţa că primăria a aprobat cererea înaintată pentru folosinţa apei din conducta comunei, cu condiţia, că deschiderea conductei de apă se va face de mecanicul apeductului”.    

Prelungirea conductei în str. Prinţul Carol.
O poveste…

Urmare a cererii de prelungire a conductei de apă pe strada Prinţul Carol, 14 locuitori ai acestei străzi şi câte un reprezentant al Fabricii de piele şi al Soc. Petroşani se prezintă la Primărie Petroşani în ultima zi a lunii august 1927. Inginerul Dumitru Dumitriu le prezintă „devizul estimativ asupra lucrărilor pentru prelungirea conductei de apă pe str. Principele Carol până la primul pod peste Maleia în faţa fabricii de pielărie” (în zona unde se află în 2015 S.C. INSEMEX - n.a.). Total lucrărilor de prelungire se ridică la 86.320 lei, la care se adaugă refacerea pavajului străzii, 3.600 lei. Strada Principele Carol venea din Str. Regele Ferdinand trecea pe lângă fostul comisariat şi ajungea la podul de Maleii.  
Peste 3 ani, la 24 martie 1930, locuitorii revin cu o altă petiţie, din care pricepem mai bine starea de fapt din teren: „Domnule primar/ Noi, locuitorii oraşului Petroşani, cu proprietăţi în strada Principele Carol şi prelungirea acesteia înspre cătunul Maleia (…), luând cunoştinţă că în bugetul comunei pe anul în care s-a prevăzut prelungirea conductei de apă în mai multe străzi ale oraşului, cu onoare Vă rugăm să binevoiţi a găsi modalitatea ca conducta de apă să se prelungească şi în strada noastră până la podul Maleii din faţa Fabricii de pielărie. Necesitatea acestei prelungiri - cerută ani de-a rândul fără rezultat - este cu atât mai imperioasă, deoarece distanţa de la casele noastre până la prima fântână, situată ceva mai jos de rezervorul Căilor Ferate, este de mai multe sute de metri, trotuar nu există, iar în timp de ploaie atât strada, cât şi marginea ei împietruită formează o masă de noroi. Distanţa pentru care solicităm această prelungire nu este atât de mare (120 m), ca să reclame investiţii prea mari şi insuportabile pentru oraş. Încrezători în bunăvoinţa şi dreapta D-voastră judecată în ce priveşte prezenta cerere, vă rugăm cu insistenţă să binevoiţi a o satisface”.   
Cu toată eleganţa redactării petiţiei, aceasta nu are nici o finalitate, din moment ce de-abia peste 4 ani, în primăvara anului 1931, locuitorii acestei străzi revin la primărie cu jalba în proţap: 
„Subsemnaţii, locuitori din Strada Principele Carol, de la No. 45 până la No. 79, cu onoare Vă rugăm, ca să binevoiţi a lua măsurile necesare, pentru ca să fie instalat apeductul necesar din următoarele motive:
Subsemnaţii, în apropierea noastră, n-avem apă de loc, şi atât vara în căldură mare, cât şi iarna în frigurile mari suferim din lipsa apei.
Ni s-a promis odată din partea onoratei Primăriei că apeductul, atât de necesar, o să-l facă, dar a rămas numai cu promisiuni, şi având în vedere că nu mai putem suferi mai departe, cu onoare Vă rugăm să binevoiţi a sprijini cererea noastră şi a lua măsurile cele mai urgente pentru punerea în funcţiune a apeductului mai sus arătat”. (Semnează 19 persoane şi Fabrica de pielărie)
La 8 mai 1931 delegaţia consiliului hotărăşte ca această cerere să fie discutată după aprobarea bugetului, „împreună cu celelalte lucrări edilitare ce vor fi de executat în anul în curs”.        
La 31 iulie 1931, locuitorii, disperaţi de atâtea tergiversări avansează o nouă propunere, în care, înţelegând dificultăţile prin care trece primăria, se oferă chiar ei voluntari pentru efectuarea unor lucrări: „Având în vedere necesitatea de a se prelungi conducta de apă a oraşului cel puţin până la capătul podului Maleii din faţa fabricii de pielărie, unde urmează să se aşeze o fântână, şi în dorinţa de a facilita realizarea acestui scop, subsemnaţii, proprietari de imobile şi locuitori din strada Principele Carol şi împrejurimi ne obligăm prin prezenta a face personal sau pe cont propriu săpătura aşezării conductei şi apoi umplerea ei. Pentru a evita eventuale neînţelegeri, ne obligăm, totodată, a respecta întocmai distribuţia loturilor de săpat ce urmează să execute fiecare din noi, distribuţie făcută de organele oraşului”.     
În fine, în şedinţa ordinară din 10 august 1931, secretarul raportează că „locuitorii din strada Prinţul Carol, care au casele de la ultima fântână de stradă în sus, au cerut prelungirea conductei, neavând apă de băut şi fiind numărul acestor locuitori destul de mare, este de datoria comunei a se îngriji ca şi acestea să aibă apă bună de băut. Prezintă devizul întocmit de Serviciul Tehnic al oraşului şi în baza propunerii Delegaţiei Consiliului cere aprobarea necesară pentru executarea acestor lucrări. În continuare mai comunică, că locuitorii interesaţi sunt aplicaţi a contribui la cheltuielile lucrărilor cu lucru de mână”. După această expunere, consilierii locali decid „în unanimitate executarea lucrărilor, conform dispoziţiunilor legii contabilităţii publice şi regulamentul de funcţionare al oficiului Central de Licitaţie”.
De-abia în anul următor, în 1932, inginerul Dimitriu întocmeşte încă un memoriu asupra lucrărilor de canalizare în Str. Principele Carol, din care aflăm: „Proiectul de faţă nu reprezintă o canalizare propriu-zisă de oraş cu scopul adunării apelor meteorice şi a instalaţiilor sanitare, ci numai o captare şi conducere a apelor din ploi ce se adună în capătul de sus al str. Principele Carol, înlesnindu-se vărsarea acestora în pârâul Maleia”. 

Deci, după 5 ani, locuitorii străzii Principele Carol înregistrează un prim succes., căci perseverenţa e arma cea mai bună a cetăţeanului.  
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiului”


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter