29.10.2019,  20:32:14 | 0 comentarii | 1541 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (VII)
de Marian BOBOC

3 oferte pentru canalizarea caselor CFR, din continuarea lui Radic
Odată finalizate lucrările de introducere a apei şi a canalizării pe str. Ştefan Radic (astăzi, str. General Dragalina), strada ar fi trebuit refăcută şi pavată. Însă, în acea vreme inginerii de aceea erau ingineri, ca să gândească; prin urmare, ing. Dumitriu propune ca refacerea şi pavarea străzii Radic să fie amânate până când se va face canalizarea pentru scurgerea apei şi pe teritoriul căilor ferate (şi astăzi mai există câteva case, strada numindu-se 16 februarie). Deci, Serviciul Tehnic întocmeşte de grabă un deviz estimativ al lucrărilor de prelungire a canalului deschis de piatră în mortar de ciment în str. Pr. Şt. Radic înspre Colonia CFR în valoare de circa 30.000 lei. Cum noua lucrare necesita, printre alte materiale de construcţie, şi nisip, transportul acestuia este scos la licitaţie. Astăzi poate părea comic că pentru o distanţă atât de mică - de la depozitul de piatră de la bariera Coloniei Teodorescu la casele din Colonia CFR - s-a organizat licitaţie. La licitaţie se înscriu de participanţi, după cum urmează:
1. Serviciul de Camionaj C.F.R.: „Onor. Primăria Oraşului Petroşani/ Avem onoare a vă înainta ofertul pe 100 t piatră, care se va încărca înaintea lui Grün Solomon şi care va fi transportat pe şoseaua bisericii reformată. Ne obligăm să transportăm 10³ cu 75, adică şaptezeci şi cinci lei”.
2. Dragoş Sabin: „Onor. Primăria Oraşului Petroşani/ Subsemnatul Dragoş Sabin, cărăuş, cum domiciliul în comuna Petroşani, cu onoare Vă prezint următoarea ofertă privitor la luarea în întreprindere a căratului de piatră, de la barierul Colonia Teodorescu şi până la Biserica Unită. Mă angajez a face transportul cu preţul de: 80 lei metru cub. În speranţa că On. Consiliul va lua la considerare oferta mea de faţă şi va aproba semnez cu/ Deosbită stimă/ Petroşeni, la 25 August 1927”.
3. Luigi Lorenai: „Onor. Primăria Oraşului Petroşani/ Am onoare a înainta oferta de mai jos pentru efectuarea transportului de piatră. Oferta pentru transportarea piatrei de var de la rampa Colonia N. Theodorescu la strada Târgului (Cazinoul Românesc) cu preţul de 65 lei (şasezecişi cinci) pentru metru cub.
E lesne de dedus că oferta nr. 3 a fost declarată câştigătoare.
 
Lucrări la Casa Şefului Serviciului Specialal Siguranţei
„Certificat/ Subsemnatul, Inginer D.M. Dumitriu, Şeful Serviciului Tehnic al comunei Petroşani şi însărcinat cu supravegherea lucrărilor de construcţie la locuinţa D-lui Nicolae Popescu, Şef al Serviciului Special de Siguranţă Petroşani, certific prin prezentul că de la data de 1 aprilie 1927 şi până în prezent d-nul Nicolae Popescu a executat la locuinţa D-sale lucrări de investiţii în valoarea de minim 400.000 (patrusutemii) lei. Pentru care i-am eliberat prezenta atestare la cererea D-sale proprie” (Petroşani, 15 noiembrie 1927).
Deşi 400.000 lei reprezenta o sumă mare, şeful Siguranţei a avut noroc că în acele vremuri DNA nu exista, pentru a verifica provenienţa prosperităţii d-lui Popescu. Ce nu pricepem însă, e faptul că Dumitriu scrie negru pe alb că l-a supravegheat pe şeful Siguranţei petroşenene. Şi noi care credeam că e invers… 

Cartierul „Funcţionarilor publici”
Mai mulţi petroşeneni înstăriţi şi-au cumpărat parcele de pământ înspre Colonia „Livezeni” (cam din zona de vis a vis de Hotel Petroşani, fosta „Casă olandeză”, până pe actuala str. Slătinioara), loturi care se aflau la „stânga” Străzii Regele Ferdinand I (astăzi Bulevardul 1 Decembrie 1918). În acea vreme, prin anii 1927-1928, aceasta era o zonă aflată la bariera urbei, ca să nu spunem periferia, prin urmare, o zonă de linişte a oraşului. De la parcelele de pământ existau câteva străduţe paralele care legau Str. Regele Ferdinand I cu Str. 1 Decembrie 1918 (actuala str. 22 Decembrie, pe care se află situată Capela „Bobocul”, care duce la Colegiul Tehnic „Leonida”): str. Cimitirului, str. 21 Martie 1918, strada 28 Noiembrie 1918 (de aici începea Cartierul „Funcţionarilor” aflat în constrcuţie).
La 31 august 1927 la Primăria Petroşani sunt prezenţi, în carne şi oase, 17 proprietari, unul şi unul: ing. Iosif Iancu, inspector general minier, din Petroşani; Dr. Romulus Miocu, primarul Petroşaniului; protopopul Ion Duma, Petroşani; Dr. Nicolae Olariu, notar public, Petroşani; Dr. Enea Giurchescu, director de liceu, Petroşani; Sebastian Fleşteriu, perceptor şef, Petroşani; Ramiro Georgescu, şeful gării Petroşani; Ion Popescu, subşeful Serviciului Siguranţei Petroşani; Ion Zeppa, subrevizor, Petroşani; Dumitru Joandrea, directorul de şcoală primară Petroşani; Petre Pănoiu, avocat, Petroşani; Ioan Niciu, profesor, Petroşani; Dervenis, funcţionar, Petroşani; Petru Iacob, consilier, primul primar român al Petroşaniului între 1918-1923; Moldovan, Pop, Gheorghe Iancu din Petrila. Alţi 8 domni proprietari, nefiind prezenţi, au fost reprezentaţi, după cum urmează: Dr. Gheorghe Drăgan, pretor, a fost reprezentat prin Dr. Romulus Miocu; Gheorghe Curelea şi Nicolae Gavrilescu prin avocatul Petre Pănoiu; Vlangali prin Dervenis; Gheorghe Constantinescu prin Ramiro Georgescu; Iulian Deacu, şeful Poliţiei Petroşani  - prin Ioan Popescu; Teodor Mihăilescu şi ing. Ilianţ prin I. Moldovan.
După cum se observă aproape întregul high-life petroşenean deţinea parcele de pământ în această zonă. Întâlnirea a fost consemnată, astfel încât din procesul verbal putem afla din sursă autorizată desfăşurarea acesteia: „(…) Intrând în ordinea de zi - primarul Romulus Miocu face cunoscut celor de faţă că Primăria comunei Petroşani a fost sesizată de o petiţie prezentată de unii proprietari de loturi, reclamând prelungirea conductei de apă, - şi construirea trotuarului în Cartierul „Funcţionarilor publici”, situat în stânga Străzii Regele Ferdinand. Cum comuna Petroşeni nu dispune actualmente de mijloacele necesare pentru a putea face faţă cheltuielilor împreunate cu lucrările reclamate de numiţii funcţionari - bugetul său fiind angajat pentru alte lucrări de asemenea importante -, este nevoie de a se căuta o înţelegere în această chestiune cu proprietarii de loturi în special interesaţi pentru aceste lucrări (…), pentru ziua de astăzi. 
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea JiuluiInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter