29.10.2019,  20:33:08 | 0 comentarii | 362 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Muzeul Mineritului. Octombrie 2019
de Corneliu BRAN

Iată-ne ajunși la episodul zece din foiletonul dedicat lucrărilor de restaurare și reabilitare a clădirii ce adăpostește singurul muzeu de acest gen din țară: Muzeul Mineritului Petroșani. Lucrări ample și unde se vor investi până la final suma-record pentru o instituție de cultură din Valea Jiului, 1 milion de euro, bani ce vin din partea Uniunii Europene și pentru care, cu siguranță, Primăria municipiului Petroșani trebuie felicitată în mod public pentru că a reușit să-i atragă printr-un proiect bine întocmit și documentat. Trupa de restauratori din Maramureș a lucrat pe rupte în această lună la clădire. Încet, dar sigur, lucrarea prinde. Citiți mai jos ce am găsit marți, 29 octombrie, la singurul muzeu adevărat din Vale. 

Podul muzeului - finalizat 80%
L-am găsit pe meșterul maramureșean, restauratorul Ion Tupiță, ca de obicei, la treabă. „Că nu-i vreme de stat…”, ne-a spus el, dar a completat imediat: „dar pentru voi, fac o pauză, că dacă nu plecam să cumpăr sârmă cu dubița, că au oamenii ăștia pe-aici nevoie de ea… dar un sfert de ceas se descurcă ei și fără, că sunt și altele de făcut”.
Apoi, ne-a preluat imediat și ne-a urcat la etajul clădirii, să ne arate ce s-a mai lucrat în pod de la ultima vizită a noastră pe șantier. Dacă meșterul, la cei 54 de ani ai săi, a urcat scările ca un cerb carpatin cărarea, având bocanci de lucru adecvați, subsemnatul a urcat precum o broască țestoasă, la viteza încet și foarte încet, de frică să nu alunec. Chestia cu suitorul dintr-o galerie pe plan înclinat este floare la ureche, pe lângă urcatul pe acest schelet alunecos de scară. Fără balustradă, doar în echilibru și ținându-mă de pereți, că încă balustrada nu s-a montat, am ajuns cu chiu cu vai în pod, acolo unde vor fi din câte am înțeles de la meșter 460 mp de loc de expunere! De afară când te uiți ți-ar fi greu să crezi că un pod al unei clădiri nici prea mari, nici prea mici poate fi așa de spațios. 
„Podul este gata în proporție de 80%. Aici s-a lucrat cel mai greu și cel mai mult, cu excepția acoperișului, acesta fiind finalizat 100% cu succes. Toată luna s-a lucrat în pod și acum ne apropiem de final. Când ați trecut dumneavoastră ultima dată pe la noi, în septembrie, erau deja în montaj luminatoarele, geamurile velux, care au trebuit ulterior a fi îmbrăcate pe interior. Patru dintre ele sunt pentru fum, având un regim special de deschidere. Aici mai avem de finalizat dușumeaua din dulapi, pe o suprafață de 460 mp. Totul trebuie luat la mână și se va lucra manual. Mai avem ceva de terminat la curățatul lemnăriei blănurilor, practic ea mai trebuie aspirată, după care urmează stratul de ignifugat și apoi de vopsea. Acel strat de ignifugat cred că nu are rost să spun de ce se dă… ca să se încetinească propagarea focului în caz de, Doamne ferește, incendiu. Tot interiorul acoperișului va fi vopsit cu o vopsea specială, iar lemnăria asta ce-o vedeți după ce totul va fi gata, bârnele astea, va ține și sute de ani. Mult mai mult decât acoperișul de tablă, care e garantat de producător 100 de ani! Da, exact ca lemnele de la o bisericuță veche, exact ca la ce vreți să luați exemplu din trecut, o casă țărănească, sau altceva, așa și aici. Lucru durabil, generații și generații vor admira clădirea asta și muzeul. Mai departe, după cum vedeți și în pod a fost montat și hidrantul și toată partea ce ține de incendii și de normele PSI, conform proiectului bineînțeles. În ceea ce privește montarea instalațiilor la etaj, această operațiune este gata și ea în proporție de 90%. Vorbesc aici de sistemul de ventilație și aerul condiționat, de hidranți, de rețeaua electrică și așa mai departe. Dușumeaua finală va încheia lucrarea în pod, nu înainte de a se termina lucrările și la casa liftului și la montarea acestuia. Practic, această dușumea finală va încheia tot. E din scândură de 25, prinsă. Spre finalul lunii noiembrie vine liftul, dar înainte trebuie ca noi să mai facem niște foarte mici modificări în zona unde vor fi ușile acestuia în casa liftului. Referitor la scările pe care am urcat până aici, scările vechi au fost refăcute în totalitate. S-au montat scări de fier, o muncă grea și făcută cu minuțiozitate. Peste partea această metalică, se va monta piatră de granit, care vine exact pe suprafața pasului scării. Urmează să montăm balustradele. Mai e ceva de lucru aici...”, a spus Ion Tupiță.

Parter: tavane finisate, grupuri sanitare și montări de geamuri noi
La parter s-au terminat tavanele, partea cea mai grea dintr-o zidărie, sau cea mai migăloasă. Au fost, de asemenea ,montate cam toate instalațiile, electrice, de aer condiționat, sistemele de alarmă, iar compartimentarea grupurilor a fost încheiată, urmând ca în noiembrie să fie definitivate, montându-se gresia și faianța și apoi mobilierul. Mai mult, au fost schimbate și geamurile, geamurile noi cu rame de lemn și cu geamuri termopan luând locul geamurilor vechi și uzate de vremuri. Încă mai sunt câteva lucruri de făcut la acest aspect, plus de schimbat încă vreo trei-patru, dar în mare și această operațiune s-a finalizat, iarna poate să vină de-acum, nu înainte de a se mai monta și noua ușă de la intrare (probabil tot în noiembrie, înainte de a veni gerul).

Subsolul mai așteaptă „mina-școală”
La subsol s-a lucrat de asemenea la montarea și finalizarea instalațiilor. Partea cea mai grea, realizarea acelei galerii subterane prin care vizitatorii să-și facă o impresie cum arată o mină, urmează, dar undeva în decembrie sau ianuarie,  sau poate februarie, din câte am înțeles de la meșterul Ion Tupiță.

Lucrări exterioare cât cuprinde
Ajunși afară, Ion Tupiță ne-a arătat că gardul vechi, dinspre poliție, a dispărut și încet dar sigur va apărea un alt gard. Marți se lucra la gardul dinspre magazinul chinezesc, iar cei de la firma „Diacom” trăgeau tare la șanțul ce va îngropa rețeaua principală de alimentare a clădirii cu energie electrică, care va fi conectată la rețeaua principală a orașului. Practic, clădirea va avea alimentare separată, așa cum cer normele europene pentru un muzeu.
„Am săpat fundația gardului noi, am montat după cum se vede stâlpii. Vorbesc de zona aceasta dinspre poliție, că dincolo acum sapă băieții. Se montează, deci, gardul din fier, cu o înălțime de 1,5 metri. În paralel se lucrează la instalația electrică principală. Canalizarea clădirii a fost și ea conectată la canalizarea orașului. Mai avem de tras rețeaua de gaz. Ar fi bine să terminăm până nu vine frigul, să putem monta centrala și să lucrăm toată iarna în căldură în clădire. Domnul primar deja s-a interesat de treaba asta, să sperăm că o rezolvăm, aceasta fiind penultima utilitate de montat (ultimele vor fi telefonia și internetul probabil), foarte importantă de asemenea. Dar ce vreau să vă arăt acum, la final, este altceva. Conform proiectului, în partea superioară a clădirii, vorbim de fațadă – la care de asemenea s-a intervenit în octombrie, dar și aici mai sunt ceva lucrări de făcut și în noiembrie, s-au realizat niște bosaje… acele linii pe care le vedeți. Sunt chestiuni ornamentale și de efect. Mai avem brâul de jos al clădirii, unde acea piatră a fost curățată. Înălțimea brâului de piatră este de 1,40 metri, el a fost curățat, asamblat și urmează a fi făcute rosturile. Va fi ceva de efect, iar cu acele bosaje, cu scările refăcute, cu aleile de aici și cu forma clădirii în general, vizitatorul va avea o imagine super-frumoasă când vine. O clădire cochetă, frumoasă. Toată zona din fața scărilor de la intrare va fi un mic părculeț, cu alei, luminate seara, ca și clădirea, care va fi iluminată ornamental. Pe alei vor fi luminatoare de jos, care vor crea un efect luminos perfect. Practic, gardul de la stradă dispare, între trotuar și acel părculeț nu va fi nimic. Va fi frumos, un platou perfect în mijlocul Petroșaniului. Va schimba strada, zona, enorm”.

„Paratrăsnetul-minune”
Ultima surpriză a fost legată de paratrăsnet. Sesizându-l montat pe clădire, i-am spus meșterului că a uitat să ne spună de el.
„Da, chiar am uitat. Când s-a montat acoperișul s-a montat și paratrăsnetul. Este unul performant, de ultimă generație, pe vectron, care acoperă o lungime de 200 de metri distanță de la el. Este în toate standardele europene și tot ce este în zonă, pe această lungime, este protejat de acest paratrăsnet-minune”.
Am plecat, nu înainte de a-i promite meșterului că, odată ce va apare acest material, Marcel îi va duce din nou câteva ziare. „Da, să le citească și cei de-acasă când ne-om duce. Mulțumim”. „Noi vă mulțumim, domnule Tupiță!”. „Hai, chiar așe… no, nu mă mai domnii atât…”, a încheiat șugubăț ca de obicei meșterul maramureșean. Că la el, ca la majoritatea constructorilor maramureșeni, gluma-i glumă, dar și când e de muncă, munca-i muncă!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter