29.10.2019,  20:47:04 | 1 comentariu | 724 vizualizari
Cu Darius Cîmpeanu, președinte Sindicatului „Muntele”: D-ale insolvenţei CEH
de Corneliu BRAN

Darius Cîmpeanu, actualul președinte al Sindicatului „Muntele”, este unul dintre cei care a semnat celebrul Protocol de închidere a minelor, pe vremea când era țuțerul lui Bebe Nica. Tot el, când în fruntea CEH belfereau Melczer și Nica, urla pe scările Tribunalului Hunedoara să intre CEH în insolvență, că altfel e bai. Doar „Ziarul Văii Jiului” și Sindicatul „Noroc Bun” (președinte – Adrian Jurca) a luat atitudine, demascând măgăria cu falimentul. Instanța a dat dreptate poziției susținute de ZVJ și Sindicatului „Noroc Bun”. Datorită lor, angajații CEH au mai avut înscriși pe cartea de muncă 3 ani. Târziu, și Darius Cîmpeanu și-a dat seama ce deștept a fost Jurca, preluându-i poziția anti-insolvență. Darius Cîmpeanu e și membru parcă cu ceva funcție în PSD. Până acum, nu ne-a lămurit nimeni dacă și când trebuia să iasă la pensie Darius Cîmpeanu. Până acum, nu prea i s-a auzit gurița. Poate unde au fost ai lui, pesediștii la putere. Acum, că se schimbă guvernul, se trezii și Cîmpeanu. În mod normal, declarațiile lui Cîmpeanu nu ne interesează, el nefiind un lider cu alură intelectuală și viziune sindicală. Totuși, le consemnăm, doar pentru posteritate… 

După insolvență, falimentul…
Ținând cont de ultimele evenimente legate de insolvența CEH, președintele sindicatului minerilor a ținut să precizeze câteva aspecte importante, astfel încât toată suflarea minieră din Valea Jiului să fie bine informată. Mai mult, liderul de sindicat a cerut clemență și răbdare creditorilor, subliniind totodată și faptul că dacă nu vor fi bani de salarii și, foarte grav, CEH va intra în faliment, nimeni nu-și va mai recupera banii.
„După cum știți, hotărârea de Instanță de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a fost dată săptămâna trecută, prin care conturile noastre, ale CEH, pot fi executate, ne-a adus într-o situație într-o situație extrem de dificilă, situație caracterizată în momentul de față de o eminentă blocare a întregii activități datorită popririlor pe care le avem pe conturi, făcându-se eforturi considerabile pentru plata salariilor și chiar pentru evitarea blocării activității. Este foarte important de știut că noi facem eforturi deosebite pe toate căile, pentru că atât activitatea, cât și salariile să nu fie afectate, acestea din urmă să poată fi plătite la timp. 
După cum știți, în ședința Consiliului de Administrație de ieri s-a luat decizia ca cererea voluntară a CEH de intrare în insolvență să fie și pusă în aplicare și astfel că dacă la sfârșitul lunii, pe 31 octombrie, vom avea proces legat de insolvența creditorilor, acum va mai fi pe rolul Instanței și această cerere voluntară a Complexului Energetic Hunedoara. Nu credeam vreodată, eu nefiind adeptul insolvenței (cum nu ai fost adeptul insolvențe? ai uitat când te legai de ușa Tribunalului ca să intre CEH în insolvență? – n.r.), că voi ajunge în situația în care să vedem cu toții că, de fapt, singura soluție pentru ca acest complex energetic să funcționeze este cea legată de intrarea în insolvență. De asemenea, sper ca și creditorii și executorii judecătorești să înțeleagă că CEH nu este o firmă care are milioane de euro în cont și că executările pe care le fac vin de undeva din economiile noastre. Nu, Complexul Energetic Hunedoara este o entitate care trăiește de pe o zi pe alta și dumnealor trebuie să înțeleagă că dacă ajungem la blocarea activității, de aici până la falimentul societății, din punctul meu de vedere pasul nu este foarte mare. De aceea fac apel la înțelegere maximă din partea lor, pentru că, repet, situația este una extrem de critică și, zic eu, dacă intrarea în insolvență se va interpune și cu neplata drepturilor salariale, situația se complică foarte mult, fiind greu de gestionat. De ce va fi greu de gestionat? Fiindcă vedem cu toții vidul de putere care se manifestă astăzi în România, nu avem cu cine sta de vorbă, am discutat ieri cred că de șapte sau de opt ori pe marginea tuturor problemelor din Valea Jiului cu domnul secretar de stat Vișan, și dânsul este puțin legat de mâini, face însă eforturi pentru a ne sprijini”. 

Ordonanța 36 vs. SNÎMVJ
Referitor la problemele de la SNÎMVJ, la faptul că o serie de ortaci stau blocați în subteran arătându-și astfel nemulțumirea că Statul nu le va acorda protecție socială după închiderea activității de exploatare de la minele Uricani și Paroșeni de la finele acestui an, Darius Cîmpean a subliniat următoarele: „În mod clar și în cazul SNÎMVJ, problema de-acolo constă în faptul că Ordonanța 36 a primit aviz negativ de la Ministerul Finanțelor, în condițiile în care se promisese, atât în Valea Jiului, cât și la întâlnirea pe care am avut-o noi după aceea, la două săptămâni la guvern, întâlnire la care a participat atât doamna premier, cât și ministrul de Finanțe, domnul Teodorovici, dumnealor spunând că această problemă se va rezolva. Din păcate, ea nu este rezolvată, dacă această Ordonanță 36 ar fi fost astăzi în vigoare, probabil că nu am fi avut mineri blocați la Paroșeni și Uricani. Vreau să se știe că suntem alături de ei și că această Ordonanță 36, pentru care eu mă lupt, vă spun, de peste un an și jumătate ca să o repunem în circuit, este extrem de necesară atât pentru SNÎMVJ, cât și pentru CEH”. 
E vorba oare doar de banii pe care cei care trebuie să iasă oricum la pensie „trebuie” (vorba vine trebuie, că nu e imperativ) să-i ridice, așa numitele salarii „compensatorii” (compensatorii a ce?). Că dacă e vorba doar de atâta, nu e nicio problemă. Atâția angajați ies la pensie fără salarii compensatorii/ recompensatorii…

Plăți către creditori
Întrebat dacă în toată această perioadă creditorilor li s-a plătit ceva, aceștia necerând de fapt decât sumele cuvenite prin contracte, Darius Câmpeanu a declarat: „Nu am spus că creditorii lucrează ilegal, doar am cerut înțelegere. Înțelegere și datorită faptului că noi am fost securizați de acea hotărâre a Instanței, care nu a permis executarea conturilor. Repet, de la blocarea activității și până la faliment este un pas mic, iar în faliment nu va mai recupera nimeni, nimic… S-au mai făcut plăți, dumneavoastră susțineți că preferențial, nu eu, asta nu pot eu să spun către ce firme, dar pot spune că dacă vorbim de creditori, unii sunt dintre cei care ne și furnizează servicii sau materiale fără de care noi nu ne putem desfășura activitatea. Atunci e normal să se facă plăți la aceștia. Eu pot să vă spun despre SNÎMVJ, că m-ați întrebat, că stau mult mai bine ca noi, că au banii de salarii în conturi în acest moment, iar noi nu-i avem (…). Dacă intrăm aici pe o discuție mai tehnică, în momentul de față nu pot fi executați banii care vin din ajutor de Stat. Atât”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 gmbplay30.10.2019,  11:51:11
De ce n-a rezolvat problema pina acum psdul ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter