30.10.2019,  19:39:07 | 0 comentarii | 1591 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (VIII)
de Marian BOBOC

Lucrările edilitare reclamate la Cartierul Funcţionarilor sunt indispensabile ridicării acestui cartier; este nevoie de prelungirea conductei de apă, urmând ca să se facă apoi din aceasta ramificaţiile necesare, apoi de construirea străzilor, trotuarului, de canalizare, toate reprezentând o valoare importantă de un milion lei, conf. unui deviz aproximativ. În continuare primarul propune că toţi proprietarii de loturi interesaţi la aceste lucrări să contribuie cu 50% din costul lor, în felul ca să se repartizeze asupra fiecărui proprietar de lot (din Cartierul Funcţionarilor situat în partea stânga a Străzii Regele Ferdinand) o cotă de câte 17.000 - 20.000 Lei, din care jumătate parte să se plătească până la 1 Maiu 1928, iar cealaltă jumătate până la finele anului 1928 la Casseria Comunei Petroşani. Cealaltă parte de 50% din costul lucrărilor va fi suportată de comună cu concursul Societăţii Anonime Petroşani. După discuţii îndelungate la care au luat parte domnii: inspector general I. Iancu, subrevizor I. Zeppa, avocat Pănoiu P., Dr. Olariu N. - notar public, Moldovan Iosif - funcţionar, şi după ce primarul comunei a dat lămuririle necesare la obiecţiunile puse în discuţie - primarul comunei pune propunerea la vot prin ridicarea de mâini. În afară de d.nii D. Joandrea şi subrevozor I. Zeppa, care au votat contra propunerii, ceilalţi proprietari de loturi au primit în întregime propunerea primarului. Hotărârea proprietarilor de loturi fiind dată cu majoritate de voturi, urmează să fie supusă deliberării Consiliului Comunal, conf. Art. 247 din Legea pentru Unif. Adm, spre cale legală. Alte chestiuni nefiind la ordinea zilei, şedinţa s-a ridicat. (…)”.
De altfel, şi în şedinţa din 20 septembrie, consiliul comunal decide prelungirea conductei de apă pe str. Regele Ferdinand în colonia funcţionarilor, spre Livezeni, amintindu-se şi de lucrările efectuate, după construirea celor 44 de hale în Piaţa „Unirea”, în vedre scurgerii apelor pluviale. 
Din milionul de lei, cifra avansată de primarul Miocu al Petroşaniului ca fiind necesară pentru toate lucrările edilitare al noului cartier, totalul pentru conducta de apă se ridică la 334.300 lei. Pentru introducerea a 300 m.l., de diametru 125 mm, s-a întocmit un deviz estimativ (tuburi, plumb de umplut frânghie de umplut, bucăţi T 125-30 mm, bucăţi F, manşon purtător pentru 125 mm, şuruburi, garnituri de cauciuc, lemne de foc,  două fântâni, 3 robinete de incendii, 7 robinete principale, tăierea betonului şi asfaltului pe Str. Regele Ferdinand pentru legătura cu capătul conductei de 125 mm, săpătură de pământ, refacerea pavajului de asfalt, inclusiv de beton). Introducerea unui metru linear de conductă a fost estimat la 850 lei (material pe metru linear - 706 lei; săpătură umplută pe ml - 84 lei; montaj şi transport - 60 lei).
Chiar dacă proprietarii de loturi - în fond şi la urma urmei nişte domni ai Petroşaniului şi împrejurimilor - au consimţit să achite jumătate din sumă până la 1 Mai 1928, unii dintre aceştia au uitat. Grijulie, Primăria Petroşani le reaminteşte cu două luni înainte de termenul limită, la 7 martie 1928: „Binevoiţi a cunoaşte că conform convenţiunii făcută la 31 August 1927 v-aţi obligat a achita până la 1 Maiu a.c. în costul lucrărilor pentru prelungirea conductei de apă şi construirea trotuarului în Colonia Funcţionarilor cotizaţia de 10.000 lei (zece mii), iar restul până la finea anului curinte. Vă rugăm, deci, să Vă îngrijiţi de achitarea sumei la timp, la caz contrar nu putem lua nici o măsură pentru executarea lucrărilor de chestiune”.
Au mai trecut doi ani până când lucrările la prelungirea conductei intră în linie dreaptă. Dacă în 1928 devizul pentru conducta de apă se ridică la 334.300 lei, în februarie 1930 lucrările sunt estimate la 183.431,25 lei. Deducem de aici că în doi ani s-a mai lucrat.
La 8 martie 1930, ing. Dimitriu întocmeşte un memoriu asupra lucrărilor de prelungire a conductei de apă în strada Reg. Ferdinand I: „În urma dezvoltării oraşului s-au născut noi cartiere în care nu se află instalată nici o conductă de apă. Unul dintre aceste cartiere este Str. Regele Ferdinand, pentru alimentarea căreia s-au întocmit planurile şi devizele alăturate. Noua conductă va fi legată cu reţeaua actuală a oraşului, şi întreţinerea ei va cădea în sarcina acestuia, fiind supusă prescripţiunilor regulamentului conductei de apă orăşeneşti”.
Tot în luna martie se întocmeşte caietul de sarcini:
„1. Lucrările se vor efectua în antrepriză pe bază de licitaţie publică, Conform Legii contabilităţii publice. Ofertanţii vor depune ofertele în plic închis şi sigilat. Odată cu ofertele se va depune şi o garanţie de 10% din valoarea ofertei, în efecte de stat, sau numerar depuse la Administraţia Financiară Deva, prezentându-se recipisa doveditoare a depunerii. Garanţiile ofertanţilor care nu au primit lucrarea se vor restitui după perfectarea licitaţiei.
2. Lucrările se vor executa conform planurilor şi indicaţiilor Serviciului Tehnic comunal. Nicio abatere de la planuri nu este admisă fără aprobarea prealabilă a acestui serviciu.
3. Materialele ce se vor întrebuinţa vor corespunde întocmai normelor prescrise în deviz. Serviciul tehnic al oraşului îşi rezervă dreptul de a refuza orice material ce nu ar corespunde acestor norme.
4. Săpăturile se vor executa pe traseul prescris şi minimum la adâncime de 1,50 m. Umpluturile se vor face în straturi de 30 cm udate şi bine bătute cu maiul…
5. Probele de presiune se vor face la 12 atm. în prezenţa delegatului Serviciului Tehnic Comunal.
6. Termenul de executare este două luni de la perfectarea licitaţiei. Pentru fiecare zi de întârziere peste acest termen, antrepriza executantă este supusă unei penalităţi de 500 lei care se vor reţine din situaţia definitivă ce se va încheia la terminarea şi recepţionarea provizorie a lucrării.
7. Plata lucrărilor executate se va face prin situaţii lunare recapitulative, din care se va reţine 10% drept garanţie.
8. La recepţia provizorie se va elibera garanţia depusă la licitaţie rămânând în Cassa Primăriei numai garanţia de 10% reţinută din situaţii până în termen de 1 an de la recepţia provizorie când se va face recepţia definitivă.
9. Pentru orice alte detalii şi condiţii necuprinse în prezentul  caiet de sarcini, antrepriza se va supune instrucţiunilor Serviciului tehnic comunal.
10. Devizul şi planurile fac parte integrantă din prezentul Caiet de sarcini”.
La 29 martie, Consiliul Technic Superior al Ministerului Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor format din Ciocâlteu (preşedinte) şi P. Antonescu, C. Buşilă, Nic. Codrescu-Bosie, I.S. Gheorghiu, N. Hoisescu, D. Marcu, Gh. Nicolau, P. Oprean, E. Ştefănescu, T. Verdală (membri) se reuneşte la Bucureşti. Întâlnirea este astfel consemnată în Jurnalul nr. 11: „Se ia la examinare raportul primăriei oraşului Petroşani (…), însoţit de proiectul pentru instalarea conductei de alimentare cu apă pe str. Regele Ferdinand din acea comună, trimisă de  Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor cu Nr. 10.798 din 20 Martie a.c. Conducta va fi de fontă cu diametrul de 60 mm şi va avea o lungime de 295 m.l. Ea va fi încercată la o presiune de 12 atm. Se prevăd şi fântâni de stradă, robinete de incendiu şi robinete vase. 

Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea JiuluiInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter