31.10.2019,  19:42:59 | 0 comentarii | 1642 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O problemă pentru momârlani: Buba neagră a cartofului 
de Marian BOBOC

Aflându-mă cu ceva treburi de cercetare la Biblioteca Academiei Român din Cluj, îmi cad în mână cu totul întâmplător „Analele Academiei Române”, Memoriile secțiunii științifice, SERIA III. TOMUL XVIII, 1942-1943. Răsfoind cu curiozitate opul, aflu o interesantă comunicare susținută de Traian Săvulescu, la 23 octombrie 1942. Mărturisesc că dacă nu ar fi fost vorba de Valea Jiului, nu aș fi citit comunicarea „Râia neagră a cartofului în România”, care reprezenta atunci „o problemă actuală de patologie vegetală”. Din fericire, această boală și-a pierdut din actualitate în Valea Jiului. (M. BOBOC)

În luna Septemvrie a anului 1942 s-au trimis la Secţiunea de Fitopatologie din Institutul de Cercetări Agronomice al României probe de cartofi, din regiunea Petroşani-Lupeni (jud. Hunedoara), puternic atacaţi de boala cunoscută sub numirea de Cancerul cartofului, Râia neagră a cartofului, sau cum au botezat-o ţăranii de pe Valea Jiului Românesc (Jiul de Vest – n.r.), Buba neagră a cartofului.
Aceasta boală este cauzată de ciuperca Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc., unul dintre paraziţii cei mai primejdioşi cunoscuţi până acum la plante, deoarece produce nimicirea completă a tuberculilor şi face fără putinţă cultura cartofului timp îndelungat, în terenurile infectate. Cartofii atacaţi sunt transformaţi într-o masă buboasă, spongioasă, neagră, fără nicio valoare alimentară, comercială sau industrială.
Din cercetările pe care le-am putut face până acum, rezultă că râia neagră a cartofului este foarte răspândită şi prezintă un caracter extrem de grav în regiunea minieră Lupeni-Petroşani, de-a lungul văilor Jiului românesc și Jiului transilvan (Jiul de Est – n.r.). Puternic infectate sunt comunele Câmpul lui Neag, Bărbătenii de Jos şi Uricanii, unde infecţiunea este de 100%, mai puţin infectate, dar totuşi destul de puternic, sunt terenurile comunelor: Lupeni, Vulcani, Livezeni, Aninoasa şi Petroşani. Boala se constată din ce în ce mai rar pe valea Jiului transilvan înspre Petrila, precum şi în direcţia opusă, spre Merişor, p. Ana în dreptul comunei Pui pe valea Streiului. Cu siguranţă că, de-a lungul văilor ce aparţin bazinului Jiului, în partea superioara, sunt şi alte comune infectate. (…)
Am înaintat Ministerului Agriculturii şi Domeniilor un lung şi documentat memoriu privitor la importanţa Serviciului de Protecţia Plantelor şi locul pe care acest serviciu trebuie să-l ocupe în organizarea ministerului.
Este inutil să repetăm cele cuprinse în acest memoriu. Ne permitem, totuşi, a afirma că dacă s-ar fi dat cuvenita ascultare celor arătate, nu ne-am găsi azi în situaţia de a găzdui în graniţele țării un duşman al culturilor de cartofi, mai primejdios decât a fost filoxera la vii şi pe care îl vom combate mai greu decât în alte ţări, unde educaţia agricultorilor este mai înaintată şi unde organizaţia fitopatologică funcţionează normal.
Am relevat aceste fapte nu dintr-un nestăpânit spirit de criticism cu orice chip şi nici cu scopul să subliniem răspunderi, ci numai pentru ca să determinăm să se aplice nezăbovit măsurile de rigoare şi să se facă sacrificiile necesare pentru ca populaţia din diferitele părţi ale ţării să fie scutită de degradare fizică prin subalimentaţie şi de nemeritata pauperizare.
Daca ţinem seama de faptul că râia neagră prezintă caracterul cel mai grav în regiunea minieră Lupeni-Petroşani, întârzierea combaterii ei poate avea şi grave urmări sociale și politice.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter