31.10.2019,  20:06:38 | 0 comentarii | 1613 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (IX)
de Marian BOBOC

Nu se trimite planul general al reţelei conductelor oraşului, nici calculul conductei ce se propune pentru instalare. Costul lucrărilor după deviz este de 183.531, 25 lei (…)”.  
La 5 aprilie, Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor. Direcţiunea Technică a drumurilor judeţene, vicinale şi comunale informează Primăria comunei urbane Petroşani: „La raportul D-voastră Nr. 928 din 18 martie 1930, vă facem cunoscut că proiectul pentru instalarea conductei de alimentare cu apă pe Str. Regele Ferdinand din acea comună a fost examinat de Consiliul Technic Superior, iar Jurnalul respectiv, Nr. 10 din 25 martie a.c., împreună cu două exemplare ale proiectului, s-a trimis Directoratului Ministerial Cluj, pentru a vi se comunica. Un exemplar al proiectului s-a reţinut la arhiva Consiliului Technic Superior”.  
La 24 aprilie 1930 se afişează şi se publică în presă „Publicaţiunea de licitaţie”: „Se aduce la cunoştinţa generală, că în ziua de 15 mai, ora 9, 10 şi 11 a.m. se va ţine la primăria comunei urbane Petroşani, jud. Hunedoara licitaţia publică pentru a da în întreprindere  următoarele lucrări: 1. Prelungirea conductei de apă în Colonia Funcţionarilor pe Str. regele Ferdinand, în valoare de 183.451,25 lei. (…)”.
Din acest cartier al funcţionarilor mai există şi în 2015 câteva case cu arhitectură distinsă, dar care, din păcate, nu mai au strălucirea şi distincţia de altădată, având nevoie de o renovare urgentă.   

Sudură autogenă                     
Când defectele depăşeau posibilităţile tehnice ale mecanicului conductei Petroşani, Serviciul Tehnic al Primăriei Petroşani apela la societatea minieră Petroşani, foarte dotată şi echipată: „Onor Direcţiunea Petroşani/ Vă rugăm binevoiţi a permite ca în atelierul D-voastră să se sudeze cu autogen un tub care lipseşte la o fântână din Str. A. Iancu”. (Petroşani, la 13 octombrie 1927)

Cererea morarului din colonia CFR „A. Stanca”
„Onor. Domnule Primar!/ Subsemnatul, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că vreau a prelungi conducta de apă din capătul Coloniei CFR din Str. A. Stanca până la moara mea, pentru a mă asigura la caz de incendiu. Vă rog cu tot respectul binevoiţi a-mi elibera autorizaţia necesară. Voiesc a observa că conducta va merge tot pe locul meu până la moară într-o lungime de 40 metri. Cu stimă, Murg Filip”. (Petroşani, la 3 noiembrie 1927)
 Răspuns, 10 noiembrie 1927: „Noi, primarul comunei urbane Petroşeni, prin prezenta autorizăm pe Dl. Murg Filip, domiciliat în această comună, ca să prelungească conducta de apă până la moara de pe malul Jiului, pe lângă respectarea regulamentului conductei de apă. La capătul conductei ce se va instala se va monta numai un robinet de incendiu îngropat în pământ şi protejat contra îngheţului. Legătura cu conducta principală se va face prin maestrul de paduct al oraşului. Aşezarea conductei se va controla de către maestrul nostru dacă este conform regulelor tehnice. Tuburile vor fi galvanizate”. 

Pe str. Anton Pan
„Domnule Primar/ Având în vedere că casa mea situată în Strada Anton Pan am închiriat-o cu începere de la 1 ianuarie 1928 Direcţiunii Casei Cercuale din Petroşani, se impune necesitatea introducerii apeductului. Cu onoare, vă rog, să binevoiţi a dispune facerea acestei legături şi a-mi comunica apoi taxa cuvenită pentru această lucrare. Tubul de plumb necesar îl am şi voi pune la dispoziţie. Totodată, vă rog să binevoiţi a-mi comunica termenule exact când se va face legătura, pentru a putea delega la executarea lucrărilor expertul meu, care a montat apeductul în edificiu. (Iosif Scheiner, 30 decembrie 1927, Petroşani).
Primarul Romulus Miocu este de acord cu cererea lui Scheiner, cu condiţia ca legătura cu conducta principală să fie făcută de mecanicul apeductului.    
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea JiuluiInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter