03.11.2019,  21:22:08 | 0 comentarii | 351 vizualizari
Consiliul Local Petroșani / Bani pentru viaţa cultural-sportivă și de recreere
de Corneliu BRAN

Vă oferim mai multe amănunte legate de alocări de sume de la bugetul local aprobate la ședința de joia trecută a consiliului local Petroșani unor evenimente ce vor avea loc în noiembrie și la începutul lunii decembrie.

Ziua Națională a României – „cu cârnați și fără parizer…”
În acest an primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a propus printr-un proiect de hotărâre alocarea sumei de 31.000 lei de la Capitolul bugetar „Cultură, recreere și religie” pentru cheltuieli ocazionate de achiziționarea de servicii necesare pentru „prepararea și distribuirea tradiționalei iahnii de fasole și cârnați, precum și a unor servicii artistice”, dar și pentru achiziționarea și distribuirea de către primărie a mii de stegulețe tricolore și pentru cele necesare decorării Parcului Central „Carol Schreter”, acolo unde și anul acesta de 1 Decembrie se va ține marea sărbătoare a tuturor românilor.
În plen n-au fost obiecțiuni față de această propunere. Doar un singur consilier, Mihai Barbu, i-a cerut primarului ca anul acesta să fie, într-adevăr, lângă fasole cârnați, și nu alte preparate din carne, gen parizer, salam sau alte mezeluri. Consilierul a susținut faptul că, tradițional, lângă iahnia de fasole sunt consumați de români cârnații, iar faptul că anul trecut în loc de cârnați a avut ocazia să consume parizer nu i-a cam priit. Imediat, din sală, s-a strigat că dacă-i așa, atunci ciolanul afumat ar fi cel mai tradițional produs lângă fasole, în timp ce o funcționară a specificat faptul că fiind în plin post, probabil mulți români vor opta doar pentru iahnia de fasole, astfel încât petroșenenii vor putea lua separat cele două produse.
Primarul a zâmbit cu proverbiala sa înțelegere, asigurându-l pe consilier că va avea grijă ca anul acesta în meniu să fie cârnați și nu altceva. Ca să glumim până la capăt: nimeni n-a specificat dacă acei cârnați să fie afumați sau nu, ca nu cumva să cadă greu la ficat, sau dacă lângă cârnați nu merge și câteo murătură și o „ștampă” de oarece, ca să alunece mai bine fasolea… 
Până la urmă, proiectul a fost votat în unanimitate.

În seara de Sfântul Andrei – Ocrotitorul României – Petroșaniul va primi luminile feerice de sărbători
O altă sumă de bani propusă tot de edilul petroșenean a fost aceea ce privește seara de Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, practic seara de ajun și a Zilei Naționale, 30 noiembrie. În vederea momentului aprinderii luminițelor și a ornamentelor de sărbători, șeful Executivului petroșenean a propus alocarea sumei de 3.000 lei. Banii vor fi cheltuiți pentru achiziționarea unor dulciuri pentru copiii care vor fi în Parcul „Carol Schreter” alături de cei din administrația locală, dascăli și părinți, mulți dintre ei susținând și tradiționalul mini-concert de colinde. Tot din acești bani vor fi achiziționate și 10 costume de „Moș Crăciun”, care vor fi folosite de 10 elevi, pentru a-i bucura pe prichindeii de la grădinițe și din clasa I ce vor fi prezenți la eveniment.
Întrebată de unele doamne consilier de ce, an de an, trebuie achiziționate costumele acestea, doamna Corina Kecs din primărie a menționat simplu: „Deoarece se rup, fiindcă, vă dați seama, nu ne permitem să cumpărăm costume scumpe, din material durabil. Sunt, practic, costume pentru o zi. Copiii, când se îmbracă trag de ele, când se dezbracă - la fel, iar dacă unii sunt mai plinuți, atunci costumul chiar nu ține decât foarte puțin. Nu avem, practic, cum să le folosim de la un an la altul”.
Și acest proiect a fost votat în unanimitate.

Alte 5 proiecte importante
În fine, tot la capitolul alocări de sume pentru evenimente, aflate pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare de consiliu local, consilierii au aprobat în unanimitate și fără obiecțiuni sau anumite remarci alte cinci proiecte.
Luate în ordine, așa cum s-au derulat în plen, ele prevăd alocări de sume privind: co-organizarea evenimentului, alături de Universitatea din Petroșani, a ediției a X-a „Miss UPET”, organizat de Liga Studenților Universității din Petroșani pe data de 28 noiembrie din acest an; 1.500 lei în vederea organizării concursului de religie devenit la Petroșani tradițional, cu ocazia sărbătoririi Zilei „Sfânta Varvara”, Ocrotitoarea Petroșaniului și a Minerilor de pretutindeni (banii vor fi necesari pentru premierea elevilor participanți și pentru achiziționarea de diplome, dulciuri, apă, sucuri și produse de unică folosință); 8.000 lei în vederea participării consiliului local în calitate de co-organizator, alături de Școala Gimnazială I.G. Duca și Asociația „Klavier Art” la Festivalul-concurs, unul de înaltă ținută ajuns la a opta ediție la Petroșani (!) „Klavier Art”, ce se va desfășura în perioada 13-15 decembrie (bani necesari pentru premierea elevilor și participanților, pentru achiziționarea de materiale, gen diplome, afișe, banner, mape juriu și așa mai departe); 5.500 lei pentru organizarea de către municipiul Petroșani a activității comune Petroșani-Varpalota pe anul 2020 (aici, consilierul ALDE, Mihai Barbu a întrebat Executivul, pe primar mai bine zis, de ce doar relația cu orașul înfrățit Varpalota din Ungaria, merge bine, iar cu celelalte orașe înfrățite nu prea există astfel de activități comune, primarul răspunzându-i că pentru astfel de acțiuni este nevoie de doi parteneri, ori, doar Petroșaniul și-a exprimat dorința în acest sens, de mai multe ori, celelalte părți însă nefiind se pare prea interesate, la cererea consilierului, primarul, menționând că primăria are o serie întreagă de demersuri scrise în acest sens, dar la care n-a mai primit răspuns, sau dacă a primit, răspunsul a fost unul negativ din diverse cauze menționate de partea cealaltă); alocarea sumei de 5.000 lei în vederea participării consiliului local, în calitate de co-organizator, alături de Asociația Sportivă „Toma Coconea”, la evenimentul sportiv „Run the Lift” în data de 16 noiembrie 2019.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter