03.11.2019,  21:23:22 | 0 comentarii | 1577 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (X)
de Marian BOBOC

Casele vechi ale lui Miocu

Primarul din 1928 al Petroşaniului, Romulus Miocu, a fost un om emblematic nu doar pentru Petroşani, ci şi pentru Valea Jiului şi apoi, când a ajuns prefect, pentru judeţul Hunedoara. Fiind apreciat la vremea respectivă ca unul dintre cei mai destoinici primari din România.
La 24 iulie 1928, primarul Romulus Miocu face o cerere către Primăria Petroşani: „Subsemnatul, cu onoare a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a introduce apa în casele vechi din Str. Regele Ferdinand. Vă rog a-mi da autorizaţia necesară”. Acum, nu ştim dacă tot el a iscălit… ca „primarul”… Oricum, pe vremea aceea DNA-ul nu era înfiinţat…
Defecţiune la casa d-lui Şandor

La 30 noiembrie 1928, Serviciul Tehnic al Primăriei Petroşani al comunei urbane Petroşani se adresează Direcţiunii Minelor Lonea, proprietara casei d-lui dr. Şandru: „Constatând prin organele noastre că ramura de apeduct instalată de Dvs. de la conducta principală până la locuinţa D-lui Dr. Şandor se află într-o stare foarte proastă, pierzându-se foarte multă apă, am luat măsura de a opri funcţionarea ei. Pentru a putea permite punerea din nou în funcţiune a acestei ramuri de conductă, vă aducem la cunoştinţă că va trebui schimbată, înlocuindu-se complet tuburile vechi cu tuburi noi de fontă sau plumb, conform regulamentului conductei de apă. Lucrarea va trebui executată sub supravegherea maestrului nostru de apeduct, care va face şi proba de presiune”. În afară de această defecţiune de la casa doctorului Şandor, ing. Dimitriu de la Serviciul Tehnic al primăriei Petroşani mai ridică direcţiunii lonene o problemă: „Totodată, constatându-se că unii din angajaţii DVS. au instalate în curţi şi grădini robinete simple expuse îngheţului, vă rugăm să binevoiţi a lua măsură pentru neîntârziata lor demontare, întrucât această măsură a fost aplicată de noi şi în oraşul Petroşani, conform regulamentului de apă”.     

Cererea lui Schvager  Rudolf

„Onor/ Domnule Primar! Subsemnatul, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că doresc a introduce apa în locuinţa mea, casele din Str. Vă rog binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară pentru a putea face legătura cu conducta principala a comunei. (Petroşani, la 11 ianuarie 1928/ Cu stimă, Schvager  Rudolf). Chiar dacă în petiţie, Schvager a uitat să comunice primăriei strada unde se aflau „casele” sale, este înştiinţat că cererea sa a fost aprobată, însă condiţionat: „Cheltuielile de reparaţie a drumului cad în sarcina D-voastră ce aveţi de a o achita la casieria comunei înainte de începerea lucrărilor”.      

Pasajul „Avram Brânduşa”

Inginerul Dumitriu întocmeşte la 8 mai 1928 un memoriu asupra lucrărilor de canalizare a pasajului Avram Brânduşa, unde, la propriu, nu mirosea deloc bine: „Clădirile din acest pasaj nu au scurgere a instalaţiilor sanitare, astfel încât deşeurile se varsă în stradă. De asemenea, însăşi apa din ploi nu are o scurgere potrivită la canal. Pentru înlăturarea acestor inconveniente s-a proiectat construirea unui canal de-a lungul pasajului din tuburi de ciment cu dimetrul 30 cm, legat cu canalul principal din Str. Regele Ferdinand I, acest canal este cu atât mai necesar cu cât, în cel mai scurt timp, în acest pasaj se va deschide o stradă nouă”. 

Str. Regele Ferdinand

„Subsemnatul Iuliu Ujfaluczky, care sunt angajat la soc. minelor Petroşani, cu tot respectul vin a vă ruga să binevoiţi a-mi permite introducerea apei în casele din str. Reg. Ferdinand No. 90, unde locuiesc şi unde funcţionează, şi care formează proprietatea Soc. Lonea. (…) a observa că pe stradă nu se lucrează, fiind conducta făcută de mai înainte, până în hotarul cu curtea”. (Petroşani, la 22 iunie 1928)
Proprietara clădirii, Soc. Lonea, este de acord cu introducerea apeductului: „Permit introducerea apeductului în locuinţa lui Ujfaluczky Iuliu - Str. Regele No. 90 pe speze proprii”.  
Inginerul Dumitriu întocmeşte şi el referatul: „Se poate acorda sprijinul cerut, instalaţia făcându-se complet pe spezele petiţionarului. Maestrul conductei de apă va veghea ca instalaţia să fie făcută conf. regulamentului  conductei de apă; nu se poate permite instalaţia decât în interiorul clădirii (nu în curte)”. 
La 3 iulie primarul Petroşaniului emite hotărârea: „Noi, primarul comunei urbane Petroşani, prin prezenta autorizăm pe dl. Ujfaluczky, domiciliat în această comună să introducă apă în locuinţa sa din Str. Regele Ferdinand, nr. 90, ce formează proprietatea soc. Lonea, cu condiţia ca legătura cu conducta principală să se facă prin mecanicul nostru de apeduct conform regulamentului conductei de apă a oraşului. Spesele pentru refacerea străzii şi a trotuarului, tăiate cu ocaziunea lucrărilor pentru acest scop cad în sarcina petiţionarului şi sunt a se achita la casieria oraşului înainte de începerea lucrărilor”.
Strada Regele Ferdinand era strada principală a Petroşaniului.        

Pe str. Anton Pann încep pavarea şi regularea

Întrucât în vara anului 1928, strada Anton Pann intra în lucrări de „regulare şi pavare”, Primăria Petroşani îi informează, printr-o circulară, pe locuitorii acestei străzi: „Domnii proprietari de casă din str. Anton Pann sunt rugaţi a se declara şi înainta cerere acestei primării dacă voiesc a face legătură cu conducta principală pentru introducerea apei în edificii, deoarece strada se va pava, şi după terminarea lucrărilor nu se va mai da autorizaţie pentru introducerea apei”. Circulara are efect, 8 locuitori exprimându-şi dorinţa de a introduce apa.

Str. Aurel Vlaicu
„Domnule Primar!/ Subsemnatul Tasy Ludovic, care sunt proprietar de casă în această comună (care în 1928 era oraş - n.a.), cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă, că vreau a introduce la casele mele din Str. Aurel Vlaicu apa din conductă. Vă rog să binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară pentru a putea face legătura la conducta principală. Mă oblig a reface strada imediat”. (Petroşani, 28 august 1928). Primăria aprobă cererea lui Tasy.

Cerere aprobată şi pentruprincipalul opozant politic

În noiembrie 1928, Ion Niciu nu ajunsese încă primar al Petroşaniului. Era doar profesor, consilier local şi fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din Valea Jiului. Pentru implicarea sa în evenimentele din mai 1928, referitoare la adunarea organizată de PNŢ la Alba Iula, Ion Niciu a fost arestat. La 16 noiembrie 1928 era liber, din moment ce face o cerere primarului Miocu: „Subsemnatul, locuitor al oraşului Petroşani, vă rog să binevoiţi a admite serviciului hidraulic al oraşului să conducă apa în locuinţa mea din str. N. Filipescu No. 3, obligându-mă a mă spune regulamentului acestui serviciu. În nădejdea că veţi binevoi a-mi rezolva cererea, primiţi asigurarea stimei mele”. Impresionat probabil şi de stilul literar al cererii, primarul Romulus Miocu îi răspunde grăbit, peste doar 3 zile, principalului sau adversar politic: „D-sale Ion Niciu, profesor, Petroşani/ Binevoiţi a cunoaşte că s-a aprobat cererea înaintată şi s-a permis ca să introduceţi apa din conducta comunei în locuinţa din str. N. Filipescu No.3, cu condiţia ca legătura cu conducta principală, este de a o face mecanicul conductei. Eventualele pavaje de reparaţii cad în sarcina D-voastră”. Nu peste puţin timp, Ioan Niciu va ajunge primar al Petroşaniului, calitate în care el va pune, veţi vedea, rezoluţii pe cererile de branşare la conducta principală.       

„Pompieri” fără cep de incendiu…

„Domnule Primar! Subsemnaţii, proprietari, locuitori în Petroşani în Circ. Pompieri, cu respect Vă rugăm să dispuneţi să se lungească conductul de apă până în faţa caselor noastre, unde să se facă o fântână. Cererea noastră o motivăm cu următoarele: cea mai apropiată fântână este de la noi de 250 - 300 metri, şi în afară de aceasta, nici cep de incendiu nu avem, aşa că în caz de pericol de foc, rămânem absolut fără apă”. (Petroşani, 27 februarie 1929) Cererea semnată de 14 petroşeneni este aprobată de primar, urmând ca ing. Dumitriu să întocmească devizul.
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea JiuluiInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter