04.11.2019,  18:40:57 | 0 comentarii | 1590 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (XI)
de Marian BOBOC

Ianza cere schimbarea conductei

La 30 aprilie 1929, Vasile Ianza, dintr-o distinsă şi înstărită familie a Petroşaniului, proprietar a mai multor case în colonia omonimă, adresează primăriei o cerere, în care după ce comunică că „în strada Calea Romană am introdus apa până la fântâna publică a oraşului”, face un istoric al conductei de apă pe această stradă, solicitând înlocuirea unei ţevi cu alta mai corespunzătoare, care să facă faţă necesităţilor uzuale.
Inginerul Dimitriu, şeful Serviciului Tehnic Comunal, raportează primarului Ion Niciu că a întocmit devizul estimativ asupra instalării conductei de apă în strada Romană. Din acesta rezultă că lucrarea, estimată la 64.131 lei, era destul de laborioasă: tuburi de fonta 80 m/ m cu tot materialul şi fasoanele necesare; robinet de incendiu complet montat; legătură cu tubul vechi; montarea fântânii cu tuburile necesare; săpătură de pământ, cu astuparea la loc, bătut cu maiul; pavaj de piatră de râu inclusiv nisip.

Aprobare pentru Schäffer

La 9 iulie 1929 Leopold Schäffer primeşte următorul răspuns de la Primăria Petroşani, urmare cererii sale: „Binevoiţi a cunoaşte că delegaţia permanentă, în şedinţa din 8 iulie a.c. a aprobat cererea înaintată pentru a face legătura cu conducta din str. V. Conta, pe lângă stricta respectare a regulamentului conductei de apă şi pe lângă supravegherea maestrului de apeduct. Spesele pentru refacerea pavajului cad în seama D-voastră”. 

La casa nr. 2 a văduvei Schvalb

„Subsemnata, văd. lui Schvalb Beniamin, domiciliată în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că voiesc a introduce apa şi în cea de-a doua locuinţă pe care o am în str. Principele Carol . Vă rog dacă binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară. Voiesc a sublinia că apa este deja introdusă într-o locuinţă în care stau eu şi acum voiesc a o introduce şi în cealaltă care este închiriată. Va să zică din conducta ce trece prin curte se va face legătura”. (Petroşani, la 23 Iulie 1929).
Inginerul Dumitriu întocmeşte la 2 august referatul care spune că „se poate elibera autorizaţia cerută cu condiţia respectării regulamentului conductei de apă. Maestrul de apeduct va supraveghea respectarea regulamentului”. În fine, la 5 august, Delegaţia permanentă a oraşului a dat aprobarea necesară pentru a introduce apa.
Colonia Brătianu. Nr. 2355

„Onor Direcţiunea Minelor Lonea/  (…) vă rugăm a ne aviza dacă aţi primit autorizaţia de la noi pentru introducerea apei în locuinţele unde doriţi a face legătura cu conducta principală. Pentru cazul că nu aveţi autorizaţia necesară, să o cereţi, căci mecanicul conductei de apă, fără a avea autorizaţie, nu poate şi nu face legătura” (26 septembrie 1929, Petroşani)
Destul de bizară această adresă. Adică, Primăria Petroşani nu ştia dacă a emis autorizaţia, care, odată emisă nu avea cum să nu ajungă la Direcţiunea Minelor Lonea?!
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiului



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter