04.11.2019,  21:38:14 | 0 comentarii | 1264 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Despre cerșit și cerșetori cu ocazia „Luminaţiei”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Ziua de „Luminație” a trecut și am vrut să vedem care este bilanțul la Petroșani privind cerșetoria, că tot s-a votat în consiliul local interzicerea acesteia cu desăvârșire. Deși prevederile Legii 61 sunt destul de clare și oarecum maleabile. În sensul că până și legea a fost făcută mai cu milă de legiuitor pentru anumite categorii de oameni, decât această hotărâre de consiliu local care, pur și simplu, taie și spintecă, cu amenzi grele, dar care cu siguranță vor rămâne neplătite, deci ce folos? O hotărâre de consiliu local care probabil va fi returnată de juriștii de la Prefectura Hunedoara, cum s-a mai întâmplat chiar la ultima ședință cu alte câteva hotărâri (!), pe simplul fapt că se cam bate cap în cap cu legea amintită.

Petroșaniul - „invadat” de cerșetori venetici
Cu oarecare surpriză am aflat cu totul altceva, că Petroșaniul a fost invadat de zeci de cerșetori din alte localități din Vale și din județul vecin Gorj. Asta e ca și în cazul câinilor fără stăpân, „transferați” de vecini spre municipiul de la poalele Parângului, că e „mai bogat și administrația se descurcă”. Dar dacă în cazul patrupedelor se ia o decizie pe „șustache” de către vreun responsabil din administrația locală (și aici nu vorbim neapărat de vreun primar, care nu întotdeauna știe ce metode neortodoxe folosesc unii dintre subalterni), în cazul acestor oameni, decizia este doar a lor și probabil că știu ei ce știu dacă vin de Luminație prin cimitirele din Petroșani, care sunt și cele mai mari de altfel, ceea ce face ca și numărul de localnici ce merg să aprindă o lumânare pentru cei dragi și să dea de pomană pentru sufletele lor e mai mare.
De la șeful Poliției Locale Petroșani, Nicolae Stăncioi, am aflat că pentru 1 noiembrie, „Luminația”, au fost mobilizați pentru o zi întreagă 16 polițiști locali, constituiți în 8 patrule, din care două au beneficiat și de suportul autoturismelor din dotarea instituției. Au fost asigurate ordinea și liniștea publică la cele două mari cimitire din localitate, respectiv Cimitirul „Central” și „Cimitirul momârlanilor” din Cartierul Aeroport.
„Au existat patrulări inclusiv în incinta cimitirelor, iar în afara lor s-a asigurat fluidizarea circulației auto în zonele adiacente acestora și eliberarea căilor de acces înspre acestea. Am avut în acest sens efective de polițiști locali mărite, care au acționat pe tot parcursul zilei de 1 noiembrie. Menționez faptul și cred că și dumneavoastră, presa, ați putut constata la Petroșani, că, față de anii anteriori, în cimitire nu au mai fost un flux foarte mare de cerșetori. Dacă din Petroșani au fost destui de puțini, mulți aflați în evidențele noastre și care de data aceasta au fost foarte cuminți, dacă pot spune așa, am avut un flux mai mare de cerșetori din orașele alăturate Petroșaniului din Valea Jiului și, o surpriză oarecum, din județul vecin Gorj, fiind legitimate un număr de 48 de astfel de persoane. Precizez, totodată, faptul că nu au fost înregistrate evenimente și nici situații prin care ar fi trebuit să sancționăm persoane turbulente sau agasante pentru cei veniți la cimitir, cum în alte dăți s-a mai întâmplat. Nu, cerșetorii nu au tulburat în acest an ordinea și liniștea publică, astfel că vorbim doar de avertismente verbale date de polițiști și atât”, a declarat Nicolae Stăncioi pentru „Ziarul Văii Jiului”. 

Nu toți cerșetorii fac parte din „rețea organizată”!
Dacă am glumi puțin, amar desigur, din ce reiese se pare că cerșetorii din Gorj și din orașele vecine Petroșaniului sunt puțin mai civilizați decât omologii lor petroșeneni… 
Revenind la modul serios, de când e lumea și pământul și cât va mai ține ea, cerșetori prin cimitire și în fața bisericii au fost și vor mai fi. A da de pomană unui îmbuibat este egal cam cu zero în fața lui Dumnezeu și a firii, de aceea este salutară inițiativa creștinilor de a le dărui acestor oameni, triști și cuminți, mâncare sau bani de pâine cum se zice, după slujbă sau în cazul de față de „Ziua Morților”. Că, stimați consilieri locali, atenție, nu toți fac parte din „rețele organizate”, 75% dintre ei, dovedit prin anchete sociale și prin statistici guvernamentale ale unor instituții organizate, publicate an de an, n-au ce mânca uneori cu zilele. Nu cum se spunea pe la ultima ședință de consiliu local din Petroșani, când au fost luați peste picior nevoiașii de către unii consilieri, cu exemple că ce a făcut unul sau altul, care să justifice un proiect de hotărâre fără sens. Dacă nici până acum n-au plătit mii de amenzi, mai mici pe Legea 61, nici de-acum nu vor plăti amenzi mai mari, pe această hotărâre, că oamenii nu au de unde să le plătească! Oameni sărmani care, peste jumătate dintre ei, muncesc cinstit, dar câștigă foarte puțin, mai mult zilieri, motivele fiind că n-au unde să se angajeze din cauza lipsei studiilor, a vârstei sau a sănătății precare, așa spun studiile și analizele sociale, nu noi. Ca atare, să cam terminăm odată cu poveștile văzute filmele polițiste americane, cu rețele organizate și alte prostii, mai ales din Vale, unde se știe cam totul foarte repede și fără prea mare efort și unde realitatea e cu totul alta decât în Gara de Nord, de exemplu. Probabil că sunt și câțiva imbecili bețivi care exploatează copiii în localitățile noastre și pe care autoritățile le cunosc. În acest caz nu înțelegem de ce ăștia nu sunt „săltați” mai repede?! Dar mai mult nu, iar cazurile sociale grele, prin toată Valea Jiului, vă spunem noi, presa, sunt de plâns! Cazurile astea nu sunt trecute în multe statistici guvernamentale, nu le vede nimeni ca să dea pe plus… La Lupeni, de exemplu, de Luminație, am avut parte în cimitir să întâlnesc o mamă cu cinci copilași, fără tată, decedat, care se chinuiește dintr-un amărât de ajutor social și din spălatul scărilor blocurilor. Ea muncește săraca toată ziua, dar nu se ajunge cu banii. Nici n-ar avea cum, cu toată alocația copiilor cu tot. Câți or mai fi așa? Destui, vă spunem noi, iar „protecția Statului Român” nu se cam simte, cu toate „mările” făcute în ultimii ani… Cum să nu ajuți o astfel de femeie cu mâncare și cu ce ai, sau cum să o condamni cu mânie „burghejă” că cerșește? Sunt cazuri și cazuri. De aceea, domnilor consilieri, nu-i băgați pe toți sărmanii în același „aluat”!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter