04.11.2019,  21:46:16 | 0 comentarii | 2049 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Comisia pentru Parâng: „Batjocura faţă de acest munte este la cote de neimaginat din partea unor concesionari și proprietari”
de Corneliu BRAN

Prin vară „Ziarul Văii Jiului” atrăgea atenția la dezastrul găsit la fața locului de Comisia pentru Parâng, formată din trei consilieri locali, respectiv Viorel Pascu (președinte), Claudiu Cornea și Valeriu Butulescu.

Aminteam atunci că erau pregătite zeci de somații pentru proprietarii de cabane ce nu respectă normele de Mediu și de bun simț, sau spațiul concesionat, ori alte problematici legate de un turism sănătos și de o dezvoltare plăcută a acestei stațiuni.
În ședința de consiliu local de joia trecută au fost prezentate lucruri mult mai grave decât cele din vară. Dintr-o „Informare” oficială a celor trei reprezentanți ai Consiliului Local Petroșani, urmare a celor constatate de comisie în perioada 28-29 octombrie, reiese că lucrurile nu numai că nu s-au remediat din vară și până acum, ci au rămas pe loc, ba unele chiar s-au mai agravat! Este rușinos ce se întâmplă în această stațiune a Petroșaniului în acest moment. De aceea primăria trebuie foarte clar să continue ce a început din vară, urmând ca după acele somații să se deruleze întreg procesul legal al măsurilor stabilite de legile românești și de anumite hotărâri ale consiliului local decise în timp.
Iată că, în loc să ne preocupe, pe toți, o pregătire a stațiunii pentru noul sezon de iarnă ce dă să înceapă, ne vedem nevoiți să scriem de mizeriile și porcăriile făcute de unii proprietari de cabane sau case de vacanță, probleme pe care NU le spunem noi, le spun chiar cei autorizați din această comisie, într-un cadru oficial, membrii care iată că și-au făcut și își fac treaba în continuare într-o comisie care a fost înființată la nivel local!
Din păcate, chiar în timpul prezentării Informației, unul dintre consilieri, ce deține o astfel de cabană, a cam fost nemulțumit de anumite aspecte prezentate, încercând să minimalizeze sau să deformeze cele constatate, ori să distragă atenția consilierilor prin minimalizarea unor aspecte. Enervat de acest fapt, consilierul Pascu, președintele comisiei, i-a spus foarte clar și răspicat acestuia, verde în față cum s-ar zice, că „nici la cabana dumneavoastră lucrurile nu prea au stat bine…”, un fapt constatat de comisie, după spusele consilierului „acuzator”, moment pe care nu îl vom mai dezvolta aici deoarece considerăm că cele constatate de comisie, dacă lucrurile stau așa, pot și trebuie a fi remediate doar de proprietar.
Dar să vedem împreună mai jos ce a informat consilierul Viorel Pascu, președintele „Comisiei pentru Parâng” în plenul ultimei ședințe.

„În conformitate cu HCL 456/2018, art. 1, pct. 5, Biroul de Mediu din cadrul Primăriei Petroșani a trimis înștiințări către persoanele fizice și juridice din Stațiunea Parâng, pentru salubrizarea (ecologizarea) zonelor unde au proprietăți, concesiuni, case de vacanță sau pensiuni.
Având în vedere că s-a și mediatizat acest aspect al nerespectării mediului înconjurător în Stațiunea turistică Parâng (zonele A, B, C), ne-am așteptat ca după un an să vedem ceva progrese privind respectul și prietenia cu mediul înconjurător oferit de Parâng.
Comisia pentru Parâng informează Consiliul Local și Primăria Petroșani că batjocura față de acest munte este la cote de neimaginat din partea unor concesionari și proprietari! Acești profitori ai turismului au considerat și în continuare consideră că pădurea Parângului este un mare WC!
Lucrurile au luat-o razna de tot... Având în vedere că se lucrează la drumul către stațiune, proprietarii și concesionarii au realizat foarte multe lucrări de modernizare, modificări și extinderi, diferite amenajări, deoarece cred într-o deschidere a turismului. Asta este bine. Însă ce este foarte rău și foarte grav, este că deșeuri și resturi ce au rezultat în urma acestor lucrări, au fost aruncate sau depuse în spatele cabanelor sau caselor de vacanță și în pădure. 
Astfel găsim: moloz de tencuieli și zugrăveli, bucăți de  beton, BCA, bolțari de mină, faianță, gresie, wc-uri, capace de wc, roabe, grătare, butoaie de metal și plastic, saci de rafie cu ciment întărit, oale, găleți de lavabilă, pet-uri, materiale feroase, plăpumi, saltele, calculator, electrocasnice, putregaiuri de lemn, cenușă, cărămidă, tablă, învelișuri de cabluri, conserve, sticlă, uși, ferestre, chiuvete, paturi de metal, mobilier, polistiren, rumeguș și așchii, saci de rafie și de plastic, scânduri și lemn.
Am mai găsit în Zona A câteva depuneri de gunoaie ascunse în pădure printre brazi, la aproape 100 de metri de ultima cabană! Putem să le spunem acestora că sunt adevărați asasini de mediu.
Comisia a mai constatat că multe lucrări s-au realizat fără a fi solicitate autorizări, sau fără finalizarea autorizărilor!
Un aspect sesizat este folosirea terenului stațiunii ilegal. Sunt cabanieri care au ieșit din suprafața parcelei concesionate cu zeci și sute de metri! Sunt folosite suprafețe de zeci de metri pătrați pentru depozitarea lemnelor de foc, iar în unele cazuri aceste stive de lemne sunt un pericol pentru turiști și mașini care folosesc drumul de acces.
În privința deversărilor reziduurilor menajere, a apelor uzate și fecaloid menajere, acum nici nu se mai feresc! Conductele de refulare au o simplă groapă în pădure, doar pentru atenuarea evacuării. După iarna grea, capacele mai multor improvizate haznale s-au distrus, iar imaginea și mirosul  este de nesuportat.
De asemenea, în Zona A și B, pe parte dreaptă cum urci, a apărut un cimitir de cabane, iar unele s-au prăbușit.
În toate zonele din stațiune s-au găsit vetrele focurilor de tabără sau ceaune, în locuri deschise și neamenajate. 
Un alt aspect sesizat este invadarea Parângului de iubitorii de enduro. Motocicletele și ATV-urile au lăsat urme adânci pe piste și pe traseele turistice. 
În zilele următoare, Comisia pentru Parâng se va întruni și va întocmi un set de  măsuri pe care le va propune spre aprobare consiliului local în ședința ordinară din luna noiembrie.
Verificarea Zonelor A, B, C din Stațiunea turistică Parâng s-a realizat în perioada 28 – 29. 10. 2019, iar comisia a fost formată din: consilier local Pascu Viorel,  Kovacs Ildiko, Șomodi Adina – funcționari BDC Protecția Mediului (Primăria Petroșani) și Popescu Remus – Salvamont Petroșani”.
Alte cuvinte sunt de prisos, iar concluziile le lăsăm să le trageți dumneavoastră, că ZVJ și subsemnatul le-a tot tras și se pare că deocamdată cam degeaba. Acuși începe sezonul și Parângul e mai plin de gunoaie și mirosuri ca niciodată! Rușine, acelor proprietari de cabane vizați de raport! Degeaba bagă statul român atâția bani în infrastructură, că voi vă bateți joc de natură. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter