05.11.2019,  21:35:36 | 0 comentarii | 2330 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Radu Polifronie, la întoarcerea din Chile: „Ne gândeam că dacă ia foc hotelul, noi ce facem, cum și pe unde ieșim?!”
de Corneliu BRAN

Vă relatăm o poveste, ai cărei protagoniști au fost recent sportivi de la CSM Petroșani și instructorii lor, întâmplată peste mări și țări, hăăăt în America de Sud, la Campionatul Mondial de Karate VKF din Chile.

„Decembrie 1989” de Chile
În aceste zile, în capitala Santiago, chilienii sunt pe străzi să-și cânte durerea în ceea ce privește traiul, din ce în ce mai scăzut, și salariile mici, dar și a unor scumpiri survenite peste noapte, datorate guvernaților, scumpirea abonamentelor și tichetelor cu 40% la metrou fiind se pare un motiv care a făcut ca tensiunea să explodeze. Un fel de „Decembrie 1989” al chilienilor.
Povestea petroșenenilor noștri, prinși în vârtejul evenimentelor din Chile, întâmplată zilele acestea, ne-a fost relatată de instructorul de karate Radu Polifronie, unul dinte membrii delegației CSM Petroșani în capitala acestei țări sud-americane.

Calificare, fără medalie
„Am fost la Campionatul Mondial de Karate VKF pentru cadeți, juniori și under 21 tineret, organizat de singura federație de karate specializată pe probe olimpice. Noi încercăm să o calificăm la Olimpiadă pe Miruna Mălăuță, care este sportiva noastră de la CSM Jiul Petroșani. Eu am fost antrenorul lotului și zic că avem șanse cu această sportivă. Drumul este încă lung, ea pe 29, luna aceasta, deci după reîntoarcerea din Chile va lupta la Madrid pentru calificare. Obiectivul nostru în Chile a fost să ne calificăm mai departe. Ne-am calificat și chiar dacă n-am obținut o medalie, câștigând doar două meciuri și pierzându-l pe al treilea, este un fapt absolut bun și în premieră pentru sportul din Valea Jiului. Am fost prezenți la mondiale 2 antrenori și 29 de sportivi și am nimerit în plin război civil cum s-ar zice”… 

Uimirea chilienilor
„Când am aterizat pe aeroportul din Santiago, am văzut mii de oameni care așteptau cu bagajele făcute să plece din Chile! Dormeau pe pături pe jos prin aeroport. Nu înțelegeam ce se întâmplă. Ei se uitau la noi ca la mașini străine, mirați că noi sosim în Chile. Apoi, mergând cu trei mașini închiriate până la hotel, undeva în centrul orașului, am văzut pe drum ce s-a întâmplat. Atunci ne-am dat seama de ce erau așa de mirați cei din aeroport”. 

Santiago de Chile - ca după bombardament
„Peste tot capitala arăta ca un teatru de război, zone de luptă la zi, foste zone de luptă, cu mobilier stradal și mașini incendiate, vitrine sparte, magazine distruse, clădiri arse, baricade pe drumuri, cioburi, lemne și bolovani peste tot pe caldarâm, și tot ceea ce demonstra că acolo se duc ori s-au dus lupte grele. Cei din cadrul administrației locale duceau o muncă titanică, acolo unde nu mai existau lupte și protestanți, dar, e clar, nu aveau cum să facă față deoarece toată capitala era răvășită. Firește că pe drum până la hotel am dat și de zone unde vedeam demonstranți, poliție, scutieri, armată și așa mai departe”. 

Hotelul – în zona de luptă 
„Culmea, hotelul nostru era situat chiar în centru, în Piața Italia, aflată oarecum pe zona chilienilor de proteste, un fel de Piața Victoria a Bucureștiului, sau zona Magheru - Teatrul Național - Hotel Intercontinental. Acolo, în piața respectivă am aflat ulterior că e zona de întâlnire a manifestanților, iar până acolo, pe toate străzile adiacente se purtau lupte, fie ziua, dar, mai ales, noaptea”.

Ziua - lupte cu poliția. Noaptea - foc de voie contra ultrașilor
„Ziua, luptele se dădeau cu poliția, fugărindu-se când unii, când alții, ca șoarecele cu pisica. Mașini, scuturi, gaze, tot felul din partea poliției, oameni pașnici demonstrând și alergând din calea forțelor de represiune. Noaptea, situația se schimba. Aceleași forțe de ordine, însă manifestanții se schimbau: apăreau ultrașii echipelor de fotbal. Sticle incendiare, bolovani, răngi, lanțuri, bâte din partea demonstranților, lupte grele și focuri de armă și victime din partea poliției. Ăștia, ultrașii, erau puși și pe jafuri și distrugeri. Spărgeau vitrine și își luau produse, poliția după ei. Distrugeau tot ce le stătea în cale, mașini, mobilier stradal, aruncau cu sticle incendiare după forțele de ordine, scutieri mai exact, tot tacâmul de violențe și de-o parte și de alta”.

Clipe de groază pentru petroșeneni
„De exemplu, ultrașii ăștia au spart efectiv o bancă, situată la parterul hotelului nostru, i-au dat apoi foc, iar pompierii nu prea aveau acces, angajații hotelului chinuindu-se să stingă focul ca să nu ia foc și hotelul. Clipe de groază, în condițiile în care noi eram cazați în hotel la etajele superioare. Ne gândeam că dacă ia foc hotelul, noi ce facem, cum și pe unde ieșim! Cu niște furtunuri improvizate, ultrașii au luat un bancomat cu totul, târâindu-l efectiv după ei și luându-l apoi pe sus! Văzând toate astea, o serie de loturi de sportivi din diverse țări, cazate la același hotel, au plecat acasă! Și pe noi ne chinuia ideea asta, să plecăm, dar până la urmă am rămas. Un lot din Luxemburg a avut cea mai gravă soartă, fiindcă tot lotul a fost sechestrat de ultrași vreo șase ore, până a fost trimisă o trupă de comando să-i salveze de-acolo. Da, grozăvie ce a fost, și nu e de glumă!”. 

Legea Marțială - noaptea 
„Din cauza acestor acte antisociale, guvernul chilian instaura noaptea Legea Marțială. Nu erau niște ore stabilite, când simțeau că sunt prea multe orori, dădeau legea. De exemplu, într-o seară s-a dat această lege de la orele 20,00, la 4,00 dimineața. Când se punea în aplicare această lege, nimeni nu mai avea voie pe stradă. Se trăgea, pur și simplu, fără somație! Cu gloanțe adevărate, nu oarbe. De aici și foarte multe victime, numărul lor îl vom afla, probabil, după ani și ani de zile, când se va fi terminat demult această ciudățenie. Mulți au fost împușcați, chiar și de proprietarii de magazine. Un front de luptă urban de nedescris în această perioadă în Santiago, nu știu ce va fi acolo și cum se va termina totul. Oricum, din camera hotelului se auzeau noaptea împușcăturile, care erau trase de Armată. Dacă ziua pe străzi era poliția, seara intra în rol armata. Disputele astea au apărut, nu cum se zice în presa centrală de la noi doar de la scumpirea biletelor de metrou, cu 15 cenți americani. Nu, au apărut de la scăderea nivelului de trai. Ei știu să își ceară drepturile, dar e păcat că ceea ce fac ultrașii le strică acea revoltă, sau revoluție, sau cum s-o numi. Să nu uităm că celor ce le-au tăiat pădurile, acel concern european dintr-o țară ce taie pădurile și în România, chilienii le-au dat o lecție de nedescris, dându-le efectiv foc la gatere și la cea mai mare fabrică de prelucrare a lemnului, de unde pleca apoi acest produs din țară! Asta au făcut indienii din Chile!”.

Ambasada României - alături de petroșeneni
„Cu atâtea probleme, nu ne puteam odihni, plus că era acea agitație, firească, a tinerilor din lot, dar și a noastră, a antrenorilor. Stăteam în camere îmbrăcați de plecare, astfel că dacă s-ar întâmpla ceva să putem fugi cât mai repede. Mai era și diferența de fus orar de șase ore. Astfel, am ajuns să ne plângem Ambasadei României, cerându-le să ne mute din acel hotel din zona aia nesigură și plină de conflicte. Cei de-acolo ne-au înțeles și ne-au mutat în alt hotel, dintr-o zonă mai liniștită. Doamna ambasador a României, căreia îi mulțumim foarte mult și pe această cale, ne-a adus apă, mâncare și ne-a întărit prin vorbele dumneaei. Pază nu au putut să ne asigure, că în zilele astea nici ambasada nu e păzită prea bine. Totuși, în cartierul unde ne-a mutat, era păzit de blindate și de militari, la intrarea în cartier fiind TAB-uri, pe lângă care nu intra nimeni nelegitimat și necontrolat. Da, a fost ceva ca în filme, o experiență de viață unică, toți tinerii noștri din lot spunându-mi la reîntoarcerea acasă că, cu siguranță, acest campionat mondial unde au participat nu va fi uitat niciodată”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter