07.11.2019,  16:33:37 | 0 comentarii | 1114 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În „str. bețivilor. poeme de iubire” de Marian Boboc / Drama beţivului și a îndrăgostitului
de Ziarul Vaii Jiului

Sfârșitul verii mi-a adus o mare surpriză în mâna poștașului cocoșat de greutatea coletului: un pachet din România, de la prietenii mei din Valea Jiului. A fost un șoc să constat că Ionela Diaconu Ablai a debutat, în sfârșit, cu eternele ei poeme în proză: „Țipătul lăncii”. Să zâmbesc că Marian Boboc a publicat un nou volum de poeme unde recunoaște un lucru prea bine știut, că scriitorii sunt foarte buni prieteni cu Bachus, pe „str. bețivilor. poeme de iubire”. Iar Gilbert Danco trăiește în „Realitatea, cea mai frumoasă ficțiune”. Și mirificul cadou stropit de apele scăzute ale Jiului mi-au revărsat și volumul, mai vechi, ce-i drept, al lui Ion Hirghiduș, intitulat pleonastic: „Ceremonia unei vieți zilnice”. Aș fi tărăgănat trimiterea primelor impresii dacă nu aș fi citit în „Ziarul Văii Jiului”, pe care îl răsfoiesc online doar pentru a afla știrile culturale din zonă, că Marian Boboc a primit, sâmbătă 2 noiembrie, premiul pentru Cartea Anului 2018 de la Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara.
Cu un asemenea premiu, și nu pahar, la bord, mă grăbesc să-l felicit pe Marian Boboc și să recitesc mai atentă versurile mult aclamate. 
Cele 158 de poeme aparțin celor două teme clarificate cu începere din titlu: alcoolul și iubirea. Boemizarea vieții de scriitor, de cele mai multe ori, duce la scăldatul în alcool și lacrimi pentru iubită, soție, țiitoare (fiecare cu drama lui).

1. În dimineața aceea a început nebunia bețivilor 
notează  cronicarul/și el un bețiv complet/ de berevinromvotcă
Pentru multe ființe, dimineața este un început al lucrurilor, al așezării în matcă și al făgăduințelor. Pentru bețivi, dimineața este un sfârșit al lucrurilor, al ieșirii din matcă și al eșecurilor. Zorii zilei sunt capitularea în fața propriei neputințe de unde cronicarul bețiv promite acuratețe. A-l crede este la fel de pueril precum fotograful orb din târg ce promite fotografia perfectă pentru o sumă modică. Poetul Marian Boboc se află într-o dilemă asemănătoare. Prezența lui este pecetluită pe o stradă cunoscută dar cu oameni necunoscuți:
de când mă știu locuiesc/ pe strada bețivilor/ cea mai profundă stradă din oraș/ dar și cea mai neglijată de autorități.
De departe, poemul care m-a frapat cel mai mult este „Eroismul bețivului” (pag. 6, pentru norocoșii posesori ai cărții) pe care mi-aș dori să îl pot reda integral. Sintagma „balaurul treziei” este deosebit de importantă în lumea concepută de alcoolici și în noetica înțeleasă doar de ei:
atunci am tăiat capetele balaurului treziei/ dar cum tăiam unul răsărea o trezie și mai mare/ de era să ne înghită trezia pe toți.
Drama bețivului este refuzul său de a se mai trezi la realitatea sumbră din care face veșnic parte. Pe axa timpului, bețivul este în același punct:  a priori – alcool - a posteriori. Și nici diferența dintre un bețiv și un îndrăgostit nu este prea mare.

2. „Nu mai am nimic/ doar pe tine”
Cu acest vers se deschide  partea a doua a cărții unde versurile sunt închinate iubirii, posibile sau imposibile, avute sau pierdute. Poetul o imaginează pe femeia lui Baudelaire și, implicit, îi cere ca el să devină obiectul adorat, dar până dimineața când știm că e sfârșitul lumii:
strânge-mă în brațe/ ca pe baudelaire/ până dimineață/ nu mai e mult.
Oare nu este iubirea forma supremă de egoism? Cel care iubește se perpelește de durere doar când nu-și găsește reciprocitate:
mai negru decât/ cărbunele/ sufletul meu nu/ mai ia foc/ am ajuns acolo unde/ nu se întâmplă nimic/ în locul pe care l-am ocolit/ toată viața// în locul în care calci doar/ pe cioburi negre/ unde regretele nu există/ și unde cuvintele frumoase/ sunt precum cuvintele urâte:/ nu-și au rostul.
Și oare nu este iubirea sentimentul nobil ce nu cunoaște mila?
pentru că/ nu mă mai primești/ în inima ta/ (...)/ voi porni vânătoarea/ voi fi fără milă
Pe măsură ce filele cărții se derulează, versurile închinate femeii iubite devin din ce în ce mai tulburătoare, asemeni unei arii muzicale care te zguduie până la ultimele vibrații ale viorilor. Citind cu atenție și empatizând cu poetul, ajungi să crezi că se va rupe penița în două și pupitrul ți se va crăpa cu tot cu cer și suflet:
un lup și un înger/ și totuși cine latră

De lăudat talentul lui Marian Boboc pentru poezioarele care ne duc cu gândul la haiku. Deși haiku este un gen de poezie japoneză, cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe trei versuri, nici cu haiku-ul „bobocian” nu stăm rău. Ba din contră! Felicitări, Marian!
vine iarna/ și în țările calde/ să ne grăbim iubito
sau 
ninge iubito/ peste trupul tău/ urme de lupi
Ultimele versuri ale cărții sunt loc comun, dar nu mai poți fi genial când iubirea te îngenunchează, nu mai poți să îndrăznești la înălțimi ființiale când adâncimea pământului te cheamă la ea. Tot o ea !?
nu mai vreau/ nu mai pot/ decât să iubesc 
Diana DRĂGHICI
Liège, 5 noiembrie 2019Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter