07.11.2019,  16:35:52 | 0 comentarii | 1567 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (XII)
de Marian BOBOC

Str. Cuza Vodă

Dl. Gheorghe Crişan, locuitor al străzii Cuza Vodă, primeşte răspuns la cererea sa de introducere a apei în casa sa: „(…) se aprobă introducerea apei în locuinţa D-voastră din str. Cuza Vodă, cu condiţia ca lucrarea este de a se face pe lângă stricta respectare a dispoziţiunilor regulamentului conductei de apă şi pe lângă supravegherea conductei maestrului de apeduct care va face totodată şi legătura cu conducta principală”. (20 septembrie 1929)  

Str. Coşbuc

„Subsemnatul Sücz Matei, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că doresc a introduce apa din conducta comunei în curtea casei situată în str. Gheorghe Coşbuc. Vă rog, deci, binevoiţi a-mi da aprobarea. Casa are în total 5 încăperi”. (Petroşani, 3 octombrie 1929)
Cererea este aprobată, „cu condiţia ca lucrarea să se facă cu respectarea dispoziţiunilor conductei de apă şi pe lângă supravegherea mecanicului conductei de apă care va face şi legătura conducta principală. Refacerea străzii este în sarcina D-voastră”.

Str. Vlad Ţepeş Vodă. Nr. 1

„Domnule Primar/ Subsemnata, văduva lui Curea Carol, domiciliată în comuna Petroşani, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoştinţă că voiesc a introduce apa în casele proprii din str. Vlad Ţepeş Vodă No. 1. Vă rog, deci, să binevoiţi a-mi da autorizaţia necesară”. (Petroşani la 25 octombrie 1929)
Răspuns: „(…) delegaţia permanentă în şedinţa din 5 noiembrie a dat autorizaţia necesară pentru a putea introduce apa în casele din str. Vlad Ţepeş Vodă No. 1 cu condiţia ca legătura cu conducta principală, conform regulamentului conductei de apă, cade de a se face cu mecanicul conductei. Refacerea străzii şi a trotuarului este în sarcina D-voastră”.

Şi Gârbeştiul vrea apeduct

O cerere interesantă şi pentru amănuntele conexe furnizate, adresează primarului semnată de 15 petenţi, din Gârbeşti, un cătun al Petroşaniului: „Subsemnaţii, proprietari din Gârbeşti, cu onoare vă rugăm. On. primăria să binevoiască să dispună ca conducta de apă să fie introdusă şi în Gârbeşti.  Cererea noastră sprijinim cu următoarele: Apă ce câştigăm din fântâni săpate în parte nu este bună de beut, astfel suntem siliţi să aducem apă de beut de la izvorul C.F.R. care este defect sau din fântâna oraşului de lângă abator, ambele sunt la o mare distanţă de noi. Amintim că la Dărăneşti este conductă de apă, cu toate că locatari sunt mai puţini ca în Gârbeşti. Luând în consideraţie că impozitul după apă plătim tot asemenea ca aceia care se bucură de consumaţia apei din conducta oraşului, iar introducerea conductei nu însemnează aşa multă cheltuială pentru oraş”. (Petroşani, 21 martie 1929).
În afară de varianta olografă, cererea are şi una bătută la maşină, din care aflăm şi alte amănunte mai nuanţate: „Subsemnaţii, proprietari din Gârbeşti, avem onoare a Vă ruga să binevoiască a aproba introducerea conductei de apă a oraşului de dincolo de Jiu, la Gârbeşti. Cererea noastră sprijinim cu următoarele: În raionul nostru apa din fântâni nu este absolut bună de beut şi astfel suntem nevoiţi să aducem apă de lângă Abator, unde este o fântână a oraşului. Aducerea apei de acolo este greu fiindcă (!) cade departe şi pe lângă aceea suntem siliţi a trece peste podul Căilor Ferate, unde suntem împiedicaţi din cauza circulaţiei trenurilor. Rugăm a lua în consideraţie că suntem aproape 60 de proprietari care plătim deja 5 ani de zile impozitul pe apă, adică am ajutat în parte la strângerea fondurilor pentru inducerea conductei, cu aceasta vom fi în stare a instala conducta şi în casele noastre prin ce intrăm ca consumatori mai efectivi de apă ai oraşului, plătind sumele mai însemnate sporind venitul oraşului”. 
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiului    Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter