11.11.2019,  19:18:10 | 0 comentarii | 1195 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Valentin Fulger - triplă apariţie editorială
de Ziarul Vaii Jiului

Colegul Valentin Fulger, cadru didactic al Universității din Petroșani, Facultatea de Științe, membru al Departamentului de științe Socio-umane, reușește în acest an să publice trei cărți de specialitate la Editura SITECH din Craiova. Această editură face parte din lista editurilor românești acreditate CNCSIS, cu prestigiu în publicarea cărților din domeniu științelor socio-umane. Cele trei cărți sunt: Introducere în sociologie, 342 pagini; Paradigme în sociologie, 170 pagini; Elemente de sociologie rurală și urbană, 160 pagini. Acest efort publicistic este mai mult decât meritoriu, reprezentând un rezultat al cercetărilor teoretice și practice pe o perioadă mare de timp. Opinia mea despre calitatea și importanța cărților în cauză este redată în cuvântul introductiv pe care am avut onoarea să-l scriu la una dintre cele trei cărți (Introducere în sociologie), pe care-l public în această pagină. Dincolo de aceste observații, trebuie menționat că cele trei cărți reprezintă o contribuție importantă la creșterea activității științifice a Departamentului de științe Socio-umane și, implicit, a activității științifice la nivel de universitate.

• Prefața la Introducere în sociologie

De la Auguste Comte (pe numele întreg Isidore Marie Auguste François Xavier Comte) încoace, sociologia a trecut de la o disciplină cu statut filosofic la o știință cu largă deschidere în câmpul socio-umanului. Despre evoluția sociologiei și despre progresul cunoașterii de tip sociologic s-au scris până în prezent un număr impresionant de cărți și studii care sunt imposibil de parcurs de-a lungul unei vieți. Numai pentru ultimii zece ani există câteva mii de titluri publicate în limba engleză (conform unei adrese generoase a unei biblioteci on-line), la care se adaugă alte mii în celelalte limbi de circulație internațională. Cred că un inventar al tuturor lucrărilor de sociologie este imposibil de realizat. Chiar și lucrările autohtone apărute după anii 1990 sunt într-un număr destul de mare, mai mult sau mai puțin riguroase, dar cu precădere tributare „împrumuturilor” pe care sociologii români le-au făcut. Am asistat, în mod pozitiv, la apariția unui număr destul de mare de traduceri care au dat posibilitatea cercetătorilor români să fie la curent cu cercetările sociologice cele mai noi la nivel mondial. Totodată, au apărut destui imitatori, autori de cărți sau tratate pline până la refuz cu citate care sunt preluate după principiul sofismului autorității. Edituri renumite la noi, cum sunt Polirom și Humanitas, nu fac excepție. Faptul acesta nu este nici nou și nici specific sociologiei. Există această tendință a unei culturi alexandrine, din care dispare ideea proprie în favoarea expunerii extrem de amănunțite de tipul tezelor de doctorat, în toate domeniile de cercetare. Cu alte cuvinte, se afișează o falsă îndeletnicire savantă, expozitivă și care nu lasă loc unei respirații spirituale libere. Cred că acest fenomen nu este specific doar culturii române actuale, ci îl găsim peste tot în lumea academică.
În aceste condiții, în care producția sociologică este luxuriantă (dar, din nefericire, lipsesc la nivelul culturii autohtone creatorii de teorii remarcabile1), ne putem întreba: care este relevanța unei noi cărți de sociologie? Aici trebuie să subliniem faptul că lucrarea intitulată Sociologie a lui Valentin Ioan Fulger reprezintă un manual universitar, elaborat cu scopul foarte clar de a fi util studenților din domeniu. De la început, după parcurgerea textului integral al cărții, se observă că autorul a strâns informații teoretice într-un număr destul de mare de ani cu scopul de a creea un instrument util pentru studenți sau chiar și pentru multe dintre cadrele didactice care predau discipline sociologice. 
Este necesara să aflăm câteva date despre autorul acestei cărți, conforme cu CV-ul care poate fi găsit pe internet. Este cadru didactic la Universitatea din Petroșani din anul 1996, în cadrul Departamentului de Științe Socio-umane, unde a obținut licența în psihosociologie. Este doctor în sociologie, obținând doctoratul sub îndrumarea cunoscutului profesor universitar Traian Rotariu de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în anul 2005. 
A publicat până în prezent 11 monografii și cărți de specialitate ca singur autor sau coautor. Între acestea se remarcă cele de metodologie sociologică, metode și tehnici de cercetare sociologică, metodologia cercetării în științele socioumane, dar și cărțile care abordează fenomene sociale mai largi. Sunt de menționat cărțile: Valea Jiului după 1989, spațiu generator de convulsii, Editura Focus, Petroșani, 2007 și Mișcări sociale, mase și lideri, Editura Focus, Petroșani, 2007. 
Ioan Valentin Fulger, dincolo de calitatea lui de cadru didactic, este un cercetător cu experiență în ceea ce privește fenomenele sociale care sunt caracteristice pentru Valea Jiului, pentru Județul Hunedoara dar și pentru România. A publicat în acest sens numeroase studii și cercetări care sunt rezultatul aplicațiilor sociologice pe teren. Unele dintre aceste studii au apărut în străinătate la edituri de prestigiu sau în lucrările conferințelor științifice internaționale din țară și din străinătate. Fără a exagera în niciun fel, Ioan Valentin Fulger este un sociolog important care a dat și dă substanță cercetării științifice la nivelul Universității din Petroșani.
Pentru a avea o imagine mai clară a ceea ce reprezintă cartea de sociologie pe care o propune autorul, cu văditul scop de a o folosi ca instrument pentru pregătirea studenților de la sociologie,  să vedem care este structura acestei cărți. Tematica pe care o abordează autorul este una extrem de generoasă, în concordanță cu abordările teoretice din ultimii ani. Temele mari sunt: Obiectul și problematica sociologiei; Cunoașterea comună și cunoașterea științifică; Perspective în sociologie; Nevoia de sociologie; Individ și societate; Structura socială;  Status și rol; Organizații și instituții. Birocrația; Cultura; Socializare și educație; Populație și societate; Stratificare și inegalitate socială; Mobilitatea socială;  Rasă și etnicitate; Munca din perspectivă sociologică; Religia; Familia; Comportamentul colectiv și mișcările sociale; Schimbarea socială; Comunicarea de masă. 
Avem în cadrul acestei tematici o bună parte din aspectele cele mai generale, pe care le găsim în aproape toate tratatele de sociologie. Este evident efortul autorului de a acoperi o bilbiografie consistență, prin cunoașterea academică a lucrărilor fundamentale de sociologie ale unor autori ca: Andrei Petre; Babbie Earl; Baechler Jean; Bădescu Ilie; Boudon Raymond;  Bourhis Y.Richard; Bulai Alfred; Chelcea Septimiu; Coste Cerdan Nathalie; Culea Haralambie; Durkheim Emile; Engels Friedrich; Ferréol Gilles;  Gavriluță Nicolae; Giddens Anthony; Goodman Norman; Herseni Traian; Iluț Petru; Lafaye Claudette; Lallement Michel; Mărginean Ioan; Mihăilescu Ioan; Mihu Achim; Mills Wright; Mucchielli Alex;  Rotariu Traian; Roth Andrei; Sorokin Pitirim; Stanton Nicki; Sthal Henri; Szczepanski Jan; Vlăsceanu Lazăr; Weber Max; Zamfir Cătalin etc.
Am remarcat o calitatea deosebită a expunerii termenilor științifici, temelor și problemelor abordate. Această limpezime a textului este utilă în primul rând pentru studenții care vor să studieze sociologia sau alte discipline socio-umane. Pe de altă parte, textul cărții, prin trimiterile bibliografice generoase, îndeamnă la un studiu riguros al fenomenelor sociale. Există în cadrul acestei lucrări o serie de elemente de noutate, cel puțin la nivelul bibliografiei naționale. Cel puțin ultimele trei capitole (Comportamentul colectiv și mișcările sociale; Schimbarea socială; Comunicarea de masă) aduc elemente de noutate. Observăm că atât sociologii de la noi, cât și cei străini tratează în lucrările lor temele cele mai generale ale sociologiei, dar și teme care au fost mai puțin abordate. De exemplu, Achim Mihu este preocupat în ultima parte a cărții lui de sociologie (Achim Mihu, Sociologie, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2008) de acțiunile de tip bordeline prin care transcende granița abordărilor sociologice obișnuite (conformându-se în parte unei abordări weberiene). Avem de a face cu un „sentiment de graniță”, pe care tot mai mulți sociologi și-l asumă pentru a completa vechile formulări teoretice. Anthony Giddens este cel care a introdus în preocuparea teoretică de tip sociologic teme foarte puțin abordate anterior ca: genul și sexualitatea; corpul: hrana, boala, îmbătrânirea (Anthony Giddens, Sociology, 1989; ed. rom. Sociologie, Editura BIC ALL, București, 2001). În ceea ce-l privește pe Raymond Boudon, acesta are o preocupare deosebită pentru raționalitatea actorului social iar teoria lui sociologică este un demers de tipul unei „ontologii sociale”. În felul acesta teoria sociologică se revendică, cel puțin la nivelul unor concepte – cum este cel de rațiune, din filosofie, adică din câmpul conceptual cel mai general. 
Preocupările lui Valentin Ioan Fulger pentru a fi la curent cu abordările noi din sociologie sunt evidente. De exemplu, abordarea științifică de un înalt nivel, în capitolul Comportamentul colectiv și mișcările sociale, este datorată în principal pregătirii doctorale care s-a finalizat cu publicarea lucrării Mișcări sociale, mase și lideri, în anul 2007. Autorul este convins că tema complexă a mișcărilor sociale nu poate fi înțeleasă „decât în corelație cu o alta precum cea a comportamentului colectiv”. Joncțiunea dintre sociologie și psihologie este evidentă, cu precizarea că ambele domenii au de câștigat, contribuind la intercunoaștere. 
Cartea lui Valentin Ioan Fulger este scrisă într-un stil științific destul de clar, având nuanțele pedagogice  necesare și conforme cu cerințele actuale din mediul academic. Deși folosește multiple surse bibliografice (azi toate cărțile serioase seamănă cu tezele de doctorat!), autorul are contribuții personale în interpretarea acestora, respectând în totalitate regulile științifice în vigoare. Sociologia pe care ne-o propune  este un tablou academic destul de clar pentru domeniul abordat, având toate șansele să depășească un simplu manual universitar. Am satisfacția colegială să-l felicit și să-i urez drum bun în ale scrisului. 
Ion HIRGHIDUȘInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter