11.11.2019,  20:17:45 | 0 comentarii | 788 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lupeni / Reportaj din ziua când, pentru un președinte, din 14 au fost aleși 2
de Corneliu BRAN

Lupeni, 10 noiembrie. Zi de duminică și de votare, turul întâi, pentru alegerea președintelui țării. Străzile municipiului par animate, fiindcă e ora prânzului și foarte mulți cetățeni ies de din biserici, unde au participat la Sfânta Liturghie. Cei mai mulți oameni de vârstă mijlocie și a treia, prea puțini tineri, semn că și la Lupeni, ca peste tot în Valea Jiului începe să se simtă faptul că foarte mulți tineri cu vârste de peste 18 ani au cam părăsit zona, unii plecați să învețe pe la facultățile din țară, alții, destul de mulți, peste hotare la muncă.

A votat cu speranță, ca de fiecare dată…
Ajungem împreună cu Marcel la „locul faptei”, la una din secțiile de votare din Cartierul Bărbăteni, amenajată de municipalitate în corpul de clădire al Școlii Gimnaziale nr. 2, ce aparține acum de fostul liceu chimic, actualul liceu teoretic „Mircea Eliade”. Afară plouă mocănește, cu stropi mici, dar suficient cât să te ude dacă nu ești înarmat cu o umbrelă. Pe străduța ce duce la intrarea principală, observăm foială multă, un du-te vino ce ne sare repede în ochi. Semn că lumea intră și iese de la vot. Întrebăm o femeie de vârsta a treia, Mărioara, cum se recomandă, dacă a ieșit cumva de la vot. „Da, mamă, am ieșit. Mergi că nu e lume multă, dar sunt ceva oameni veniți, cam 5-6 înăuntru, și tot vin, dar nu e înghesuială”, ne răspunde dumneaei. „Nu vrem să votăm, suntem de la Ziarul Văii Jiului și v-am întreba nu cu cine ați vota, ci pentru ce ați votat azi?”. „Am votat pentru o viață mai bună… Pentru ca să-mi vină copiii înapoi din străinătățuri, că e cel mai mare dor și of al meu. Sunt singură, am nevoie de ei, dar și ei, săracii, trag tare și muncesc toată ziua, până nu mai pot de oboseală, că acasă, aici la noi nu și-au găsit de muncă. Acum parcă s-a mai schimbat treaba, ar fi de lucru, dar pe salarii mici și de asta încă nu vor să se întoarcă. De asta am votat”, ne spune cu glas plin de speranță lupeneanca noastră.

18% - la ora prânzului
Intrăm în clădirea bătrânei școli, totuși una mult mai nouă decât alte școli din localitate, ridicată odată cu noul, pe-atunci, Cartier Bărbăteni, vremuri demult apuse, ca și Mina Bărbăteni, care, ca lupenean, ai senzația tristă că parcă n-ar fi fost… ca multe alte mine din Valea noastră. Doi polițiști, tineri, la post, iar înăuntru atmosfera e foarte calmă. După prezentările de rigoare, primim acceptul să chemăm pe unul din președinții comisiei de la una dintre cele două secții de votare. „Oamenii au venit cuminți să voteze, n-a fost îmbulzeală, n-au fost incidente. Au venit de parcă ar fi programați, în sensul că vin o dată grupuri-grupuri, apoi liniște câteva minute, apoi iar grupuri-grupuri. Suntem la un procentaj de prezență puțin mai mic decât la alegerile europarlamentare. De-acum, așteptăm ca înainte de masă și după biserică să vină mai mulți, așa se întâmplă de obicei”, ne-a spus președintele comisiei, doamna Cristina Anghelescu, o foarte veche cunoștință a subsemnatului și pe care nu o mai văzusem de vreo două decenii. 
I-am cerut doamnei președinte, dacă se poate să ne dea și un număr exact de votanți, până la orele 13,00, că între timp ceasul trecuse de această oră. „Noi avem pe listă 1.300 de cetățeni cu drept de vot. Dintre aceștia au votat până acum 240 de cetățeni, undeva în jur de 18%. Fiind miezul zilei și din ce știu de la alegerile europarlamentare, numărul cetățenilor votanți până la această oră nu e unul foarte ridicat, în primăvară a decurs puțin mai bine. Dar poate și ploaia i-a oprit pe unii să iasă deocamdată din casă. Vom vedea până deseară ce va fi, acum, atâția sunt”, a venit răspunsul.

Tot speră și iar speră…
Am plecat nu înainte de a mai întreba, afară, o altă persoană, de data aceasta un bărbat de vârstă mijlocie, inginerul Constantin, cum s-a prezentat, pentru ce a votat? „Pentru binele meu, al nostru al tuturor și al acestei țări. Vreau ca și toată lumea o viață mai bună, un viitor pentru copii mai roz, vrem să fim respectați în lume și să nu mai fim luați ca o țară de mâna a treia. România are de toate, ar putea avea agricultură care să ne sature pe toți și să le dea de lucru celor de la sate, ar putea avea gaze, petrol, cărbune, orice… suntem țara care avem sarea cea mai multă din Europa, gaze rare, aur… Dar ce facem cu ele, toate? Nimic, ba ajungem să ne împrumutăm bani grei ca să facem ce? Sper ca noul președinte să fie unul în stare să pună țara asta pe picioare, cu un guvern competent. Asta tot sper de vreo douăzeci de ani și de fiecare dată vin cu speranțele astea la vot… Și după un an-doi sunt dezamăgit. Să sperăm că de data aceasta nu va mai fi la fel”, ne spune Constantin.

Bătrâna școală… neschimbată
Plecăm spre Școala Gimnazială nr. 3 de pe Calea Brăii din Cartierul „Braia”, pe vremuri cel mai de elită cartier al municipiului de pe Jiul de Vest. Școala și curtea școlii nu s-au schimbat defel de când pășeam pentru prima dată într-o școală și plecam tot atunci, încă din prima zi, fără chipiu, acasă, că-l pierdusem în „condiții necunoscute”. Însă clădirea este vopsită, are tot ce-i trebuie, inclusiv este reabilitată termic, iar curtea școlii e plină de verdeață și de copăcei îngrijiți, semn că administrațiile școlii și a municipiului fac tot ce trebuie pentru ca elevii și profesorii să vină la școală în condiții bune. Pășim înăuntru. Temperatura pe coridorul de la parter este plăcută. În câteva secunde uităm de aerul răcoros de afară și de ploaia care pe tot parcursul șederii noastre în Lupeni nu s-a oprit defel. 

Colega de liceu
Intrăm în prima secție amenajată de la parter. De data asta și cu gând clar de votare, nu doar informativ. Găbiță, o fostă colegă de liceu, mă observă imediat: „Ia, uite, Cornel, fostul meu coleg… De mult nu te-am mai văzut!”. După o mică conversație, îi dau fostei colege buletinul. Apoi, continui procesul electoral, cu semnătura, luarea buletinului de vot și a ștampilei și votarea din cabina de vot, apoi cu punerea în urnă a buletinului, cum se procedează. Nimic deosebit, doar faptul că sala parcă se umple încet, dar sigur de lume. Doi câte doi, soț și soție, oamenii vin la vot.

Ora 13,20: 160 din 980 la vot
La ieșire, afară, pe coridor, stăm de vorbă un minut și cu președintele secției respective de vot, pentru a afla cum au decurs lucrurile până la orele 13,20 cât arată ceasul. „Nicio problemă, nici un incident. Au votat 160 de persoane din 980. Procentul este mult mai mic decât la europarlamentare, când la ora asta aveam peste 200, iar până la final votaseră 624 de cetățeni”, ne-a spus președintele secției, Ioan Mocanu.

Roșu - un penelist „dansând” prin ploaie
Ieșind afară din curtea școlii, îl vedem stând la taclale în ploaie pe trotuar pe președintele PNL Lupeni, Cristian Roșu, alături de un prieten. Firește că l-am întrebat imediat pentru ce votează, nu cu cine votează… „Votez pentru stabilitate, pentru o mână de fier care să facă ordine în țara asta și să o readucă la normalitate, pentru viitorul copiilor noștri și pentru o țară prosperă, condusă de oameni pricepuți”, ne-a răspuns Cristian Roșu. 

Cristian Resmeriță, un senator ce își dorește un președinte pentru toți românii
Ca și un făcut, la nici câteva secunde, sub o umbrelă mare, l-am zărit pe senatorul PSD, Cristian Resmeriță, alături de soția sa, mergând spre școala de unde tocmai ieșisem.
„Mă gândesc că mergeți la vot?”, l-am întrebat. „Da, mergem să votăm, că vrem un președinte aplecat oamenilor, un președinte cald, calm, calculat, un președinte cu adevărat pentru toți românii”, ne-a răspuns simplu senatorul. 

Concluzia e simplă: nu mergi la vot, atunci să n-ai pretenții!
Și uite așa, a mai trecut o zi cu adevărat importantă pentru români și România. Cei care nu merg la vot „din principiu”, că „n-au pe cine alege”, ar trebui să știe că atunci nu au de ce să aibă pretenții și cine știe ce dorințe împlinite. Felicitări tuturor care au ales să-și exercite dreptul câștigat, indiferent pe cine au votat și să continuă tot așa de fiecare dată, la fiecare patru ani, sau cinci ani, în cazul președintelui, puterea stând în mâinile românilor să mai schimbe ceva ce nu merge în țara asta. Și ca o concluzie finală, la Lupeni, până la orele 21,00 se prezentaseră la vot exact 41% dintre lupenenii cu drept de vot. E mult, e puțin, spuneți dumneavoastră.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter