12.11.2019,  20:04:16 | 0 comentarii | 1563 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (XIII)
de Marian BOBOC

Inginerul Dimitriu, căruia i se dă spre rezolvare cererea (olografă/ dactilo), pune rezoluţia: „Se vor întocmi planurile şi devizul necesar”. Şi, într-adevăr, şeful se ţine de cuvânt şi întocmeşte un deviz, în care sunt prevăzute următoarele lucrări: săpătura de pământ până la adâncimea de 1,50 m, astuparea şanţului bătut cu maiul în straturi de 50 cm; săpătură în pietriş în albia Jiului, proptiri; betonarea tubului de fontă cu 340 kg. ciment; conducta din tuburi de fontă cu manşon montate complet, inclusiv toate fasoanele şi materialele necesare, ca plumb, funie etc.; montat totul şi probat la 16 atm. presiune; robinet de incendiu complet montat cu cot, cu talpă şi cu capac; robinete principale; fântâni pe strada Hodol, complet montate. Lucrurile păreau că se scurg pe făgaşul lor normal, până la şedinţa de consiliu, din 3 mai. Urmare a acestei şedinţe, unul dintre petenţii din Gârbeşti primeşte răspunsul: „La cererea înaintată vă comunicăm că Serviciul Tehnic a întocmit devizul asupra lucrărilor pentru prelungirea conductei de apă, şi Comisia interimară, ocupându-se cu această chestiune, în şedinţa din 3 mai a decis că în anul în curs lucrarea nu se poate face din lipsa de fonduri. Vă rugăm, deci, fiţi cu răbdare, că îndată ce vom avea posibilitatea, vom dispune pentru prelungirea conductului”. Nu ştim câtă răbdare, vor fi având locuitorii acestui, să-i spunem, cătun al Petroşanilor, însă peste un an, la 2 octombrie 1930 îi întâlnim în aceeaşi calitate de petenţi: „Onor. Primăria Petroşani/ Subsemnaţii, locuitorii din Str. Gârbeşti, cu onoare Vă rugăm să binevoiţi a aproba lucrările mai jos specificate: 1. Edificarea unui pod peste Jiu, lângă Abator, picioarele podului sunt şi acum acolo, numai podul a fost distrus în anul 1916, şi astfel suntem nevoiţi a ocoli cu transporturile necesare prin Dărăneşti; 2. Prelungirea apeductului de la Abator până în strada Gârbeşti, deoarece nu avem apeduct, iar taxele de apă trebuie să le achităm regulat de vreo 6 ani”. De remarcat că numărul semnatarilor a crescut de la 15 (în 1929) la 54. Deşi recunoaşte importanţa lucrărilor solicitate de gârbeşteni („Un pod peste Jiu şi trecerea conductei de apă peste Jiu sunt lucrări de mare însemnătate), ing. Dimitriu recunoaşte că nu vor putea demara în anul 1930 dintr-un motiv simplu, de ordin financiar („cum anul acesta numai sunt fonduri pentru asemenea lucrări, nu se vor putea executa decât în anii viitori”). Scepticismului inginerului Dimitriu este preluat şi amplificat de primarul Niciu, care îi comunică petentului Alexandru Roman că lucrările necesită o sumă importantă, „încât nici în anul 1931 nu se poate executa, din lipsă de fonduri”.       

Closet englezesc/ cameră de baie 
„Domnule Primar/ Subsemnatul, văd. lui Carol Minih, domiciliată în această comună, cu Onoare a vă aduce la cunoştinţă că vreau a instala camera de baie şi closet englezesc în casele proprii din str. Principele Nicolae No.  9. Vrem a observa că apa este introdusă în clădirea de mai sus. Vă rog să binevoiţi a-mi da aprobarea necesară. Cu stimă văd. lui Carol Minih”. (Petroşani, la 3 octombrie 1929)
Răspunsul primarului Niciu (la 14 octombrie 1929): „(…) lucrarea se va face pe lângă supravegherea maestrului conductei de apă. Pentru folosinţa apei se va plăti taxa prescrisă de regulament”.

Casa de Păstrare Petroşani
„Către Onor. Primăria Comunei Urbane Petroşani/ Cu onoare Vă rugăm să binevoiţi a-mi da autorizaţie pentru a putea face o legătură de canalizare din odaia de spălat rufe cu conducta principală a oraşului din strada Locotent Petrescu, respectând condiţiunile arătate din partea D-voastră”. (11 octombrie 1929)  
Casa de Păstrare - o instituţie financiară de genul Caselor de Ajutor Reciproc, la Petroşani avea sediul vis a vis de intrarea în parcul de lângă actualul teatru, cam de unde încep blocurile de pe str. Horia - primeşte răspunsul aşteptat: „(…) se dă autorizaţie pentru a face legătura cu canalul de scurgere din Str. Locotenent Petrescu cu condiţia că, conform regulamentului, legătura cu conducta principală este de a se face cu mecanicul conductei de apă. Refacerea străzii cade în sarcina D-voastră”.

Odiseea proiectului „str. T. Vladimirescu”. Patimile inginerului Dimitriu
„Domnule primar/ Subsemnaţii care suntem proprietari de casă în str. Tudor Vladimirescu, cu tot respectul vă rugăm să binevoiţi a dispune ca să se instaleze în această stradă o fântână din motivul că (…) cărăm apa de la o distanţă foarte mare, care împrejurare mai vârtos în timpul iernii este o greutate enormă” (5 martie 1930)
Cu toate că se întocmeşte un deviz estimativ în valoare de 209.000 lei, cererea celor 8 petroşeneni de prelungire a conductei de apă în str. Tudor Vladimirescu şi montarea unei fântâni nu este aprobată de comisia interimară reunită la 9 mai dintr-un unic motiv valabil în toate timpurile: „lipsa de fonduri”.
Anul următor, la 10 august 1931, are loc o şedinţă ordinară a Consiliului comunal Petroşani. Sunt prezenţi consilierii aleşi Dr. Marin Brigner (ajutorul primarului Romulus Miocu), Simion Gârbovean, Dr. Halmos Bruno, Ludovic Kovacs, Ioan Grosz, Dr. Iosif Mucsi, Dr. Herman Schäffer, Ludovic Pasztor şi Teodor Munteanu, dar şi consilierii de drept: Ioan Duma, Iuliu Miclea, Eugen Roşca, Petru Turcu, Othnar Pelion şi Constantin Negulescu. La punctul 30 al ordinei de zi se află chestiunea prelungirii conductei de apă în str. Tudor Vladimirescu: „Secretarul raportează că prin deschiderea acestei străzi mai mulţi din proprietarii terenurilor au clădit case şi, fiindcă nu au apă de băut, este lipsă de prelungirea conductei. Prezintă devizul întocmit în acest scop cu suma de Lei 209.000 şi cere aprobarea necesară pentru executarea lucrărilor, fiind aceasta şi propunerea Delegaţiei Consiliului”. Prin urmare, consilierii „decid în unanimitate executarea lucrărilor şi autorizează Primăria ca să facă formalităţile prescrise în acest scop”. La 8 ianuarie 1932 se întocmeşte un alt deviz estimativ, de 1897.980 lei faţă de 209.000 lei precedentul, o sumă mai mică şi, veţi vedea, jucăuşă…   
Ajuns pentru aprobare la Bucureşti, la 4 martie 1932 proiectul este întors cu următoarele 9 amendamente ale Ministerului Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor, Direcţiunea Tehnică şi a drumurilor judeţene, vicinale şi comunale:
„1. Este nepotrivire între valoarea devizului estimativ, cifrată la 187.980 lei şi la valoarea despre care se menţionează de către Consiliul Comunal Petroşani în procesul verbal al şedinţei din 10 august 1931, cifrată la 209.000 lei.
2. Lipseşte încheierea Consiliului Comunal, prin care să se fi avizat asupra modului de angajare a lucrărilor, şi anume prin una din modalităţile: pe cale de regie directă, pe cale de bună învoială sau pe cale de licitaţie (…).
3. Memoriul lucrării este lipsit de amănuntele atât de necesare pentru justificarea proiectului.
4. Analiza de preţuri este întocmită sumar, întrucât, pe de o parte, nu cuprinde preţurile de bază, iar pe de altă parte nu conţine un calcul justificativ al preţurilor parţiale. Aşadar, analiza prezentată nu este, de fapt, o analiză reală a preţurilor. Mai mult, adosul de 20% aplicat preţurilor unitare nu este lămurit, deoarece nu a fost precizat modul de angajare al lucrărillor, menţionat la punctul 1.
5. Lipseşte o serie a preţurilor unitare, piesă scrisă ce este absolut indispensabilă unor lucrări angajate pe cale de antrepriză.
6. Devizul estimativ este prea sumar şi conţine preţuri ce nu figurează în analiza preţurilor.
7. Nu se arată de unde se procură tuburile din ţară sau din străinătate. În ultimul caz trebuie menţionat dacă s-a prevăzut reduceri de vamă sau nu.
8. Caietul de sarcini nu conţine toate clauzele necesare, mai ales acele referitoare la Condiţiunile pentru intreprinderi de Lucrări Publice şi la Condiţiunile pentru executarea lucrărilor de artă.
9. Planul lucrărilor este lipsit de detalii, de secţiunile necesare, precum şi de toate dimensiunile şi cotele necesare.
Astfel fiind, vă înapoiem, în dublu exemplar, proiectul primit şi vă rugăm a dispune să fie refăcut în 3 exemplare ţinând cont de toate observaţiunile de mai sus”.  
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea JiuluInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter