13.11.2019,  18:02:10 | 0 comentarii | 842 vizualizari
Ca să nu mai existe dubii, îndoieli sau distorsionări de informații pe internet, / Totul despre lucrările la străzile din Petroșani
de Corneliu BRAN

Miercuri, 13 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Primăria municipiului Petroșani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut o informare cetățenilor privind Programul de reparații și de investiții pentru reabilitări de străzi și parcări. Prezentarea a fost amplă, semn că la Petroșani s-a muncit în acest an la acest capitol, dar și că se are în vedere și în continuare o serie de străzi și de parcări, inclusiv unele noi. 

Reabilitări și reparații de străzi, dar și amenajări de parcări, pe zone…
Vom începe cu ce a spus primarul Petroșaniului legat de asfaltări pe străzile anumitor cartiere.
„În Cartierul Aeroport s-a asfaltat pe Programul de reparații, cu turnarea de covor asfaltic, porțiunea de drum de pe strada Aviatorilor, partea sudică, cele patru benzi. Sunt întocmite documentațiile tehnice, urmând să le scoatem la licitație săptămâna viitoare, pentru următoarele parcări (lucrări pe investiții): pe strada Saturn, blocurile 5 și 7 – pe o suprafață de 1005 mp; pe strada Aviatorilor în spatele blocului 19; tot pe Aviatorilor, pe o zonă de lângă grădinița cu program normal – pe o suprafață de 463 mp.
Pe Programul de reparații urmează să amenajăm cu piatră și borduri două parcări, pe strada Aviatorilor, la blocul 23 și tot pe aceiași stradă la blocul 28.
Și dacă tot suntem la capitolul unde vorbim de asfalt, vreau să vă anunț că se va turna covor asfaltic pe terenul de sport de la Școala Gimnazială nr. 7, lucrarea fiind efectuată de către școală, dar banii fiind alocați de către noi.
În Cartierul Colonie s-a asfaltat pe Programul de reparații, prin turnare de covor asfaltic, porțiunea de drum din strada Cuza Vodă, de la sediul Apa Serv până la intersecția cu strada Cărbunelui. Tot asemenea străzii Cuza Vodă, s-au efectuat lucrări pe acest program strada Nedeii, strada Matei Basarab, strada Vasile Lupu, aleile de legătură dintre străzile Nedeii și Vasile Lupu, precum și podul de peste Jiu. Prin plombare a fost reparată strada Lunca și strada Anton Pann.
Tot pe Programul de reparații s-a reparat și strada Mihai Eminescu, este cea pe care a fost deviat traficul auto, de pe Cuza Vodă, în urma lucrărilor care au fost făcute acolo.
Sunt întocmite documentațiile tehnice pentru investiții pe străzile Gheorghe Barițiu, Andrei Mureșanu și Mihai Kogălniceanu. Ele sunt deja în SEAP, deci le-am scos la licitație pentru investiții, proiectare și execuție de lucrări.
În zona centrală avem două parcări pe care le vom scoate la licitație pe investiții: una este pe Aleea Poporului, la blocul 2 – pe o suprafață de 1.142 mp; o alta pe strada 1 Decembrie 1918, la blocul 101 - pe o suprafață de 1.147 mp. Așadar, vorbim de trei parcări noi în Aeroport și de două în zona de centru, care sunt deja în procedură să le scoatem la licitație pe investiții.
Urmează să amenajăm o parcare lângă Spitalul de Urgență Petroșani, în spatele sediului celor de la Pollicino, unde avem o suprafață de teren. Vom amenaja acolo o parcare pietruită, anul acesta, iar anul viitor o vom și asfalta, pentru a descongestiona traficul din zona policlinicii. După ce vom finaliza această lucrare, vom monta niște stâlpi de plastic pe trotuarul din fața policlinicii, astfel încât traficul pietonal să nu mai fie blocat sau strangulat în zona respectivă.
Toate cele cinci parcări de care am vorbit azi au o valoare estimată de 864.000 lei.
Totodată, pe Programul de reparații vom face lucrări pe strada Rovine.
Și ca în Aeroport, și în zona centrală, urmează să turnăm covor asfaltic pe terenul de sport din curtea Școlii Gimnaziale Avram Stanca. Deci, două școli vor beneficia de lucrări de turnare de covor asfaltic pe terenurile de sport”, a informat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Licitații la zi, documentații întocmite…
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a continuat cu prezentarea străzilor unde există deja procesul de licitație început sau deja încheiat, dar și străzile pentru care a fost deja întocmită documentația, urmând ca și pentru aceste străzi să se urmeze procedura legală în vederea efectuării lucrărilor:
„E vorba de strada Ștefan cel Mare, unde ieri s-a încheiat procedura de licitație, de depunere a ofertelor și unde avem două oferte depuse. Valoarea estimată a lucrărilor de pe această stradă este de 429.092 lei. Urmează pachetul celor trei străzi din Colonie, este vorba de străzile Andrei Mureșanu, Mihail Kogălniceanu și Gheorghe Barițiu, toate cele trei străzi au o valoare estimată de lucrări de 1.900.000 lei.
Am făcut documentația, dar nu sunt scoase încă la licitație, pentru străzile: Slătinioara – lucrările au o valoare estimată de 3.461.000 lei, General Vasile Milea și Maleia – cu o valoare, ambele, de 5.549.000 lei. La cele două străzi, Maleia și Slătinioara, avem DALI-urile, dar nu le-am scos încă la licitație pentru că n-avem deocamdată finanțare”, a menționat primarul Petroșaniului.

Se pregătesc documentații pentru alte 43 de străzi, ultimele rămase neasfaltate!
În ultima parte a discuției referitoare la străzi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a informat despre munca efectuată de primărie în acest moment la întocmirea documentației pentru alte și alte străzi, rămase neasfaltate în ultimii ani.
„Lucrăm la documentație și la întocmirea DALI pentru 43 de străzi, documentații pe care urmează să le întocmim. Străzile acestea vi le citesc foarte repede: Roșia, Sălătruc, Șoimilor, Uzinei, Pomilor, 1 Mai, dr. ing. Căprar Nicolae, Măgurii, Căprioarei, Voievodului, Cerbului, Mărășești, Poienilor, Salcâmilor – toate acestea sunt un pachet și sunt din zona de deasupra de GEROM; Digului, Boțoni, Mîndra, Nouă, Sirenei – un alt calup sau pachet; strada Sarmizegetusa, Jiului, Circa Pompieri, Miorița – un al treilea calup; Bucegi, Cârjei, Depoului, Transilvania – un calup de străzi de la turnul de apă; Plaiului, Tăbăcari, Șureanu, Primăverii, Prundului, Câmpului, Cucului, Bazinului, Caragiale, Poligonului, Pârâieni, Păunului, Muncii, Izvorului și Nicolae Iorga – un al cincilea calup de străzi”.

Situația la zi Petroșani: 115 km de străzi asfaltați, 30 km de străzi neasfaltați!
Finalul subiectului a fost unul de bilanț și este bine că primarul a prezentat situația generală a stării drumurilor, asta ca să nu mai existe loc de cine știe ce speculații făcute de unii sau de alții.
„În Petroșani există, la acest moment, 159 de străzi. Din care, cele 43 pe care vi le-am citit sunt fără asfalt și urmează să intre în Programul de investiții pentru a fi asfaltate. Cele 43 de străzi au o lungime totală până în 30 km. În momentul de față, în Petroșani sunt circa 110-115 km de străzi asfaltați. Important este faptul că am dat drumul la întocmirea documentațiilor pentru aceste străzi neasfaltate. Acum, trebuie spus că noi nu avem nici pentru anul viitor toate sumele ca să putem să intrăm cu asfaltări, însă vom vedea cum găsim finanțări, ori pe PNDL, ori pe fonduri europene. Cert este că vom fi pregătiți din timp cu toate documentațiile pentru aceste străzi”, a spus edilul petroșenean.

Strada Maleia va intra în reabilitare la anul
Au urmat o serie de întrebări legate de subiect, dintre care reținem, aici, una, deoarece vorbim de o stradă ce duce spre stațiunea turistică a Petroșaniului, strada Maleia. Iată ce a răspuns primarul:
„Aș vrea să putem să o reabilităm anul viitor, pentru că acum introducem gazul metan până mai sus de fosta școală, după care am încheiat cu toate lucrările de-acolo: de apă, de canal, de gaz și așa mai departe. La fel, și strada Slătinioara, sper ca și ea să intre în focul lucrărilor tot la anul. De altfel, străzile cu DALI-urile făcut, sper ca toate să intre anul viitor în lucru. Acum intră Ștefan cel Mare, stradă ce cred că va fi finalizată anul acesta, dacă ne permite vremea, firește,iar Coasta și celelalte trei străzi din Colonie, cum v-am spus, sunt în licitație deja. Dacă vremea ne ajută, vom putea face treabă la ele anul acesta, dacă nu atunci rămâne treaba pentru primăvară”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter