13.11.2019,  18:05:45 | 0 comentarii | 653 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Peștera Bolii / Ecologizare încheiată cu… gulaș 
de Corneliu BRAN

Pârâul Jupâneasa este cel care străbate atât de unduios și de armonios cea mai vizitată peșteră, de către publicul larg, din județul Hunedoara. Strălucirea Jupânesei este însă umbrită, din loc în loc, de aluviunile aduse de ploile răzlețe.

Pornind de la acest aspect și de la ultimele ploi, nu chiar atât de însemnate, dar care de fiecare dată aduc în peșteră prin Jupâneasa și ce n-ar prea trebui, reprezentanții operatorului regional de apă și canalizare Apa Serv Valea Jiului au ținut marți, 12 noiembrie, să le dea o mână de ajutor celor de la Petro Aqua. Sau mai bine zis, nouă, celor din Vale care iubim și apreciem acest minunat și înălțător obiectiv turistic.
Astfel, 20 de angajați ai Apa Serv, „înarmați” cu saci, mănuși și tot ce trebuie, au luat la pas tot traseul Jupânesei, de la intrarea în peșteră dinspre satul cu același nume, Peștera Bolii și până la ieșirea din peșteră, spre calea ferată. Pe lângă acești bravi oameni, l-am întâlnit la „munca de jos” inclusiv pe directorul de producție al Apa Serv, inginerul Florin Donisă, care muncea cu drag alături de subalternii săi. Ne-a spus că se simte bucuros că poate da o mână de ajutor celor care păstoresc atât de bine această minunată peșteră și că a răspuns cu drag prezent acestui apel de ecologizare a albiei Jupânesei de sub munte. La polul opus, am dat în peșteră și de directorul general Cristian Ionică, ce se afla la „butoane”, coordonând atent echipa, până la finalul acțiunii, după câteva ceasuri de muncă intensă.
Saci de frunze, crengi și lemne de tot felul aduse de apă au fost strânși, iar la final au fost transportați afară din peșteră și duși unde le e locul. Tot la finalul acțiunii, Imre Szuhanek, președintele Petro Aqua, care a participat la acțiune, alături de alți câțiva băieți din cadrul asociației, i-a strâns în jurul lui, ca un tătic respectabil, pe angajații Apa Serv și pe scena improvizată, unde se țin spectacolele de obicei, le-a spus acestora, preț de zeci de minute, „Povestea Peșterii Bolii”. Suntem convinși că mulți dintre angajați au avut acasă ce povesti, Nea Imi fiind un povestitor desăvârșit, întotdeauna bine documentat și cu informațiile corecte despre peșteră la el cum s-ar zice.
Afară, tot după acțiune, un gulaș de poveste și o „ștampă” de țuică de prune de casă și o apă minerală le-au potolit foamea și setea, i-au dezmorțit și i-au „aprins” pe participanți după frigul din peșteră, dar și pe cei din presă. Și pe această cale îi confirmăm domnului Ionică, încă o dată, că gulașul făcut în acel cazan imens pe foc de lemn a fost foarte gustos, comparabil oarecum cu gulașul făcut de pescarii domnului Carvațchi la acțiunile de la lac. 
„Această acțiune am planificat-o demult. Din păcate, de abia acum am reușit să ajungem și să facem treabă. Până acum, pot zice că am cam profitat de acest parteneriat între noi și Petro Aqua, un parteneriat ce are mai mult de zece ani vechime. În sensul că am venit aici cu mulți colegi de la noi din țară care lucrează în domeniul apelor și întotdeauna am fost primiți frumos și cu plăcere de domnii de la asociația ce administrează peștera. Așa că am zis că trebuie să venim și noi să ajutăm, să ecologizăm această zonă, atâta cât putem noi, pentru că noi conștientizăm că fiecare creangă care este adusă de orice viitură pe albie, la un moment dat poate bloca peștera, aducând mari deservicii. Adică, tot ce se vede aici poate să fie inundat, pentru că după o creangă mai urmează una, apoi alta și tot așa până lucrurile devin problematice. Astăzi ne-am zis să nu mai amânăm, să venim cu o echipă și să facem ce trebuie, să dăm o mână de ajutor, ținând cont că aici este unul din punctele turistice cu care ne mândrim în Valea Jiului. Parcă era deja rușinos să tot venim în vacanță sau la plimbare pe aici, și numai să profităm de bunătatea domnului Szuhanek și a celor de-aici, astfel că am venit să muncim și să eliberăm cursul de apă de crengile aduse de viituri peste an. Lucrează o echipă formată din băieți de-ai noștri. Aici chiar e bine, față de cum sunt ei obișnuiți să lucreze. Lucrăm de plăcere și asta ne face să ne simțim bine, azi, aici. Promitem că de-acum înainte vom fi aici măcar o dată pe an, astfel încât să dăm o mână de ajutor celor de-aici, așa cum e normal într-o comunitate”, a menționat directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică.
Imre Szuhanek a subliniat, printre altele: „Noi avem o colaborare veche cu cei de la Apa Serv, domnul Cristi are de când era copil o colaborare bună cu noi, a participat la expedițiile acelea nautice, iar de acum 10-12 ani lucrăm la acțiuni comune diverse atât cu Apele Române, cât și cu Apa Serv. Vreau să mă întorc la ce a spus domnul director… O mare problemă de când administrăm peștera este colmatarea. Poate vă mai amintiți dintre cei care ați fost alături  de noi de-a lungul timpului, că am avut probleme din cauza asta. Ce se întâmplă, de fapt? Datorită drumului forestier sunt acum probleme. De când am venit aici, media de depuneri a crescut între 1,4 și 1,6 m. Deci la viituri nu mai vine apă, din cauza drumului, vine noroi și multă mizerie. Viitura din acest an din luna mai, care a fost o viitură într-adevăr mare în ultimii ani, a făcut să se colmateze câteva locuri din peșteră. Ceea ce s-a făcut acum era extrem de util să se facă pentru a opri colmatarea peșterii. Pentru că orice barieră naturală face să se adune mizerie, să se depună sedimente, iar ceea ce fac dumnealor acum cu cei 15-20 de oameni, noi n-am fi putut face așa de repede cu cei 4-5 oameni câți mai suntem. Le mulțumim și pe această cale celor de la Apa Serv și domnului director pentru sprijin”.
În încheiere am saluta din această pagină și sprijinul dat de curând de domnul Emil Părău din Lupeni, care a ajutat cu lemn și financiar să se construiască și cel de-al patrulea podeț din peșteră, pe care marți l-am văzut și am trecut pe el.
Și nu uitați, când vreți să petreceți câteva ore plăcute, într-un cadru natural de excepție, Peștera Bolii vă așteaptă cu drag și mai frumoasă și mai amenajată.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter