13.11.2019,  18:07:58 | 0 comentarii | 1639 vizualizari
File dintr-o istorie a apei în cereri (XIV)
de Marian BOBOC

Lovit în amorul propriu de tehnician, inginerul Dimitriu întocmeşte, la 1 aprilie 1932, un memoriu ţâfnos asupra lucrărilor de prelungire a conductei de apă în str. Tudor Vladimirescu:
„Lucrările prevăzute în devizul alăturat sunt necesare din următoarele motive:
a) Alimentarea cu apă de băut a locuinţelor construite în ultimii ani pe str. Tudor Vladimirescu, stradă nou deschisă, încă nepavată, dar prevăzută a se pava în anul curent. Alimentarea se face deocamdată printr-o fântână de stradă, urmând ca introducerea apei în locuinţe să se facă pe măsura cererii locuitorilor.
b) Legătura între capetele ramurilor de conducte existente pe străzile ce debuşează în str. Tudor Vladimirescu (…) şi anume în scopul de a se înlocui o circulaţie a apei, întrucât în situaţia actuală apa nu circulă într-un circuit continuu, ci stagnează în capetele acestor ramuri.
c) Lucrările trebuie executate înainte de pavarea străzii pentru a se evita desfacerea ulterioară a străzii.
d) Noua conductă se va executa în acelaşi fel ca şi conducta existentă.
Lucrările vor fi date în antrepriză pe bază de licitaţie publică, conform legii contabilităţii publice. Procurarea tuburilor se va face de către antrepriza executantă, din comerţ; în consecinţă, nu poate fi cazul de a se prevedea reduceri de vamă, aceasta cu atât mai mult cu cât cantitatea lor redusă nu poate face obiectul unei comenzi speciale în străinătate.
Lucrarea nu prezintă o importanţă excepţională şi credem că mai multe detalii asupra executării nu sunt necesare întrucât materialele sunt tip, iar lucrările se vor executa sub directa supraveghere a inginerului comunal şi a maestrului de apeduct al oraşului, care au răspunderea atât a bunei executări, cât şi a funcţionării ulterioare.
Având în vedere că lucrarea se va executa în antrepriză pe bază de licitaţie publică în care intervine concurenţă aspră, socotim că nu este cazul a se atribui atât devizului, care este estimativ, cât şi analizei preţurilor unitare o importanţă exagerată, deoarece, practic vorbind, ele nu reprezintă decât o aproximaţie cât mai aproape de realitate, o estimaţie. De la înlocuirea devizului şi până la executarea lucrării preţurile pot varia considerabil şi numai suma obţinută prin concurenţă la licitaţie reprezintă (…). În ceea ce priveşte lucrările de pământ, credem că este inutil a se da o analiză a preţurilor unitare, deoarece preţurile din deviz reprezintă acelaşi lucru, adică preţurile cu care se execută în prezent acest soi de lucrări în regiune. (…) Având în vedere că oraşul are un inginer şef al serviciului tehnic, acesta este răspunzător de buna executare a lucrărilor, credem că, mai ales la lucrări de importanţă redusă ca cea prezentă, nu este necesar a se indica în amănunt unele detalii de execuţie de mai mică importanţă. Detaliile specificate în deviz sunt suficiente pentru executarea lucrării printr-un specialist”.
 Iritat, inginerul Dumitru Dumitriu reface documentaţia în sensul cerut de ministerul public, dar când ajung la Bucureşti, surpriză, este înştiinţat la 4 iunie, că şi aceasta are hibe:
„Referindu-ne la raportul D-voastră Nr. 7451/ 1932, înreg. la acest Departament (Direcţiunea Tehnică şi a drumurilor judeţene, vicinale şi comunale - n.a.) sub Nr. 18568 din 27 aprilie a.c., cu care aţi înaintat proiectul pentru lucrările de prelungirea conductei de apă de pe strada Tudor Vladimirescu din comuna Petroşani, avem onoare a vă face cunoscut, că acest proiect nefiind refăcut după indicaţiunile generale date prin ordinul acestui Departament nr. 7576 din 4 martie a.c., urmează a fi restituit Primăriei acelei comune pentru a-l reexamina, reface şi completa în conformitate cu indicaţiunile specificate în ordinul de mai sus şi dezvoltate după cum urmează:
1. Se va arăta în memoriul descriptiv: a) de unde şi cum se face alimentarea cu apă potabilă, cum s-au construit conductele vechi, din ce material şi cu ce dimensiuni; b) o desluşire asupra vechii fântâni şi noii construcţii ce se propune a se executa, întrucât din memoriu nu rezultă nimic;
2. Analiza preţurilor urmează a fi dedusă din preţurile de bază specificate în capul analizei; preţurile de bază reprezintă preţurile reale fie din localitate, fie din alt loc după cum va fi cazul.
3. Devizul, dacă nu este însoţit de antemăsurătoare, trebuie să conţină calculul amănunţit al lucrărilor şi evaluat conform preţurilor unitare alcătuite pe analiza preţurilor.
4. Seria preţurilor trebuie să conţină toate preţurile unitare rezultate din baza şi analiza preţurilor,
5. Toate accesoriile conductei (robineţi, coturi, braţuri etc.) urmează a fi menţionate în Baza şi analiza preţurilor, Seria preţurilor şi Devizul cu dimensiunile respective şi specificarea materialului din care s-au confecţionat.
6. În caietul de sarcini, în special pentru tuburi de fontă - fiind partea principală a proiectului - să se prevadă în mod detailat condiţiunile de furnizarea şi montarea lor.
7. În planul de situaţie se vede că conducta proiectată traversează un şanţ existent în aşa fel, că rămâne aproape neacoperită cu pământ, şi este supusă spălării cu apă ce s-ar scurge eventual prin acest şanţ; urmează, deci, fie a se modifica proiectul în acest punct, spre a evita îngheţarea conductei în timp de iarnă, sau a ni se da lămuririle necesare, cum a reflectat serviciul executarea.
Marian Boboc (din volumul „Vremea apeductului. File din istoria producției și exploatării Apei în Valea Jiulu


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter