17.11.2019,  20:22:27 | 1 comentariu | 1324 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petrila / Cerul, colegii și familiile i-au plâns pe salvatorii-eroi
de Corneliu BRAN

Joi, 14 noiembrie, exact în ziua când la fosta Mină Petrila salvatorii minieri veniți din toată țara își plângeau colegii dispăruți în acțiunile de salvare minieră, cerul a plâns și el în hohote la Petrila, ca în toată Valea. Stropi mari de ploaie rece s-au revărsat peste toată zona exact în momentele în care în curtea fostei exploatări miniere din Petrila sute de oameni se aflau să-și plângă copiii, soții, colegii și prietenii și să-și aducă aminte de ei, natura dorind parcă să ne arate că este și ea alături de familiile și de colegii salvatorilor minieri și ortacilor care și-au pierdut viața în subteranul Minei Petrila în urmă cu 11 ani.

La îmbinarea zilei cu seara, am ajuns în curtea fostei Mine Petrila. Imnul Minerilor a indus, din start, senzația de tristețe și ne-a readus aminte ceea ce se întâmpla în urmă cu 11 ani în fatidica și friguroasa zi de sâmbătă, după-amiază, când un telefon ivit de nicăieri ne-a anunțat că la Mina Petrila a avut loc o explozie și că e jale mare și că trebuie să ajungem acolo cât mai repede.
Încet, dar sigur, grupuri și grupuri de oameni au început să apară după sosirea noastră. Mulți dintre cei sosiți sunt oameni care au avut sau mai au încă de-a face cu lumea minieră, printre ei și întreg grupul de salvatori de subteran și de suprafață ce au participat la cele două zile de concurs național al salvatorilor desfășurat la sediul INCD-INSEMEX.
„Cum domnul director general George Artur Găman este încă prins în evaluarea națională și va ajunge printre noi în circa 30 de minute și fiindcă afară plouă destul de serios, dumnealui m-a desemnat pe mine să fac oficiul de gazdă a evenimentului de azi și să vă adresez câteva cuvinte. Vă mulțumesc din suflet ,fiindcă și în acest an sunteți aici cu toții, atât cei de la stațiile de salvare din țară, cu care noi, cei de la INSEMEX colaborăm foarte bine de atâția ani, cât și foști sau actuali ortaci și salvatori minieri de la minele din Petrila și Lonea, dar și din toată Valea Jiului. Iată că nici ploaia și vremea rea nu ne țin acasă, și cu toții am venit aici ca să ne aducem aminte de acea tristă zi de sâmbătă, 15 noiembrie, 2008, când în această fostă exploatare minieră 13 colegi de-ai noștri, din care 9 salvatori minieri, și-au pierdut viața pe altarul cărbunelui. Văd printre dumneavoastră oameni care atunci au trăit pe viu acea dramă, care au prins și prima, dar și a doua explozie, cum e domnul Drăgoescu, pe-atunci șeful Securității Miniere, dar și alții, oameni care numai ei știu cum au trecut acele clipe. Ne-au murit atunci copiii, ne-au murit frații, ne-au murit soții, ne-au murit colegii și prietenii, și e bine, așa cum am zis și anul trecut când am dezvelit această statuie de pe acest soclu din fața Muzeului Salvatorilor Mineri, că atât timp cât va exista această asociație a salvatorilor și cât timp Dumnezeu ne va ajuta, să încercăm să fim prezenți aici, pentru sufletul și în memoria celor jertfiți, dacă nu în 15 noiembrie, măcar în una din zilele premergătoare sau de imediat după. Să ne aducem aminte de toți, nu numai de eroii de la Mina Petrila, ci de toți eroii căzuți în minele Văii Jiului, salvatori și mineri deopotrivă, fiindcă pe altarul cărbunelui în zona noastră au pierit foarte mulți mineri, ingineri și deopotrivă salvatori minieri. Încă o dată vă mulțumesc, mulțumesc conducerii SNÎMVJ că ne-a facilitat încă o dată prezența aici, mulțumesc celor care administrează și se ocupă de acest muzeu și de tot ceea ce înseamnă traseul turistic al acestei foste mine, emblematice pentru mineritul de huilă românesc, dar vă mulțumesc și dumneavoastră, celor prezenți azi aici pentru că nu ați uitat de acești minunați colegi ai noștri plecați la cele veșnice. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!”, a spus inginerul Cristian Nicolescu.
A urmat cel mai profund moment, aprinderea candelelor și depunerea lor la monumentul salvatorului minier. Sute de salvatori și ortaci au făcut acest lucru și s-au rugat pentru sufletul celor plecați dintre noi în aceste grave și dramatice accidente colective de muncă.
Apoi și-a intrat în rol fostul brigadier Cenușă, care i-a ghidat pe toți cei ce au dorit să i se alăture, în vizitarea întregului traseu al minei, amenajat de dumnealui și de voluntarii de care vorbea, salvatorii veniți de pe alte meleaguri, unii pentru prima dată, dar și localnicii care până acum poate n-au avut răgaz să viziteze fosta mină, fiind plăcuți impresionați și surprinși de cele văzute.
Totul s-a încheiat în muzeu, după câteva ore bune, când cei prezenți au putut sta de vorbă lângă un pahar de țuică fiartă sau vin fiert, dar și la o sarma „ca la mama acasă”, puse la bătaie de organizatori.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 ION18.11.2019,  10:58:58
E DE RASUL CURCILOR ACEST CENUSE ATUNCI IN 2008 S A ASCUNS CA UN SOBOLAN SI A REFUZAT SA SI SALVEZE ORTACII DE LA MOARTE APOI DUPA EXPLOZIE A INCASAT CA SALVATOR BANI DIN ACTIUNI USOARE CU NESIMTIRE IAR IN 2015 PENTRU UN LOC PE LISTELE PSD LA CONSILIUL LOCAL A INCHIS MINA IMPREUNA CU BHOBAR.....ACUM JIGODIA FACE PE INDURERATUL


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter