18.11.2019,  19:06:03 | 0 comentarii | 1549 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Praga / Manechin de nisip – la braţetă cu femeile lui Kafka
de Marian BOBOC

După ce am căutat (și găsit) câteva semne ale trecerii lui Franz Kafka prin Praga, i-am luat urma mai departe și, după ce am trecut apa Vltavei pe podul de piatră, străjuit de impresionante statui, am ajuns, aproape de castel(e). De minunatul castel al Pragăi, dar și de..

…castelul lui Kafka,
pe care îl găsesc, unde altundeva, decât în „Franz Kafka Museum”. Un semn rutier îmi arată că, lângă muzeu, parcarea e interzisă. Prin urmare, nu încurc circulația (nici rutieră, nici pietonală) și intru în curte, unde mă „parchez” pentru câteva ceasuri. În stânga, chiar la intrare, un rai al dulciurilor (nerecomandat, vai, diabeticilor…): bomboane, turtă dulce, miros de zahăr ars, de dragoste pragheză dulce-acrișoară. Nu vreau să-mi stric gustul propriu și, prin urmare, nu îmi cumpăr nimic de-ale gurii și… inimii. Ajung… 

…la fântâna… pișătoare
Desigur nu se numește așa, însă eu așa îi spun: fântâna-pișătoare. Căci doi băieți (am dedus asta după sexul lor) se urinează (ca să nu spun se pișă), fără pic de jenă, în văzul lumii. Dar asta nu e tot! Ei fac pipi chiar pe harta țării lor, Cehia. Am observat că au rinichi buni, care pompează non-stop o rezervă interminabilă de urină. De fapt, de apă, care este recirculată în organismul celor doi printr-un mecanism. Lângă cei doi „nerușinați” scot și eu… cartea. „Jurnalul” lui Kafka, pe care l-am recitit cu o lună înainte de călătorie. Mă apuc să citesc cu voce tare o notație pragheză. Așa, lângă pișătoarea avangardistă cehească, aduc și eu un omagiu din litere marelui K. Cu sentimentul împlinit al datoriei de cititor și iubitor de K. intru în muzeu. De aici suntem îndrumați la casa de bilete, care se află, vis a vis, în aceeași curte…

…la librăria Kafka
O librărie spațioasă plină de cărți aspectuoase, pe care îmi vine să le iau la mine acasă, la Petroșani (asta nu înseamnă că aș avea unde să le depozitez…, dar pohta e pohtă): „Franz Kafka - A man of His time and Our Own”, „Franz Kafka and Prague”, „Franz Kafka – Prague”, „77 Prager Legenden”, ca să enumăr, la întâmplare, doar câteva titluri care-mi fac cu ochiul de pe rafturi. Prețul și numărul lor îmi reprimă însă această pornire de lacom cititor și iubitor de Kafka. Lor le adaug simbolic și pasager încă o carte adusă de mine din România: „Jurnalul” lui Kafka, din care tocmai am dat la tot turistul la fântâna-pișătoare.
O librărie cu de toate, căci în afară de cărți, mulțime de suveniruri: tricouri, semne de carte, plase, postere, vederi, căni, creioane și câte și mai câte… Desigur, o cafea sorbită pe îndelete dintr-o cană cumpărată de aici are o aromă bizară, care te transportă în altă realitate.
După ce cumpăr biletul, intru…

…în sfârșit, în muzeu…
Un muzeu care miroase a nou, căci e june, nu are nici 15 ani. Urc pe niște scări, ca pe suitor. Întuneric ca în… mină. În față, un ecran cu imagini din Praga de altădată. Cu Praga pe unde și-a târât pașii și Gregor Samsa. Pas, cu pas, prin clar-obscurul sălilor descopăr scrisori (da, și scrisoarea sa celebră către tată…), frânturi de jurnale, desenele sale celebre, acte, câteva manuscrise și…

…multe, multe fotografii 
Fotografiile creionează, ca un puzzle, biografia lui Kafka. Fotografii cu neamul lui, cu magazinul tatălui, cu cartierul evreiesc al Pragăi, cu scriitori prieteni.
În „Jurnal” m-au impresionat desele referiri făcute de Kafka la fabrica de azbest, afacere de familie, condusă de cumnatul său. „Prager Asbestwerke Hermann and Co”, căci acesta e numele fabricii, este recepționată de Kafka ca o agresiune cronofagă asupra timpului său dedicat scrisului. Spicuiesc din „Jurnal” câteva notații care confirmă aceasta: „Chinurile pe care mi le provoacă serviciul la fabrică. De ce am acceptat, atunci când mi s-a impus să lucrez aici după-amiaza? Adevărul este că nimeni nu mă obligă la asta cu forța…”  (28 decembrie 1911); „N-am mai scris de mult timp din următoarele motive: (…) am fost de mai multe ori pe la fabrică” (24 ianuarie 1912); „Ieri la fabrică. Fetele în veșmintele lor, de fapt, insuportabil de murdare și șleampete, cu părul despletit, de parcă atunci s-ar fi trezit din somn, cu expresia pe care le-o întipărește pe față vacarmul neîntrerupt al curelelor de transmisie și al mașinilor, automate, desigur, dar care se pot oricând opri pe neașteptate; ele nu sunt ființe omenești, nu le saluți, nu te scuzi când te izbești de ele (…)” (5 februarie 1912); „Mi s-au făcut reproșuri alaltăieri din cauza fabricii. Pe urmă, timp de un ceas, am stat lungit pe canapea, gândindu-mă la saltul prin fereastră”.     
Mă preling din „Jurnal” în muzeu. Sunt bucuros să descopăr, pe un panou, și o fotografie cu clădirea fabricii. Însă, fire de poet, veșnic îndrăgostit, mărturisesc că cel mai mult îmi plac…

…femeile. Femeile lui Kafka  
Ținute sub vitrine de muzeografi nemiloși, imaginația mea de poet le eliberează, redându-le carnalitatea, corporalitatea, senzualitatea. Sunt bucuros să le eliberez, măcar pentru câteva clipe, din captivitatea lor muzeală, pe câteva dintre femeile lui K. Așa se face că mă plimb, la brațetă, cu Felice, Julie, Milena…  Femeie serioase, nu-i vorbă… Însă, în mintea mea își face locul o notație de jurnal din 1910 despre alte femei, frecventate și ele de K.: „Am trecut prin fața bordelului, ca prin fața casei unei iubite. Scriitorii spun lucruri urât mirositoare”. Peste un an, în ianuarie 1911, Kafka revine asupra subiectului și descrie o scenă din bordelul praghez „Shuba”: „La B. Shuba. Alaltăieri. Una dintre ele, evreică, cea cu fața îngustă, mai bine zis, cu fața care-i alunecă într-o bărbie îngustă, dar care îi este extinsă în lături de o coafură ondulată, lătăreață. Cele trei uși mici care dau în salon dinspre interiorul casei. Clienții, ca într-un muzeu cu figuri de ceară așezate pe o scenă. Băuturile de pe masă aia atinse. Cea cu fața plată, în rochie colțuroasă, care nu începe să i se miște decât jos de tot, la poale. Unele, îmbrăcate precum marionetele la teatrele de copilași, așa cum se vând de Crăciun, adică lipite cu volănașe și poleială și cusute slobod, astfel că le poți sfâșia dintr-o dată și ți se sfărâmă apoi printre degete (…)”.    
Sar iar din „Jurnal” în muzeu. Mă plimb la brațetă cu femeile lui K., nu cele din bordel, ci cu femeile-exponate. Mă plimb ca un manechin evadat dintr-un magazin al Petroșaniului, un manechin dat în urmărire literară generală, un manechin plin de nisip, nu de sânge, un manechin în inima căruia ele aruncă cu plăcere sadică săgeți otrăvitoare în formă de desene kafkiene. Mă plimb până când am… deschid ochii și ele se reîntorc, obosite și cuminți în vitrine, ca niște fluturi rari plini de nisip pe aripi în insectare.  Pe tavanul muzeului se insinuează și luna… O lună acoperită de nori misterioși… La lumina ei abia de apuc să citesc din jurnal: „Coitul este pedeapsa pentru fericirea de a fi împreună”… Din jurnalul lui Kafka… 

Gândaci și gândace
Mă îndrept spre ieșire. Cobor câteva scări. Mă privesc în oglindă. Mă văd dintr-odată transformat în gândac. În spatele meu, alți gândaci și… gândace coboară scările parcă cu rușine. Nici nu se uită în oglindă. Muzeul Kafka este un muzeu puternic. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter